Domowa oranżada pomarańczowa

Syrop cukrowo/miodowy - składniki

400 ml wody

25 ml miodu lub 150 gram cukru

Domowa oranżada pomarańczowa - składniki

200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

1 litr wody gazowanej

Syrop cukrowy/miodowy - przygotowanie

Wodę i miód lub cukier mieszamy ze sobą w garnku i gotujemy do połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia i przelewamy do zamykanej butelki. Przechowujemy w lodówce

Domowa oranżada pomarańczowa - przygotowanie

Sok pomarańczowy wlewamy do butelki lub karafki. Powoli dodajemy do niego gazowaną wodę. Zostawiamy trochę miejsca w naczyniu i dodajemy przygotowany wcześniej syrop cukrowy lub miodowy. Próbujemy, czy poziom słodyczy jest odpowiedni. Dolewamy resztę wody gazowanej. Delikatnie mieszamy i podajemy. Napój w zamkniętej butelce można przechowywać w lodówce przez około tydzień. 

Przepis: Agata Piasecka

Lemoniada pęczakowa (Lemon Barley Water) (na 3,5 litra)

Lemoniada pęczakowa - składniki

6 cytryn

100 g pęczaku (opłukanego i odcedzonego)

100 g cukru

1/2 szklanki wody

Lemoniada pęczakowaLemoniada pęczakowa Paulina Kolondra

Lemoniada pęczakowa - sposób przygotowania

Cytryny sparzamy, obieramy ze skóry - bardzo cienko, tak aby skórka nie miała albedo. Wrzucamy skórki do rondla, zalewamy wodą, aby tylko je przykryła, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5-6 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie wlewamy wodę ze skórkami do 4-litrowego słoja (albo dwóch 2-litrowych butelek). Pęczak zalewamy w garnku wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze kilka minut, po czym cedzimy, płuczemy i osączamy. Wsypujemy go do słoja ze skórkami. Cytryny dokładnie oczyszczamy z albedo, kroimy je w plastry, wrzucamy do słoja. Cukier zalewamy w rondelku wodą i gotujemy, aż powstanie syrop. Wlewamy do słoja razem z 3,5 litra gorącej wody. Studzimy i zostawiamy na noc w lodówce. Potem cedzimy i rozlewamy lemoniadę do butelek. Wytrzyma w lodówce 1-2 tygodnie. 

Przepis: (Magazyn Kuchnia) 

Bezalkoholowa piña colada

Bezalkoholowa piña colada - składniki

2 grube plastry świeżego ananasa

2 dojrzałe banany

3 łyżki wiórków kokosowych

300 ml wody kokosowej

Pina colada - drink bezalkoholowyPina colada - drink bezalkoholowy Fot. Shutterstock

Bezalkoholowa piña colada - przygotowanie

Z ananasów wykrawamy twardy rdzeń, odcinamy skórę. Miąższ kroimy i miksujemy z bananami, wiórkami kokosowymi i woda kokosową. Można dorzucić kruszony lód.

Przepis: Magazyn Kuchnia