Biała czekolada na gorąco
Dla 4 osób
Przygotowanie 20 minut
Biała czekolada na gorąco - składniki
500 ml mleka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
300 g białej czekolady
pianki (opcjonalnie)
łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
Biała czekolada na gorąco shutterstock
Biała czekolada na gorąco - przygotowanie
Mleko zagotowujemy z ekstraktem waniliowym, zdejmujemy z ognia. Do mleka dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy, aż się roztopią. Gorącą czekoladę przelewamy do szklanek. Dekorujemy piankami cukrowymi i ew. cukrem pudrem.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Gorąca czekolada pomarańczowa
Dla 4 osób
Przygotowanie 20 minut
Gorąca czekolada pomarańczowa - składniki
80 ml zimnej śmietany (36-proc.)
łyżeczka brązowego cukru
litr mleka (3,2-proc.)
4 spore pomarańcze
250-300 g dobrej czekolady mlecznej
2 łyżki niesłodzonego kakao
Gorąca czekolada pomarańczowa Fot. Arkadiusz Ścichocki /AG
Gorąca czekolada pomarańczowa - przygotowanie
Ubij śmietanę z brązowym cukrem, przykryj i wstaw do lodówki. Mleko wlej do rondla o grubym dnie. Pomarańcze sparz wrzącą wodą i cieniuteńko obierz ze skórki (najlepiej skrobaczką do warzyw). Skórkę pokrój w paseczki, wrzuć do mleka i powoli zagotuj na średnim ogniu. Zdejmij z ognia, odstaw na 30 minut. Następnie przecedź mleko i ponownie wlej je do rondla. Zagotuj, dodaj posiekaną czekoladę i kakao rozprowadzone w odrobinie zimnego mleka albo wody. Mieszaj, aż czekolada się stopi, a potem podgrzewaj jeszcze minutę, nie przerywając mieszania. Czekoladę wlej do filiżanek, każdą porcję udekoruj kleksem śmietany.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Czekolada z piankami marshmallows
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Czekolada z piankami marshmallows - składniki
100 g śmietany (36-proc.)
litr mleka
2 laski cynamonu
200 g czekolady gorzkiej lub deserowej
cukier trzcinowy lub miód
mała paczka pianek marshmallows
Gorąca czekolada z piankami marshmallows shutterstock
Czekolada z piankami marshmallows - przygotowanie
Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko, wrzucamy laski cynamonu, podgrzewamy, dodajemy śmietanę mieszamy. Wyławiamy cynamon, wrzucamy połamaną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając. Kiedy czekolada się roztopi i dobrze wymiesza z mlekiem i śmietaną, zdejmujemy z ognia. przelewamy do szklanek, dekorujemy piankami (i ew. laskami cynamonu).
Gorąca czekolada z piankami marshmallows - dodatki smakowe
Pomarańczę sparz wrzącą wodą i cienko obierz ze skórki. Połowę skórki pokrój w paski, dodaj razem z cynamonem do mleka. Resztę skórek dodaj do świątecznych wypieków.
Przepis: Magazyn Kuchnia