Surówka z kolorowej marchwi

Paleosurówka z marchewki: bez gluteny, bez laktozy, bez mięsaPaleosurówka z marchewki: bez gluteny, bez laktozy, bez mięsa shutterstock.com

Dla 4 osób 
Przygotowanie: 20 minut

Surówka z kolorowej marchwi - składniki

Sos:
łyżka octu winnego z białych winogron
łyżka surowego miodu (prosto z pasieki, niepasteryzowanego) 
szczypta soli
4 łyżki oleju lnianego
Surówka: 
6 marchewek
1/3 pęczka natki 
nasiona sezamu

Surówka z kolorowej marchwi - przygotowanie

Na sos: ocet łączymy z miodem, solą i dolewając partiami olej lniany, mieszamy, aż powstanie jednolita emulsja.

Marchewki obieramy i za pomocą noża do robienia pasków z warzyw lub zwykłej obieraczki kroimy warzywa na wstążki. Natkę siekamy. Kolorowe paseczki przekładamy do miski, mieszamy z natką, posypujemy sezamem. Tuż przed podaniem polewamy surówkę sosem.

Pieczona marchewka przepis Marty Dymek

Pieczona marchewka - przepis na wegańską przekąskęPieczona marchewka - przepis na wegańską przekąskę Marta Dymek

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 45 minut

Pieczona marchewka - składniki

1 kg marchewki
po szczypcie ostrej papryki, chili i cynamonu
sól
olej
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego
Do podania: 
zioła, pestki lub orzechy, które macie pod ręką

Pieczona marchewka - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.

W tym czasie marchewkę obieramy i kroimy w słupki, wrzucamy do dużej miski i dodajemy paprykę, chili, cynamon, sól oraz olej i bardzo dokładnie ją nacieramy.

Natartą marchewkę przerzucamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20-30 minut, aż będzie miękka.

Pięć minut przed wyjęciem marchewek z piekarnika w kubeczku mieszamy syrop klonowy oraz sos sojowy. Smarujemy marchewkę. Pieczemy ostatnie 3-5 minut, aż syrop zacznie się karmelizować. Podajemy na ciepło lub na zimno na jeden z poniższych sposobów.

Pieczona marchewka - jak podać

• Jako piękne danie na ciepło: wysypcie marchewkę na duży talerz lub tacę, a na nią ulubione zioła i pestki (np. garść sezamu ze szczypiorkiem; pistacje z miętą; fistaszki ze szczypiorkiem). Dorzućcie szczyptę płatków chili, czarny pieprz albo kumin. Do tego możecie podać brązowy ryż lub kaszę.

• Jako piękne danie na zimno: zobaczcie, co macie w lodówce. Może jest tam kawałek kapusty, sałaty, pomidory koktajlowe, ogórek albo kalarepa? Jeśli tak, to posiekajcie wszystko na paseczki. Macie jakieś świeże zioła? Posiekajcie je i dorzućcie do warzyw. Macie jakieś bajery – może oliwki, kapary albo suszone pomidory? Dorzućcie je do miski. Na koniec tylko trochę soku z cytryny, oliwy oraz szczypta soli i wszystko wystarczy wymieszać. Na wierzch dodajecie kilka pestek, grzanki albo ulubione orzechy i gotowe.

• Jako dodatek do past - ajwaru, hummusu albo każdej innej warzywną pasty, jaką lubicie. Porada dla szczególnie zabieganych: jeśli nie macie pasty, postawcie obok francuską musztardę.

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z domowej roboty kiszonej kapustySurówka z domowej roboty kiszonej kapusty shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Surówka z kiszonej kapusty - składniki 

500 g kapusty kiszonej (poniżej przepis jak przygotować ja w domu)
2 winne jabłka 
2 marchewki
cebula 
50 ml oleju rzepakowego 
świeżo mielony pieprz
łyżka cukru lub miodu (opcjonalnie)

Surówka z kiszonej kapusty - przygotowanie

Kiszoną kapustę kroimy na małe kawałki, przekładamy do dużej miski. Jabłka i marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W dużej misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki surówki, doprawiamy olejem, pieprzem i opcjonalnie cukrem lub miodem. Odstawiamy na pół godziny, żeby składniki się przegryzły.

Domowa kiszona kapusta - przepis

Na kamionkę lub ceramiczne naczynie (5-6 l)
Przygotowanie i oczekiwanie: 120 minut
Oczekiwanie: ok. 21 dni

Domowa kiszona kapusta - składniki

5 kg białej kapusty
100 g soli kamiennej
5 marchewek
łyżka kminku (opcjonalnie)
koper

Domowa kiszona kapusta - przygotowanie

Z główki kapusty usuwamy wierzchnie, brudne i uszkodzone liście. Główkę kroimy na ćwiartki, dość drobno szatkujemy, ale jeśli ktoś woli, to może pociąć ją grubiej.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnione warzywa przekładamy do dużej miednicy, posypujemy solą oraz kminkiem (opcjonalnie) i ugniatamy, najlepiej ręką, do czasu, aż puszczą sok (ok. godziny). Na dnie kamionki układamy koper, następnie przekładamy kapustę, ugniatamy i podlewamy ją wytworzonym sokiem. Kapustę obciążamy talerzem, na który kładziemy kamień, aby całą kiszonkę przykrywał sok. 

Gdy po 1-2 dniach powstanie piana, zbieramy ją wraz z nadmiarem soku. 

