Biała czekolada na gorąco

Dla 4 osób

Przygotowanie 20 minut

Biała czekolada na gorąco - składniki

500 ml mleka

łyżeczka ekstraktu waniliowego

300 g białej czekolady

pianki (opcjonalnie)

łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)

Biała czekolada na gorącoBiała czekolada na gorąco shutterstock

Biała czekolada na gorąco - przygotowanie

Mleko zagotowujemy z ekstraktem waniliowym, zdejmujemy z ognia. Do mleka dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy, aż się roztopią. Gorącą czekoladę przelewamy do szklanek. Dekorujemy piankami cukrowymi i ew. cukrem pudrem. 

 Przepis: Magazyn Kuchnia

Gorąca czekolada pomarańczowa

Dla 4 osób

Przygotowanie 20 minut

Gorąca czekolada pomarańczowa - składniki

80 ml zimnej śmietany (36-proc.)

łyżeczka brązowego cukru

litr mleka (3,2-proc.)

4 spore pomarańcze

250-300 g dobrej czekolady mlecznej

2 łyżki niesłodzonego kakao

Gorąca czekolada pomarańczowaGorąca czekolada pomarańczowa Fot. Arkadiusz Ścichocki /AG

Gorąca czekolada pomarańczowa - przygotowanie

Ubij śmietanę z brązowym cukrem, przykryj i wstaw do lodówki. Mleko wlej do rondla o grubym dnie. Pomarańcze sparz wrzącą wodą i cieniuteńko obierz ze skórki (najlepiej skrobaczką do warzyw). Skórkę pokrój w paseczki, wrzuć do mleka i powoli zagotuj na średnim ogniu. Zdejmij z ognia, odstaw na 30 minut. Następnie przecedź mleko i ponownie wlej je do rondla. Zagotuj, dodaj posiekaną czekoladę i kakao rozprowadzone w odrobinie zimnego mleka albo wody. Mieszaj, aż czekolada się stopi, a potem podgrzewaj jeszcze minutę, nie przerywając mieszania. Czekoladę wlej do filiżanek, każdą porcję udekoruj kleksem śmietany.  

 Przepis: Magazyn Kuchnia

Czekolada z piankami marshmallows

Dla 4 osób

Przygotowanie: 20 minut

Czekolada z piankami marshmallows - składniki

100 g śmietany (36-proc.)

litr mleka 

2 laski cynamonu

200 g czekolady gorzkiej lub deserowej

cukier trzcinowy lub miód

mała paczka pianek marshmallows 

Gorąca czekolada z piankami marshmallowsGorąca czekolada z piankami marshmallows shutterstock

Czekolada z piankami marshmallows - przygotowanie

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko, wrzucamy laski cynamonu, podgrzewamy, dodajemy śmietanę mieszamy. Wyławiamy cynamon, wrzucamy połamaną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając. Kiedy czekolada się roztopi i dobrze wymiesza z mlekiem i śmietaną, zdejmujemy z ognia. przelewamy do szklanek, dekorujemy piankami (i ew. laskami cynamonu).

Gorąca czekolada z piankami marshmallows - dodatki smakowe

Pomarańczę sparz wrzącą wodą i cienko obierz ze skórki. Połowę skórki pokrój w paski, dodaj razem z cynamonem do mleka. Resztę skórek dodaj do świątecznych wypieków.

 Przepis: Magazyn Kuchnia