Jabłka zapiekane z wiśniami i orzechami laskowymi

jabłka zapiekane z wiśniami
jabłka zapiekane z wiśniami fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 60 minut

Jabłka zapiekane z wiśniami i orzechami laskowymi - składniki

garść polskich orzechów laskowych
garść polskich ekologicznych, niedosładzanych niczym rodzynek
ok. 500 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
2-3 łyżki miodu wielokwiatowego (np. z gospodarstwa państwa Sierzyńskich)
sporo gałązek tymianku
6 małych jabłek odmiany Alwa

Jabłka zapiekane z wiśniami i orzechami laskowymi - przygotowanie

Orzechy i rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st.

Wiśnie drylujemy. Przekładamy owoce wraz z sokiem do naczynia do zapiekania. Dodajemy łyżkę gęstego miodu (jeśli używamy miodu płynnego - dodajemy 2 łyżki) i posiekane gałązki tymianku. Jabłka kroimy na połówki i usuwamy łyżeczką gniazda nasienne. Układamy owoce w naczyniu do zapiekania.

Na każdą połówkę jabłka nakładamy łyżeczką niewielką porcję miodu. Dodajemy rodzynki i przekrojone na pół orzechy laskowe. Wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut. Jeżeli mimo uprzedniego namoczenia, bakalie zaczną rumienić się zbyt mocno, w drugiej połowie czasu pieczenia przykrywamy naczynie folią aluminiową.

Pieczone jabłko z żurawiną i orzechami

Pieczone jabłko z żurawiną i orzechami
Pieczone jabłko z żurawiną i orzechami Fot. RAFAL LIPSKI

Dla 2 osób
Przygotowanie: 25 minut

Pieczone jabłko z żurawiną i orzechami - składniki

2 jabłka
2 łyżki żurawiny
2 łyżki orzechów włoskich
łyżka miodu

Pieczone jabłko z żurawiną i orzechami - przygotowanie

Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne, wkładamy żurawinę wymieszaną z orzechami, na wierzch wlewamy miód. Zawijamy jabłka w folię aluminiową i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st.

Pieczone jabłka z serem brie i orzechami

Pieczone jabłka z serem brie
Pieczone jabłka z serem brie shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Pieczone jabłka z serem brie - składniki

4 duże czerwone jabłka jednakowej wielkości
łyżeczka soku z cytryny
200 g sera brie
łyżka zmiażdżonych orzechów
3 jajka
3 łyżki śmietany 12-proc.
3 łyżki mleka
starta gałka muszkatołowa
2-3 łyżki białego wina
łyżka cukru
łyżka masła
sól, pieprz

Pieczone jabłka z serem brie - przygotowanie

Jabłka myjemy, osuszamy ściereczką. Odcinamy „czapeczki" od strony ogonka. Wydrążamy gniazda nasienne i ok. połowę miąższu, starając się nie uszkodzić owoców. Skrapiamy od wewnątrz sokiem z cytryny. Wydrążony miąższ jabłkowy kroimy w kostkę, także skrapiamy sokiem.

Ser kroimy w kostkę, mieszamy z orzechami. Jajka rozmącamy widelcem, mieszamy ze śmietaną i mlekiem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy z serem i miąższem jabłek. Napełniamy jabłka farszem, ustawiamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Przykrywamy „czapeczkami", skrapiamy winem z rozpuszczonym w nim cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st., zapiekamy ok. 15 minut. Deser możemy skropić miodem.

Jabłka pieczone z twarożkiem

Jabłka pieczone.
Jabłka pieczone. Fot. Łukasz Zandecki/ Agencja Wyborcza.pl

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Jabłka pieczone z twarogiem - składniki

100 g półtłustego twarogu
50 g rodzynek (albo np. daktyli, suszonych moreli)
20 g posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki jogurtu
łyżeczka pasty waniliowej
łyżka miodu
4 jabłka (np. szara reneta)
cynamon

Jabłka pieczone z twarożkiem - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

Na nadzienie mieszamy twaróg, rodzynki, orzechy, jogurt, wanilię i miód. Z jabłek wycinamy gniazda nasienne, a w ich miejsce nakładamy nadzienie.

Ustawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 15-20 minut. Przed podaniem posypujemy cynamonem.

Tarta odwracana z jabłkami

Tarta odwracana z jabłkami
Tarta odwracana z jabłkami shutterstock

Dla 8 osób
Przygotowanie: 40 minut

Tarta odwracana z jabłkami - składniki

12 jabłek (najlepiej szare renety)
sok z cytryny
50 g cukru
130 g masła
2 łodyżki tymianku
200 g ciasta francuskiego

Tarta odwracana z jabłkami - przygotowanie

Do wykonania ciasta potrzebna będzie wysoka patelnia, którą można włożyć do piekarnika (czyli żaroodporna).

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.

Cukier prażymy na patelni, a kiedy się stopi, dodajemy masło oraz tymianek. Układamy w tym sosie kawałki jabłek - ściśle, na sztorc - i przez kilka minut smażymy na małym ogniu. Jabłka lekko się skurczą, więc możemy jeszcze dołożyć kilka ćwiartek. Zdejmujemy z ognia.

Nakrywamy rozwałkowanym ciastem francuskim, także po bokach, nakłuwamy je i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy na 15 min. Nakrywamy patelnię talerzem - i odwracając ją - wydobywamy ciasto na talerz.

Tarta świetnie smakuje na ciepło z lodami.

Pieczone jabłka z ricottą

Pieczone jabłka z ricottą
Pieczone jabłka z ricottą shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Pieczone jabłka z ricottą - składniki

4 duże jabłka 
100 g ricotty
50-100 g śmietany 
100 g włoskich orzechów
4 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
łyżeczka zmielonego cynamonu lub kardamonu

Pieczone jabłka z ricottą - przygotowanie

Jabłka myjemy, odcinamy „czapeczki", dolnych części wycinamy gniazda nasienne. 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.

Na nadzienie mieszamy ricottę, śmietanę, potłuczone orzechy i syrop klonowy lub miód oraz cynamon. napełniamy jabłka przykrywamy „czapeczkami". ustawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut. Przed podaniem możemy polać syropem.

Deser z duszonymi jabłkami, twarożkiem i ciasteczkami

Deser z duszonymi jabłkami, twarożkiem i ciasteczkami
Deser z duszonymi jabłkami, twarożkiem i ciasteczkami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Deser z duszonymi jabłkami, twarożkiem i ciasteczkami - składniki

2-3 jabłka
mała paczka herbatników
200 g twarożku śmietankowego
4 łyżki karmelu lub płynnego miodu

Deser z duszonymi jabłkami, twarożkiem i ciasteczkami - przygotowanie

Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, ćwiartki kroimy na pół. Do rondelka wlewamy 2 łyżki wody i wrzucamy pokrojone jabłka, podgrzewamy bez przykrywania na małym ogniu, aż się zeszklą (do 10 minut).

Ciasteczka miksujemy w blenderze albo tłuczemy na małe kawałki w woreczku foliowym. Rozdzielamy je na 4 szklane naczynia (szklanki, małe słoiki). Na nie wkładamy twarożek, potem jabłka i polewamy karmelem lub miodem.