Domowa oranżada pomarańczowa
Syrop cukrowo/miodowy - składniki
400 ml wody
25 ml miodu lub 150 gram cukru
Domowa oranżada pomarańczowa - składniki
200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 litr wody gazowanej
Syrop cukrowy/miodowy - przygotowanie
Wodę i miód lub cukier mieszamy ze sobą w garnku i gotujemy do połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia i przelewamy do zamykanej butelki. Przechowujemy w lodówce
Domowa oranżada pomarańczowa - przygotowanie
Sok pomarańczowy wlewamy do butelki lub karafki. Powoli dodajemy do niego gazowaną wodę. Zostawiamy trochę miejsca w naczyniu i dodajemy przygotowany wcześniej syrop cukrowy lub miodowy. Próbujemy, czy poziom słodyczy jest odpowiedni. Dolewamy resztę wody gazowanej. Delikatnie mieszamy i podajemy. Napój w zamkniętej butelce można przechowywać w lodówce przez około tydzień.
Przepis: Agata Piasecka
Lemoniada pęczakowa (Lemon Barley Water) (na 3,5 litra)
Lemoniada pęczakowa - składniki
6 cytryn
100 g pęczaku (opłukanego i odcedzonego)
100 g cukru
1/2 szklanki wody
Lemoniada pęczakowa - sposób przygotowania
Cytryny sparzamy, obieramy ze skóry - bardzo cienko, tak aby skórka nie miała albedo. Wrzucamy skórki do rondla, zalewamy wodą, aby tylko je przykryła, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5-6 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie wlewamy wodę ze skórkami do 4-litrowego słoja (albo dwóch 2-litrowych butelek). Pęczak zalewamy w garnku wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze kilka minut, po czym cedzimy, płuczemy i osączamy. Wsypujemy go do słoja ze skórkami. Cytryny dokładnie oczyszczamy z albedo, kroimy je w plastry, wrzucamy do słoja. Cukier zalewamy w rondelku wodą i gotujemy, aż powstanie syrop. Wlewamy do słoja razem z 3,5 litra gorącej wody. Studzimy i zostawiamy na noc w lodówce. Potem cedzimy i rozlewamy lemoniadę do butelek. Wytrzyma w lodówce 1-2 tygodnie.
Przepis: (Magazyn Kuchnia)
Bezalkoholowa piña colada
Bezalkoholowa piña colada - składniki
2 grube plastry świeżego ananasa
2 dojrzałe banany
3 łyżki wiórków kokosowych
300 ml wody kokosowej
Bezalkoholowa piña colada - przygotowanie
Z ananasów wykrawamy twardy rdzeń, odcinamy skórę. Miąższ kroimy i miksujemy z bananami, wiórkami kokosowymi i woda kokosową. Można dorzucić kruszony lód.
Przepis: Magazyn Kuchnia