Kurczak z czosnkiem na ostro
Kurczak smażony z czosnkiem na ostro shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut
Kurczak z czosnkiem na ostro - składniki
8 kawałków kurczaka (udek, podudzi, skrzydełek)
łyżeczka oliwy
główka czosnku
4 listki laurowe
70 ml sosu sojowego lub teriyaki*
150 ml czerwonego wina
3 łyżeczki cukru
dwie papryczki chili
pieprz
sezam, świeża kolendra do posypania
Kurczak z czosnkiem na ostro - przygotowanie
Kawałki kurczaka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy kawałki kurczaka na dużym ogniu, aż się zezłocą. Wyjmujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do patelni po smażeniu kurczaka wkładamy liście laurowe, główkę czosnku przekrojoną na pół, wlewamy sos teriyaki i wino, wsypujemy cukier, chili pokrojone w plasterki. Redukujemy na małym ogniu, aż cukier się całkowicie rozpuści.
Dokładamy podsmażone kawałki kurczaka, przyprawiamy pieprzem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 40 minut. Potrawę podajemy z sosem z duszenia kurczaka, posypaną sezamem i kolendrą.
*SOS TERIYAKI możemy zrobić sami, mieszając 80 ml jasnego sosu sojowego (najlepiej shoyu – japońskiego sosu sojowego), 80 ml mirinu (do kupienia w supermarketach i przez internet) z 2 łyżkami sake oraz 1 i 1/2 łyżki drobnego cukru trzcinowego.
Sos czosnkowy idealny do frytek, pieczonych ziemniaków i innych warzyw
Sos czosnkowy z pieczonymi ziemniakami shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie:
Oczekiwanie: 30 minut
Sos czosnkowy z frytkami ziemniaczanymi - składniki
6 dużych i długich ziemniaków
olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia
sól
Na sos:
opakowanie serka ziarnistego, serka homogenizowanego lub zwykłego twarogu
mała cebula
2-3 ząbki czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
małe opakowanie jogurtu
sól, pieprz
Sos czosnkowy z frytkami ziemniaczanymi - przygotowanie
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na dość grube frytki. Wrzucamy do miski z zimną wodą i zostawiamy na co najmniej pół godziny.
Na sos w miseczce rozgniatamy twaróg, mieszamy z posiekanymi cebulą, zmiażdżonym czosnkiem i szczypiorkiem, jogurtem i przyprawami.
Olej w rondlu lub frytownicy rozgrzewamy do 140 st. Ziemniaki odsączamy na sicie i przelewamy obficie zimną wodą, to wypłucze z nich skrobię. Wrzucamy ziemniaki porcjami do rozgrzanego oleju i smażymy mniej więcej 8 minut, aż frytki będą miękkie i białe.
Usmażone w ten sposób frytki rozkładamy pojedynczą warstwą na blasze, stole lub półmisku i dajemy im odpocząć przez kwadrans.
Rozgrzewamy olej do 190 st. Porcjami smażymy frytki 2-3 minuty, aż będą chrupiące i złote. Odsączamy z oleju, wyrzucamy na papier kuchenny, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, po czym natychmiast wsypujemy do miski, solimy (możemy jeszcze posypać ulubionymi ziołami) i podajemy z sosem czosnkowym.
Kurczak w czosnku - potrawa hiszpańska
Kurczak w czosnku - potrawa hiszpańska shutterstock
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: co najmniej 60 minut
Kurczak w czosnku - składniki
cały kurczak
sok z cytryny
6 ząbków czosnku
sól, pieprz
250 ml oliwy
120 ml białego wina
listek laurowy
200 ml bulionu warzywnego*
natka pietruszki lub rozmaryn
łyżka sosu winegret
Kurczak w czosnku - przygotowanie
Kurczaka płuczemy, osuszamy, kroimy na porcje.
2 ząbki czosnku obieramy miażdżymy lub siekamy, mieszamy z sokiem cytryny, łyżką oliwy, 1/2 łyżeczki soli i odrobiną mielonego pieprzu. Marynata nacieramy kurczaka, odstawiamy na co najmniej godzinę.
Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy. Wyjmujemy kurczaka z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Wkładamy na patelnię i obsmażamy ze wszystkich stron kawałki kurczaka, aż się zrumienią.
Kurczaka przekładamy w ciepłe miejsce, a na patelnię po podsmażaniu kurczaka wrzucamy liść laurowy, wlewamy wino, podgrzewamy chwilę, aż objętość wina zostanie zredukowana. Pozostałe ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy do sosu. Dokładamy kawałki kurczaka. Przykrywamy patelnię i dusimy razem 40 minut (jeśli sosu jest za mało, możemy dolać trochę bulionu warzywnego). Ewentualnie doprawiamy winegretem. Przed podaniem posypujemy zieleniną.
Aïoli z czarnym czosnkiem
A?oli z czarnym czosnkiem shutterstock
Na mały słoik
Przygotowanie: 10 minut
Aïoli z czarnym czosnkiem - składniki
6 ząbków czarnego czosnku
2 ząbki czosnku
żółtko
łyżka soku z cytryny
łyżka soli
150 ml oleju, np. słonecznikowego
Aïoli z czarnym czosnkiem - przygotowanie
Czosnek obieramy. Do blendera wrzucamy wszystkie ząbki czosnku i miksujemy. Dodajemy żółtko, sok z cytryny, sól i dalej miksujemy. Cały czas miksując, stopniowo dolewamy olej.
Podajemy do sosów, dipów i sałatek, dobrze łączy się z kolendrą, sezamem, grzybami leśnymi, owocami morza, kurczakiem. Można smarować nim grzanki albo dodawać do marynat grillowych.