Jabłka zapiekane z wiśniami i orzechami laskowymi
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 60 minut
Jabłka zapiekane z wiśniami i orzechami laskowymi - składniki
garść polskich orzechów laskowych
garść polskich ekologicznych, niedosładzanych niczym rodzynek
ok. 500 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
2-3 łyżki miodu wielokwiatowego (np. z gospodarstwa państwa Sierzyńskich)
sporo gałązek tymianku
6 małych jabłek odmiany Alwa
Jabłka zapiekane z wiśniami i orzechami laskowymi - przygotowanie
Orzechy i rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st.
Wiśnie drylujemy. Przekładamy owoce wraz z sokiem do naczynia do zapiekania. Dodajemy łyżkę gęstego miodu (jeśli używamy miodu płynnego - dodajemy 2 łyżki) i posiekane gałązki tymianku. Jabłka kroimy na połówki i usuwamy łyżeczką gniazda nasienne. Układamy owoce w naczyniu do zapiekania.
Na każdą połówkę jabłka nakładamy łyżeczką niewielką porcję miodu. Dodajemy rodzynki i przekrojone na pół orzechy laskowe. Wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut. Jeżeli mimo uprzedniego namoczenia, bakalie zaczną rumienić się zbyt mocno, w drugiej połowie czasu pieczenia przykrywamy naczynie folią aluminiową.
Pieczone jabłko z żurawiną i orzechami
Dla 2 osób
Przygotowanie: 25 minut
Pieczone jabłko z żurawiną i orzechami - składniki
2 jabłka
2 łyżki żurawiny
2 łyżki orzechów włoskich
łyżka miodu
Pieczone jabłko z żurawiną i orzechami - przygotowanie
Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne, wkładamy żurawinę wymieszaną z orzechami, na wierzch wlewamy miód. Zawijamy jabłka w folię aluminiową i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st.
Pieczone jabłka z serem brie i orzechami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Pieczone jabłka z serem brie - składniki
4 duże czerwone jabłka jednakowej wielkości
łyżeczka soku z cytryny
200 g sera brie
łyżka zmiażdżonych orzechów
3 jajka
3 łyżki śmietany 12-proc.
3 łyżki mleka
starta gałka muszkatołowa
2-3 łyżki białego wina
łyżka cukru
łyżka masła
sól, pieprz
Pieczone jabłka z serem brie - przygotowanie
Jabłka myjemy, osuszamy ściereczką. Odcinamy „czapeczki" od strony ogonka. Wydrążamy gniazda nasienne i ok. połowę miąższu, starając się nie uszkodzić owoców. Skrapiamy od wewnątrz sokiem z cytryny. Wydrążony miąższ jabłkowy kroimy w kostkę, także skrapiamy sokiem.
Ser kroimy w kostkę, mieszamy z orzechami. Jajka rozmącamy widelcem, mieszamy ze śmietaną i mlekiem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy z serem i miąższem jabłek. Napełniamy jabłka farszem, ustawiamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Przykrywamy „czapeczkami", skrapiamy winem z rozpuszczonym w nim cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st., zapiekamy ok. 15 minut. Deser możemy skropić miodem.
Jabłka pieczone z twarożkiem
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Jabłka pieczone z twarogiem - składniki
100 g półtłustego twarogu
50 g rodzynek (albo np. daktyli, suszonych moreli)
20 g posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki jogurtu
łyżeczka pasty waniliowej
łyżka miodu
4 jabłka (np. szara reneta)
cynamon
Jabłka pieczone z twarożkiem - przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Na nadzienie mieszamy twaróg, rodzynki, orzechy, jogurt, wanilię i miód. Z jabłek wycinamy gniazda nasienne, a w ich miejsce nakładamy nadzienie.
Ustawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 15-20 minut. Przed podaniem posypujemy cynamonem.
Tarta odwracana z jabłkami
Dla 8 osób
Przygotowanie: 40 minut
Tarta odwracana z jabłkami - składniki
12 jabłek (najlepiej szare renety)
sok z cytryny
50 g cukru
130 g masła
2 łodyżki tymianku
200 g ciasta francuskiego
Tarta odwracana z jabłkami - przygotowanie
Do wykonania ciasta potrzebna będzie wysoka patelnia, którą można włożyć do piekarnika (czyli żaroodporna).
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.
Cukier prażymy na patelni, a kiedy się stopi, dodajemy masło oraz tymianek. Układamy w tym sosie kawałki jabłek - ściśle, na sztorc - i przez kilka minut smażymy na małym ogniu. Jabłka lekko się skurczą, więc możemy jeszcze dołożyć kilka ćwiartek. Zdejmujemy z ognia.
Nakrywamy rozwałkowanym ciastem francuskim, także po bokach, nakłuwamy je i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy na 15 min. Nakrywamy patelnię talerzem - i odwracając ją - wydobywamy ciasto na talerz.
Tarta świetnie smakuje na ciepło z lodami.
Pieczone jabłka z ricottą
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Pieczone jabłka z ricottą - składniki
4 duże jabłka
100 g ricotty
50-100 g śmietany
100 g włoskich orzechów
4 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
łyżeczka zmielonego cynamonu lub kardamonu
Pieczone jabłka z ricottą - przygotowanie
Jabłka myjemy, odcinamy „czapeczki", dolnych części wycinamy gniazda nasienne.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.
Na nadzienie mieszamy ricottę, śmietanę, potłuczone orzechy i syrop klonowy lub miód oraz cynamon. napełniamy jabłka przykrywamy „czapeczkami". ustawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut. Przed podaniem możemy polać syropem.
Deser z duszonymi jabłkami, twarożkiem i ciasteczkami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Deser z duszonymi jabłkami, twarożkiem i ciasteczkami - składniki
2-3 jabłka
mała paczka herbatników
200 g twarożku śmietankowego
4 łyżki karmelu lub płynnego miodu
Deser z duszonymi jabłkami, twarożkiem i ciasteczkami - przygotowanie
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, ćwiartki kroimy na pół. Do rondelka wlewamy 2 łyżki wody i wrzucamy pokrojone jabłka, podgrzewamy bez przykrywania na małym ogniu, aż się zeszklą (do 10 minut).
Ciasteczka miksujemy w blenderze albo tłuczemy na małe kawałki w woreczku foliowym. Rozdzielamy je na 4 szklane naczynia (szklanki, małe słoiki). Na nie wkładamy twarożek, potem jabłka i polewamy karmelem lub miodem.