Wegański gulasz z batatami, cieciorką i jarmużem

Gulasz z batatami, cieciorką i jarmużemGulasz z batatami, cieciorką i jarmużem shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Wegański gulasz z batatami, cieciorką i jarmużem - składniki

2 łyżeczki oliwy 
cebula 
3 duże bataty 
sól i świeżo zmielony pieprz 
litr bulionu warzywnego*  
2 puszki ciecierzycy lub ugotowanej 
kilka liści jarmużu 
1/2 łyżeczki chili 
łyżeczka czarnuszki, sezamu lub siemienia lnu 
łyżka wędzonej papryki (opcjonalnie) 

Wegański gulasz z batatami, cieciorką i jarmużem - przygotowanie

W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy, siekamy i wrzucamy do garnka. Chwilę podsmażamy, aż się zeszkli, od czasu do czasu mieszając. Lekko solimy. Bataty myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do cebuli. Podgrzewamy razem około minuty. Wlewamy bulion lub wodę*, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem 10 minut na małym ogniu.  

Jarmuż płuczemy, wycinamy lub miażdżymy twarde łodygi, kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka jarmuż i odsączoną ciecierzycę, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem 5 minut. Podajemy posypany chili, czarnuszką, wędzoną papryką.  

*Jak zrobić warzywny bulion, przeczytasz tutaj. Jeśli nie masz bulionu, możesz dodać samą wodę, ale dobrze jest wtedy wsypać też trochę mieszanki suszonych warzyw. 

Libio, czyli gruzińska potrawa wege

Libio, czyli gruzińska potrawa wegeLibio, czyli gruzińska potrawa wege shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Libio, czyli gruzińska potrawa wege - składniki

400 g czerwonej fasoli z puszki lub namoczonej i ugotowanej 
2-3 listki laurowe
marchew  
sól  
2 cebule 
2 ząbki czosnku 
200 g orzechów włoskich 
2 łyżki oleju 
łyżka mielonej kolendry 
1/2 łyżeczki chili 
łyżka kozieradki 
łyżka świeżo zmielonego pieprzu 
łyżka czerwonego octu winnego 
kilka łodyżek świeżej kolendry 

Libio, czyli gruzińska potrawa wege - przygotowanie

Fasolę odsączamy i wrzucamy do garnka o grubym dnie, wlewamy 1,5 l wody, dodajemy obrana i pokrojoną marchew, listki laurowe, łyżeczkę soli. Gotujemy 20 minut. Odsączamy (odrobinę wody zostawiamy). Przekładamy do miski.

Siekamy obrane cebule i czosnek. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i krótko podsmażamy cebulę i czosnek. 

Orzechy rozdrabniamy nożem lub w blenderze.  

W moździerzu miażdżymy razem suszoną kolendrę, szczyptę soli i pieprz oraz rozdrobnione orzechy.  

W miseczce mieszamy łyżkę wody z gotowania fasoli, olej oraz ocet winny, dodajemy do moździerza, mieszamy.  

Do garnka z fasolą dodajemy mieszankę orzechową i czosnek z cebulą. Delikatnie mieszamy. Doprawiamy chili, dekorujemy świeżą kolendrą. 

Curry z tofu

Curry z tofuCurry z tofu shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Curry z tofu - składniki

200 g ryżu
500 g tofu
2 pory
2 cebule
2 łyżki oleju
400 ml bulion warzywny
2 listki laurowe
łyżeczka czerwonej papryki
jabłko
2 papryczki chilli
100 g wegańskiego jogurtu lub mała puszka mleczka kokosowego
2 łyżki przyprawy curry
sól
2 łyżki soku z cytryny
szczypiorek lub ziarna sezamu 

Curry z tofu - przygotowania

Do garnka o grubym dnie wsypujemy ryż, zalewamy 500 ml wrzącej osolonej wody i gotujemy 10 minut pod przykryciem. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

Tofu kroimy w kostkę, pory w krążki grubości 1 cm, cebule w plastry. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy tofu, por i cebulę. Wlewamy bulion, wrzucamy pory, pokrojone papryczki, listki laurowe oraz wędzoną paprykę. Podgrzewamy 5 minut.

Jabłko obieramy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do patelni, mieszamy i podgrzewamy 10 minut. 

Jogurt mieszamy z przyprawą curry, sola i sokiem z cytryny, wlewamy do rondla z tofu, mieszamy.

Curry podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem lub sezamem, z ugotowanym ryżem.

Superprosty i chrupiący smażony kalafior

Pieczony kalafiorPieczony kalafior shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie 15-30 minut

Superprosty smażony kalafior - składniki

główka kalafiora
4-5 łyżek sosu sojowego
4-5 łyżek oliwy lub oleju
1/2 łyżeczki rozdrobnionego suszonego chili
łyżeczka wędzonej papryki
1-2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
6-8 łyżek płatków drożdżowych

Superprosty smażony kalafior - przygotowanie

Kalafior płuczemy, dzielimy na różyczki.

W dużej misce mieszamy pozostałe składniki i wrzucamy kawałki kalafiora. Rękoma dokładnie oblepiamy kalafiora marynatą. Odstawiamy na co najmniej 15 minut (optymalnie to 30 minut).

Mocno rozgrzewamy patelnię (nie wlewamy oleju). Kalafior wraz z marynatą wrzucamy na gorącą patelnię i obsmażamy, mieszając, 5 minut.

Gulasz z fasolą i papryką  

Gulasz z fasolą i paprykąGulasz z fasolą i papryką shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Gulasz z fasolą i papryką - składniki

500 g fasoli z puszki lub ugotowanej* 
2 łyżki oliwy 
cebula 
4 ząbki czosnku 
2 marchewki 
2 papryki 
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
2 listki laurowe 
2 ziarna ziela angielskiego  
3 ziarna jałowca 
sól, pieprz 
2 łyżki octu winegret 
1/2 łyżeczki cukru 
natka pietruszki, szczypiorek lub inna ulubiona zielenina 

Gulasz z fasolą i papryką - przygotowanie

Fasolę odsączamy. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy. Marchewki obieramy i kroimy w małą kostkę, papryki płuczemy, kropimy a pół, usuwamy nasiona, kroimy w drobna kostkę.  

W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę podsmażamy, dorzucamy, marchewkę i paprykę. Podsmażamy, mieszając, około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. 

Dolewamy trochę wody (mniej więcej 150 ml), mieszamy, dodajemy fasolę, mieszamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, listki laurowe, ziele angielskie i jałowiec, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 15 minut.  

Doprawiamy winegretem i cukrem. Podajemy udekorowany natką, świetnie smakuje z chlebem razowym. 

*Przed gotowaniem fasolę trzeba moczyć w dużej ilości wody, co najmniej (12 godzin). Gotujemy odsączoną, opłukaną w dużej ilości osolonej wody, aż będzie miękka (czerwoną – 50 minut, czarną – 60 minut, a białą – 60-90 minut).