Brukselka jest warzywem jesienno-zimowym. Pojawia się na straganach w październiku, by pozostać na nich nawet do stycznia. Nie jest jednak rozchwytywana. Głównym powodem jej niewielkiej popularności jest gorzki smak. Dlatego by go uniknąć, wybierajmy zawsze brukselkę o twardych, zwartych główkach oraz intensywnie zielonych listkach – rozchylone i pożółkłe świadczą o tym, że produkt jest zleżały i będzie gorzki.

Zagotowujemy brukselkę, gdy woda zacznie wrzeć, odlewamy ją, zalewamy świeżym wrzątkiem z dodatkiem soli, łyżki cukru, odrobiny mleka i gotujemy 8-10 minut – te zabiegi usuną resztki goryczki (możemy ją też przed przyrządzaniem przemrozić przez noc w zamrażalniku). Warto też kupować mrożona brukselkę.

Wstępnie przygotowane kapustki warto podać np. z podsmażonym boczkiem, upiec z ulubionymi przyprawami, dorzucić do zupy jarzynowej lub zrobić z nich farsz do tarty.

Uwaga! Brukselki nie można przechowywać w cieple, bo szybko żółknie, więdnie i staje się ostra w smaku. Dlatego przetwarzajmy ją od razu lub w papierowej torebce chowamy do lodówki i zużywamy w ciągu 4-5 dni. Główki możemy także zamrozić, przedtem musimy je oczyścić, opłukać chłodną wodą, odciąć głąby i blanszować kapustki 2-3 minuty.

Brukselka pieczona z dynią i czerwoną  cebulą

Brukselka pieczona z dynią i czerwoną cebulą
Brukselka pieczona z dynią i czerwoną cebulą fot. Dominika Wójciak

Dla 4 osób 
Przygotowanie: 40 minut

Brukselka pieczona z dynią i czerwoną  cebulą - składniki

500 g brukselki
300 g dyni
2 czerwone cebule
ziarenka z połowy granatu
Dodatki:
2 łyżki oliwy 
skórka otarta z cytryny
sól, pieprz
pęczek posiekanej kolendry

Brukselka pieczona z dynią i czerwoną  cebulą - przygotowanie

Brukselki czyścimy i wrzucamy na 5 minut do osolonego wrzątku. Odcedzamy, kroimy na pół. Dynię obieramy, kroimy w kostkę o boku około 1,5 cm. Cebule obieramy, kroimy w ćwiartki. Brukselki, dynię i cebule mieszamy z oliwą i skórką cytrynową. Przyprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na blachę.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. (160 st. z termoobiegiem). Pieczemy 30 minut. Posypujemy kolendrą i granatem. Sałatka będzie bardziej pożywna, jeśli dodamy pół szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej.

Przepis Dominika Wójciak

Brukselka z dynią i jajkiem pod marynowaną cebulą

Brukselka z dynią i jajkiem pod piklowaną cebulą
Brukselka z dynią i jajkiem pod piklowaną cebulą fot. Dominika Wójciak

Dla 2 osób 
Przygotowanie: 35 minut

Brukselka z dynią i jajkiem pod marynowaną cebulą - składniki

mała czerwona cebula
200 g brukselki
200 g dyni
Dodatki:
4 łyżki octu winnego
łyżeczka płynnego miodu
sól, pieprz 
2 łyżki oliwy 
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
2 jajka
pęczek posiekanego koperku

Brukselka z dynią i jajkiem pod marynowaną cebulą - przygotowanie

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Przekładamy do miseczki i ugniatamy z octem, miodem i szczyptą soli. Odstawiamy. Brukselki czyścimy i kroimy w plasterki - najcieniej, jak się da.

