Cykoria to warzywo, które nie tylko jest pyszne i bardzo wszechstronne, ale także posiada szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Najczęściej jemy ją na surowo, jednak jej smak w pełni rozwinie się również w innych wersjach. Dzięki temu, że cykoria dostępna jest o każdej porze roku, możesz wspaniale komponować ją z różnymi daniami. Przekonaj się, jak to warzywo może wzbogacić Twoją kuchnię z naszymi przepisami!

Cykoria grillowana z serem pleśniowym

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut

Cykoria grillowana z serem pleśniowym - składniki

4 kolby cykorii
oliwa
ocet winny malinowy
sól i pieprz
1 ser camembert pokrojony na plastry

Cykoria grillowana z serem pleśniowym - przygotowanie

Kolby cykorii pokrój wzdłuż na pół. Oliwę wymieszaj z octem, solą i pieprzem i skrop nią cykorię. Grilluj 3-5 minut, obracając w połowie pieczenia.

Następnie połóż na cykoriach plastry camemberta i grilluj, dopóki ser nie zacznie się topić. Serwuj na gorąco, najlepiej z grzankami z białego pieczywa.

Zupa-krem z cykorii

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Zupa-krem z cykorii - składniki

4 duże cykorie
2 łyżki masła
średnia drobno usiekana cebula
por (tylko biała część) pokrojony w plasterki
pokrojona w plasterki łodyżka selera naciowego
łyżka mąki
litr rosołu z kurczaka
sól i pieprz
1/2 szklanki kremowej śmietanki
natka lub szczypiorek do posypania

Zupa-krem z cykorii - przygotowanie

Cykorie obieramy z wierzchnich liści i ostrym nożykiem wycinamy głąb. Liście kroimy w kawałki.

Masło rozpuszczamy w garnku do zupy, dodajemy cebulę, pora, selera oraz cykorię. Dusimy na średnim ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną, ale się nie zrumienią.

Wsypujemy mąkę, starannie mieszamy i smażymy przez minutę. Wlewamy gorący rosół, garnek przykrywamy i na małym ogniu gotujemy przez pół godziny, aż warzywa będą zupełnie miękkie.

Zupę miksujemy, dodajemy sól i pieprz do smaku i zabielamy śmietanką. Podajemy posypaną natką lub szczypiorkiem, ewentualnie z grzaneczkami.

Cykoria duszona w winie

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 25 minut

Cykoria duszona w winie - składniki

3 cykorie
2 łyżki masła
2/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
3 łyżki śmietany
łyżka majeranku
po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii
sól, pieprz
10 dag sera typu rokpol

Cykoria duszona w winie - przygotowanie

Cykorie kroimy na kawałki, podsmażamy na maśle. Zalewamy winem, dusimy 10-15 minut.

Dodajemy śmietanę, zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze ok. 5 minut.

Przed podaniem posypujemy rozkruszonym serem pleśniowym. Serwujemy z chrupiącą bagietką jako gorącą przystawkę.

Wytrawna tarta z cykorią i owocami

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 35 minut

Wytrawna tarta z cykorią i owocami - składniki

15 dag krakersów
15 dag orzechów włoskich
łyżka brązowego cukru
120 g masła
2 gruszki
2 jabłka
2 cykorie
jajko
żółtko
1/2 szklanki gęstej śmietanki
3 łyżki miodu
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
po szczypcie chilli i soli morskiej

Wytrawna tarta z cykorią i owocami - przygotowanie

Pokruszone krakersy, zmieszane z 50 g mielonych orzechów i cukrem wsypujemy do formy na tartę, zalewamy stopionym i przestudzonym masłem. Formujemy płaski spód. Zapiekamy 10 minut w 180°C.

Gruszki i jabłka ścieramy na tarce, osączamy z nadmiaru soku. Cykorię kroimy na paseczki i razem z owocami układamy na podpieczonym, ostudzonym spodzie.

Ubijamy jajko i żółtko trzepaczką, wlewamy śmietankę, dalej ubijamy, dodajemy miód, sok z cytryny, przyprawy, mieszamy. Polewamy tartę i zapiekamy ją przez 25 minut w 160°C.

Pod koniec posypujemy grubo posiekanymi pozostałymi orzechami.

