Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut

Czarna soczewica ze świeżymi daktylami i wyrazistym serem - składniki

100 g czarnej soczewicy
trochę nierafinowanego oleju kokosowego do smażenia
łyżka organicznego syropu z daktyli lub miodu
5-6 daktyli Medjool, porwanych na małe kawałki
szczypta pieprzu
ok. 1/4 ziarenka tonki
ok. 50 g sera Blue Stilton (lub roquefort czy gorgonzola)
garść orzechów pekan, grubo posiekanych lub innych ulubionych
garść listków mięty

Czarna soczewica ze świeżymi daktylami i wyrazistym serem - przygotowanie

Gotujemy soczewicę, aż zacznie mięknąć (około 10 minut).

Rozgrzewamy olej na patelni, po czym przekładamy na nią odcedzoną soczewicę. Smażymy, mieszając, około 2 minut.

Dodajemy syrop daktylowy, daktyle i pieprz, ścieramy tonkę. Smażymy kolejne 2-3 minuty, mieszając.

Posypujemy pokruszonym serem, orzechami i miętą.

Czarna soczewica ze świeżymi daktylami i wyrazistym serem - rady

Podsmażenie ugotowanej wcześniej soczewicy – czarna (beluga) sprawdzi się tu najlepiej – nadaje jej chrupkości i wydobywa pełnię smaku, dlatego niemal zawsze przyrządzam ją właśnie w ten sposób.

Blue Stilton możecie zastąpić np. roquefortem lub gorgonzolą, a świeże daktyle – suszonymi.

Z daktylami najlepiej komponuje się słodki syrop daktylowy, ale rolę tę spełni też dobrej jakości miód. Możecie dodać również dowolne orzechy, np. włoskie, laskowe, makadamia, brazylijskie lub nerkowce.

Jako wiodącej przyprawy używam tonki, której smak łączy w jedno pieprz i wanilię, ale równie dobrze można sięgnąć tu po zawsze doskonałą gałkę muszkatołową.

Przepis Szymon Kubicki

>>>Ranginak - perskie ciasto daktylowe