Nasiona konopi zawierają lekkostrawne białko (ponad 30 proc. składu), może więc stanowić alternatywę dla osób ograniczających spożycie mięsa, wegetarian i wegan, zwłaszcza uczulonych na soję. W siemieniu konopi znajdziemy również mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 40 proc.) z zalecaną przez WHO równowagą kwasów Omega 3 i 6, a także bardzo dużo błonnika (ok. 6 proc.). Jedząc nasiona konopi wspomagamy m.in. mięśnie, regulujemy poziom cholesterolu, wspieramy układ nerwowy, wątrobę.

Napary można przygotować z suszu liści i kwiatów konopiNapary można przygotować z suszu liści i kwiatów konopi shutterstock

Na rynku można znaleźć nasiona konopi lub susz z liści czy kwiatów pochodzących z upraw organicznych, często z Polski. A konopie obecne są w kuchni polskiej od dawna. Przykładem niech będzie wigilijna zupa siemieniotka dobrze znana na Śląsku.

Konopie - jak je przyrządzać

Mleko z konopi

W blenderze miksujemy 140 łuskanych nasion konopi, litr wody, szczyptę soli. Przelewamy przez gęste sito. Mleko konopne można posłodzić, np. miodem, dodawać do koktajli ze zmiksowanymi owocami, herbaty.

Pasta konopna

300 g łuskanych nasion konopi wrzucamy do blendera i miksujemy, aż uzyskamy konsystencję pasty (im dłużej miksujemy, tym konsystencja staje się bardziej oleista). Pastę używamy jak masła, np. do smarowania chleba czy składnik wypieków, bazę smarowideł do chleba (świetnie smakuje np. z awokado i sokiem z cytryny czy z pastą miso).

Czekoladowe ciasto z konopiami

Czekoladowe ciasto z konopiamiCzekoladowe ciasto z konopiami shutterstock

Dla 8-10 osób
Przygotowanie: 60 minut

Czekoladowe ciasto z konopiami - składniki

Ciasto:
200 g masła
200 g cukru lub 100-150 g ksylitolu
5 jajek
150 g czekolady (minimum 70-proc.)
kilka łyżek mleka
400 g mąki orkiszowej
100 g mąki konopnej
50 g łuskanych ziaren konopi
opakowanie proszku do pieczenia (na 500 g mąki)
440 ml mleka
kwaskowy dżem lub konfitura do przełożenia
Polewa:
100 g czekolady (minimum 70-proc.)
100 g czekolady deserowej
100 ml mleka lub 2-3 łyżki oleju konopnego

Czekoladowe ciasto z konopiami - przygotowanie

Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. Miksujemy, dodając kolejno jajka. 

Czekoladę roztapiamy z kilkoma łyżkami mleka w rondelku o grubym dnie, studzimy mieszając i dodajemy do masy jajecznej, miksujemy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia.

Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i ziarnami konopi. Mieszamy z masą czekoladowo-jajeczną.

Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na mniej więcej 40 minut (do suchego patyczka).

Jeszcze ciepłe kroimy poziomo na pół. Dolną część ciasta smarujemy dżemem. Przykrywamy drugą częścią ciasta. 

Na polewę w rondelku o grubym dnie roztapiamy czekolady i mleko, mieszając. Polewamy ciasto i odstawiamy, aż polewa zastygnie. 

Ciasteczka z czekoladą i nasionami konopi

Ciasteczka z czekoladą i nasionami konopiCiasteczka z czekoladą i nasionami konopi shutterstock

Na 20-25 ciastek
Przygotowanie: 30 minut

Ciasteczka z czekoladą i nasionami konopi - składniki

300 g mąki 
30 g łuskanych nasion konopi
30 płatków owsianych
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
po łyżce mleka i oliwy
60 g zimnej czekolady

Ciasteczka z czekoladą i nasionami konopi - przygotowanie

Mąkę mieszamy z nasionami konopi, płatkami owsianymi i z proszkiem do pieczenia.

Masło siekamy z mieszanką mączną, dodajemy cukier puder, mleko i oliwę, zagniatamy ciasto. Jeżeli wciąż klei się do rąk, podsypujemy mąką.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Schłodzoną czekoladę strugamy na małe, wgniatamy do ciasta.

Wałkujemy ciasto na grubość do 1,5 cm), wycinamy ciastka szklanką. Pieczemy 15 minut w temp. 180 st. Studzimy na kratce.