Kisimy ok. 3 tygodni w temperaturze pokojowej, codziennie przebijając warstwy kapusty, np. długą rączką tłuczka lub drewnianej łyżki, aż do dna, by odgazowała. 

Kiedy przestanie fermentować, rozkładamy ją w litrowe słoiki, szczelnie zakręcamy i przechowujemy w lodówce albo w bardzo chłodnym miejscu.

Rada: niezbyt chłodnym miejscu kapusta może dalej fermentować. Warto w takiej sytuacji podłożyć pod słoiki folię, aby zabezpieczyć półki przed wyciekającym ze słoików sokiem.

Surówka coleslaw

Surówka coleslawSurówka coleslaw shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

około 500 g białej kapusty
2-3 marchewki
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
sól, cukier

Kapustę cienko szatkujemy i łączymy ze startą marchewką, majonezem oraz gorczycą. Doprawiamy solą i cukrem.

Sałatka z pieczonych buraków, fety i pestek granatu

Sałatka z pieczonych buraków, fety i pestek granatuSałatka z pieczonych buraków, fety i pestek granatu Karolina Wiercigroch

Dla 4 osób 
Przygotowanie: 50 minut

Sałatka z pieczonych buraków, fety i pestek granatu - składniki

3 buraki średniej wielkości
30 g orzechów laskowych
główka cykorii
mała czerwona cebula pokrojona w cienkie piórka
50 g pokruszonej fety
pestki z małego granatu
Sos:
4 łyżki melasy z granatów (można zastąpić miodem i sokiem z cytryny)
4 łyżki oliwy
sok z małej pomarańczy
sól i pieprz

Sałatka z pieczonych buraków, fety i pestek granatu - przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Nieobrane buraki zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut, aż będą miękkie. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.

Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni.

Wszystkie składniki sosu mieszamy widelcem w miseczce.

Na dużym półmisku układamy liście cykorii, buraki i pokrojoną w pióra cebulę. Posypujemy fetą, granatem i orzechami laskowymi. Polewamy sosem, delikatnie mieszamy.

Sałatka z burakami, gruszką i dressingiem z czerwonego wina

Sałatka z burakamiSałatka z burakami DominikaWojciak

Dla 4 osób 
Przygotowanie: 15 minut

Sałatka z burakami, gruszką i dressingiem z czerwonego wina - składniki

4 buraki, upieczone w skórce
2 twarde gruszki (klapsa)
1-2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
4 garści mieszanych sałat i ziół (np. młodego jarmużu, boćwiny, musztardowca, natki pietruszki i koperku)
200 g koziego serka (np. koziej fety)
150 ml czerwonego wytrawnego wina
łyżka miodu
100 ml oliwy 
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych 
sól, pieprz

Sałatka z burakami, gruszką i dressingiem z czerwonego wina - przygotowanie

Buraki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Gruszki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy octem jabłkowym lub sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Sałaty i zioła myjemy i rozrywamy na mniejsze kawałki. Solimy, delikatnie mieszamy i rozkładamy na talerzach. Na wierzchu układamy buraki, gruszki i pokruszony kozi ser. Czerwone wino zagotowujemy z miodem. Gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje i odparuje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy oliwę, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Winnym dressingiem polewamy sałatę. Posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. 

Upieczone buraki możemy też zamarynować w dressingu z czerwonego wina. Robimy podwójną porcję dressingu i połowę mieszamy z obranymi i pokrojonymi burakami. Przechowujemy do tygodnia w lodówce.

Zielony koktajl z natką pietruszki

Zielony koktajl z natką pietruszkiZielony koktajl z natką pietruszki shutterstock

Dla 2 osób
Przygotowanie: 10 minut

4 liście jarmużu lub 2 garście szpinaku
pęczek natki pietruszki
sok z 2 pomarańczy
kiwi
kilka kropel soku wyciśniętego z limonki
2 łyżki nasion lub orzechów (migdałów, siemienia lnu, orzechów włoskich)

Liście jarmużu i natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i wrzucamy do blendera. Dodajemy obrane kiwi. Wlewamy sok z pomarańczy, limonki, nasiona. Miksujemy na wysokich obrotach i od razu podajemy.

Calzone z ricottą i natką pietruszki 

Calzone z ricottą i natką pietruszkiCalzone z ricottą i natką pietruszki shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 60 minut

Calzone z ricottą i natką pietruszki - składniki

duży pęczek natki pietruszki
250 g ricotty
100 g startego parmezanu
sól, pieprz
Na ciasto*:
400 g mąki
30 g świeżych drożdży
4 łyżki oliwy
sól
2 łyżeczki cukru
żółtko

Calzone z ricottą i natką pietruszki - przygotowanie

Na ciasto mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokruszone drożdże. Dolewamy około 250 ml ciepłej wody i oliwę, mieszając. Posypujemy solą i cukrem. Zagniatamy na posypanej mąką stolicy, aż w cieście nie będzie grudek. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 60 minut.

Natkę drobno siekamy, mieszamy z ricottą i parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem.

Dzielimy ciasto na 4 części i wałkujemy w koła. Na połowie każdego krążka układamy farsz, zostawiając wolne brzegi. Nakrywamy go ciastem, tworząc pierogi, zlepiamy. Na wierzchu robimy nożem dwa nacięcia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Calzone ostrożnie układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy około 40 minut w 220 st., aż ciasto się zrumieni.

*Jeśli mamy mało czasu, zastępujemy ciasto drożdżowe gotowym francuskim (500 g).