Brukselka jest warzywem jesienno-zimowym. Pojawia się na straganach w październiku, by pozostać na nich nawet do stycznia. Nie jest jednak rozchwytywana. Głównym powodem jej niewielkiej popularności jest gorzki smak. Dlatego by go uniknąć, wybierajmy zawsze brukselkę o twardych, zwartych główkach oraz intensywnie zielonych listkach – rozchylone i pożółkłe świadczą o tym, że produkt jest zleżały i będzie gorzki.
Zagotowujemy brukselkę, gdy woda zacznie wrzeć, odlewamy ją, zalewamy świeżym wrzątkiem z dodatkiem soli, łyżki cukru, odrobiny mleka i gotujemy 8-10 minut – te zabiegi usuną resztki goryczki (możemy ją też przed przyrządzaniem przemrozić przez noc w zamrażalniku). Warto też kupować mrożona brukselkę.
Wstępnie przygotowane kapustki warto podać np. z podsmażonym boczkiem, upiec z ulubionymi przyprawami, dorzucić do zupy jarzynowej lub zrobić z nich farsz do tarty.
Uwaga! Brukselki nie można przechowywać w cieple, bo szybko żółknie, więdnie i staje się ostra w smaku. Dlatego przetwarzajmy ją od razu lub w papierowej torebce chowamy do lodówki i zużywamy w ciągu 4-5 dni. Główki możemy także zamrozić, przedtem musimy je oczyścić, opłukać chłodną wodą, odciąć głąby i blanszować kapustki 2-3 minuty.
Brukselka pieczona z dynią i czerwoną cebulą
Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Brukselka pieczona z dynią i czerwoną cebulą - składniki
500 g brukselki
300 g dyni
2 czerwone cebule
ziarenka z połowy granatu
Dodatki:
2 łyżki oliwy
skórka otarta z cytryny
sól, pieprz
pęczek posiekanej kolendry
Brukselka pieczona z dynią i czerwoną cebulą - przygotowanie
Brukselki czyścimy i wrzucamy na 5 minut do osolonego wrzątku. Odcedzamy, kroimy na pół. Dynię obieramy, kroimy w kostkę o boku około 1,5 cm. Cebule obieramy, kroimy w ćwiartki. Brukselki, dynię i cebule mieszamy z oliwą i skórką cytrynową. Przyprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na blachę.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. (160 st. z termoobiegiem). Pieczemy 30 minut. Posypujemy kolendrą i granatem. Sałatka będzie bardziej pożywna, jeśli dodamy pół szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej.
Przepis Dominika Wójciak
Brukselka z dynią i jajkiem pod marynowaną cebulą
Dla 2 osób
Przygotowanie: 35 minut
Brukselka z dynią i jajkiem pod marynowaną cebulą - składniki
mała czerwona cebula
200 g brukselki
200 g dyni
Dodatki:
4 łyżki octu winnego
łyżeczka płynnego miodu
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
2 jajka
pęczek posiekanego koperku
Brukselka z dynią i jajkiem pod marynowaną cebulą - przygotowanie
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Przekładamy do miseczki i ugniatamy z octem, miodem i szczyptą soli. Odstawiamy. Brukselki czyścimy i kroimy w plasterki - najcieniej, jak się da.
Dynię obieramy, kroimy w kostkę o boku około 1,5 cm. Razem z brukselką wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu i wędzoną paprykę. Smażymy 10 minut. Zmniejszamy ogień, wlewamy 4 łyżki wody, przykrywamy i dusimy około 10 minut, aż dynia zmięknie. Pomiędzy warzywa wbijamy jajka, przyprawiamy. Smażymy, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Posypujemy zamarynowaną cebulą i koperkiem. W wersji dla mięsożerców warzywa możemy podsmażyć na bekonie.
Przepis Dominika Wójciak
Coleslaw z brukselki z papryczką chili
Na 4 porcje
Przygotowanie: 10 minut
Coleslaw z brukselki z papryczką chili - składniki
500 g brukselki
marchewka
2 papryczki chili
pęczek natki
4 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Coleslaw z brukselki z papryczką chili - przygotowanie
Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Drobno szatkujemy – najlepiej za pomocą robota kuchennego albo na mandolinie. Wrzucamy do miski, solimy i ugniatamy dłońmi, by brukselka lekko zmiękła.
Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oczyszczoną z pestek papryczkę chili i natkę myjemy, osuszamy i siekamy. Przekładamy do brukselki, dodajemy majonez i sos z cytryny, dokładnie mieszamy (również najlepiej dłońmi). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przepis Dominika Wójciak
Brukselka z winogronami i czerwoną kapustą
Dla 6 osób
Przygotowanie:
Brukselka z winogronami i czerwoną kapustą - składniki
600 g brukselki
600 g czerwonych winogron bez pestek
2 łyżki oliwy
kilka gałązek tymianku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki octu balsamicznego
Sałatka z kapusty:
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżeczki musztardy Dijon
szczypta chilli w proszku
60 ml oliwy extra vergine
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
500 g czerwonej kapusty
100 g brukselki
Dodatkowo:
1/2 szklanki orzeszków piniowych, podprażonych na suchej patelni lub w piekarniku
2 garści suszonej żurawiny
Brukselka z winogronami i czerwoną kapustą - przygotowanie
Przyrządzamy pieczoną brukselkę: rozgrzewamy piekarnik do 230oC. Oczyszczone główki brukselek kroimy na połówki lub ćwiartki. Łączymy z pozostałymi składnikami (poza octem balsamicznym) i układamy na blasze.
Pieczemy 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika mieszamy z octem balsamicznym.
Robimy sos do sałatki, mieszając sok z cytryny, miód, musztardę, chilli i oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czosnek drobno siekamy, krótko podsmażamy na odrobinie oliwy. Łączymy z sosem.
Przyrządzamy sałatkę: czerwoną kapustę i brukselkę szatkujemy, łączymy z orzeszkami i żurawiną.
Zalewamy sosem i delikatnie mieszamy.
Układamy na półmisku, na wierzchu sałatki kładziemy pieczoną brukselkę oraz winogrona.
Przepis Martyna Angell
Brukselka z orzechami włoskimi i szałwią
Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
Brukselka z orzechami włoskimi i szałwią - składniki
250 g masła
łyżka posiekanych orzechów włoskich
łyżka posiekanej szałwii
700 g brukselki
sól, pieprz
Brukselka z orzechami włoskimi i szałwią - przygotowanie
Miękkie masło mieszamy z orzechami i szałwią. Przekładamy je na pergamin i formujemy wałeczek. Pergamin zwijamy ciasno, wkładamy masło do lodówki.
W osolonej wodzie gotujemy brukselkę (ok. 15 minut, by była lekko twarda). Przekładamy ją do miski, doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu kładziemy wyjęte z lodówki i pokrojone w krążki orzechowo-szałwiowe masło.
Nie da się prościej i smaczniej:
Połówki brukselki ugotować na parze przecięciem do góry, wtedy ulatuje goryczka, w ostateczności ugotować, bardziej al dente niż na miękko, gdyż będą potem duszone troszkę.
Po odcedzeniu podsmazyć na patelni, tu połówkami najlepiej w dół, by się łądnie zrumieniły.
W międzyczasie rozrobić z wodą/mlekiem/śmietaną/co kto woli/ łyżeczkę lub więcej ulubionej musztardy plus ząbek czosnku starty/pokrojony. Wlać do rumieniącej się brukselki, parę chwil podusić, by się połączyło i gotowe. Mniam!
Skad wiesz, że smaczniej, skoro przepisów z tekstu nie próbowałaś?