Cykoria z szynką zapiekana pod beszamelem

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 35 minut

Cykoria z szynką zapiekana pod beszamelem - składniki

4 małe zwarte główki cykorii
4 plasterki szynki, podłużne
1/2 szklanki startego ostrego sera żółtego
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
łyżka soku z cytryny

sos beszamelowy:
60 g masła
60 g mąki
szklanka wody z gotowania cykorii
2 szklanki mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Cykoria z szynką zapiekana pod beszamelem - przygotowanie

Wytnij gorzki stożek z cykorii. Wkładamy cukinie do garnka z wodą doprawioną solą, cukrem i wlewamy wodę (powinna sięgać do połowy kłębów). Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Osączamy cykorię na sitku, a wodę z gotowania zachowaj.

Na beszamel: na małym ogniu masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i podgrzewamy ok 1. minuty, mieszając, aż zrobi się zasmażka. Następnie powoli dolewajmy mleko i wodę z gotowania cykorii, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotujmy, aż powstanie gęsty sos, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Każdą z cykorii owijamy plasterkiem szynki, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Pieczemy ok. 20 minut.

Czara rethymno z cykorii, selera i boczniaków

Dla 2 osób
Czas przygotowania ok. 20 minut

Czara rethymno z cykorii, selera i boczniaków - składniki

2 kolby cykorii
miska mix 2-3 rodzajów sałat
1/2 małego selera korzennego
sok z 1/2 cytryny
biała cebule
200 g boczniaków
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki oliwy cytrynowo-anyżowej
sól, pieprz

Czara rethymno z cykorii, selera i boczniaków - przygotowanie

 Z cykorii wytnij gorzki głąb, kolbę pokrój w plasterki. Liście sałat porwij na kawałki, selera obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Cebulę obierz i posiekaj. Boczniaki przekrój wzdłuż i podsmaż na oliwie. Połącz wszystkie składniki, przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej oliwą anyżowo-cytrynową.

Sałatka z pieczonych buraków z czerwoną cykorią, fetą i pestkami granatu

Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

Sałatka z pieczonych buraków z czerwoną cykorią, fetą i pestkami granatu - składniki

3 buraki średniej wielkości
30 g orzechów laskowych
główka cykorii
mała czerwona cebula pokrojona w cienkie piórka
50 g pokruszonej fety
pestki z małego granatu

Sos:
4 łyżki melasy z granatów
4 łyżki oliwy
sok z małej pomarańczy
sól i pieprz

Sałatka z pieczonych buraków z czerwoną cykorią, fetą i pestkami granatu - przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Nieobrane buraki zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut, aż będą miękkie. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.

Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni.

Wszystkie składniki sosu mieszamy widelcem w miseczce.

Na dużym półmisku układamy liście cykorii, buraki i pokrojoną w pióra cebulę. Posypujemy fetą, granatem i orzechami laskowymi. Polewamy sosem, delikatnie mieszamy.

Sałata z cykorii z grejpfrutami i krewetkami

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Sałata z cykorii z grejpfrutami i krewetkami - składniki

różowa cykoria, radicchio, frisee - jeden rodzaj lub mieszanka
grejpfrut
10 mrożonych szarych krewetek bez skorup
oliwa, czosnek
chili
sok z cytryny

Sałata z cykorii z grejpfrutami i krewetkami - przygotowanie

Liście cykorii myjemy, osuszamy, rwiemy i wrzucamy do miski. Grejpfruta obieramy, ścinając całkowicie skórkę i albedo. Wycinamy z wnętrza cząstki miąższu, bez gorzkich skórek. Dodajemy owoce do cykorii.

Krewetki rozmrażamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek i ostrą czerwoną papryczkę chili (może być piri piri z zalewy). Kiedy czosnek zapachnie, wrzucamy krewetki, solimy i smażymy krótko, mieszając, do momentu, gdy krewetki zmienią kolor na różowy. Wciskamy dużo soku z cytryny, jeszcze raz mieszamy i całość z patelni wlewamy do miski.

Mieszamy z cykorią i cząstkami grejpfruta i rozkładamy na talerzach

(przepis Agnieszka Kręglicka)

Cykoria marynowana

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut + 3-4 godziny do stygnięcia

Cykoria marynowana - składniki

4 cykorie
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki białego octu winnego
gałązka świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
po 1/2 łyżeczki mielonego kminku i nasion anyżu
łyżeczka cukru
szczypta soli

Cykoria marynowana - przygotowanie

Wszystkie składniki oprócz cykorii zalewamy 3 szklankami wody. Podgrzewamy powoli, aż do wrzenia.

Zdejmujemy z ognia, dokładamy obrane cykorie i odstawiamy na 3-4 godziny do wystygnięcia. Osączamy.

Podajemy np. do steków z polędwicy.