Dynię obieramy, kroimy w kostkę o boku około 1,5 cm. Razem z brukselką wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu i wędzoną paprykę. Smażymy 10 minut. Zmniejszamy ogień, wlewamy 4 łyżki wody, przykrywamy i dusimy około 10 minut, aż dynia zmięknie. Pomiędzy warzywa wbijamy jajka, przyprawiamy. Smażymy, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Posypujemy zamarynowaną cebulą i koperkiem. W wersji dla mięsożerców warzywa możemy podsmażyć na bekonie.

Przepis Dominika Wójciak

Coleslaw z brukselki z papryczką chili

Coleslaw z brukselki z papryczką chili
Coleslaw z brukselki z papryczką chili Dominika Wójciak

Na 4 porcje
Przygotowanie: 10 minut

Coleslaw z brukselki z papryczką chili - składniki

500 g brukselki
marchewka 
2 papryczki chili
pęczek natki 
4 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

Coleslaw z brukselki z papryczką chili - przygotowanie

Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Drobno szatkujemy – najlepiej za pomocą robota kuchennego albo na mandolinie. Wrzucamy do miski, solimy i ugniatamy dłońmi, by brukselka lekko zmiękła.

Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oczyszczoną z pestek papryczkę chili i natkę myjemy, osuszamy i siekamy. Przekładamy do brukselki, dodajemy majonez i sos z cytryny, dokładnie mieszamy (również najlepiej dłońmi). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przepis Dominika Wójciak

Brukselka z winogronami i czerwoną kapustą

Brukselka z winogronami i czerwoną kapustą
Brukselka z winogronami i czerwoną kapustą Fot: Martyna Angell/wholesome-cook.com

Dla 6 osób
Przygotowanie: 

Brukselka z winogronami i czerwoną kapustą - składniki

600 g brukselki
600 g czerwonych winogron bez pestek
2 łyżki oliwy
kilka gałązek tymianku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki octu balsamicznego
Sałatka z kapusty:
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżeczki musztardy Dijon
szczypta chilli w proszku
60 ml oliwy extra vergine
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
500 g czerwonej kapusty
100 g brukselki
Dodatkowo:
1/2 szklanki orzeszków piniowych, podprażonych na suchej patelni lub w piekarniku
2 garści suszonej żurawiny

Brukselka z winogronami i czerwoną kapustą - przygotowanie

Przyrządzamy pieczoną brukselkę: rozgrzewamy piekarnik do 230oC. Oczyszczone główki brukselek kroimy na połówki lub ćwiartki. Łączymy z pozostałymi składnikami (poza octem balsamicznym) i układamy na blasze.

Pieczemy 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika mieszamy z octem balsamicznym.

Robimy sos do sałatki, mieszając sok z cytryny, miód, musztardę, chilli i oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czosnek drobno siekamy, krótko podsmażamy na odrobinie oliwy. Łączymy z sosem. 

Przyrządzamy sałatkę: czerwoną kapustę i brukselkę szatkujemy, łączymy z orzeszkami i żurawiną. 

Zalewamy sosem i delikatnie mieszamy.

Układamy na półmisku, na wierzchu sałatki kładziemy pieczoną brukselkę oraz winogrona.

Przepis Martyna Angell

Brukselka z orzechami włoskimi i szałwią

Brukselka z orzechami włoskimi i szałwią
Brukselka z orzechami włoskimi i szałwią Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Brukselka z orzechami włoskimi i szałwią - składniki

250 g masła
łyżka posiekanych orzechów włoskich
łyżka posiekanej szałwii
700 g brukselki
sól, pieprz

Brukselka z orzechami włoskimi i szałwią - przygotowanie

Miękkie masło mieszamy z orzechami i szałwią. Przekładamy je na pergamin i formujemy wałeczek. Pergamin zwijamy ciasno, wkładamy masło do lodówki.

W osolonej wodzie gotujemy brukselkę (ok. 15 minut, by była lekko twarda). Przekładamy ją do miski, doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu kładziemy wyjęte z lodówki i pokrojone w krążki orzechowo-szałwiowe masło.