Są znakomitym urozmaiceniem jadłospisu, a dla wegan sposobem na delektowanie się smakiem mlecznych koktajli. Warto spróbować zrobić je w domu.

Do ich przygotowania jest potrzebny blender o dużej mocy z ostrzami ze stali nierdzewnej. Trzeba pamiętać, by przed zalaniem wodą rozdrobnić duże orzechy czy nasiona (migdały, orzechy).

Mleka roślinnego nie powinno się dosładzać – cukier tłumi naturalny aromat, a ponadto jest świetną pożywką dla bakterii, przez które mleko się psuje. Świeżo przyrządzone można pić bez dodatków, używać do przygotowywania koktajli, kisieli mlecznych, naleśników, placków oraz gorącej owsianki. Są smakowite i bardzo zdrowe, niestety również nietrwałe, dlatego przechowujemy je wyłącznie w lodówce, i nie dłużej niż 48 godzin. Uwaga! Mleka roślinne, podobnie jak ich zwierzęce odpowiedniki, łatwo wchłaniają wszelkie zapachy, najlepiej więc przechowywać je w szczelnie zamkniętych naczyniach.

Mleko owsiane

110 g płatków owsianych
40 g wiórków kokosowych

Płatki owsiane i wiórki kokosowe mieszamy w garnku, zalewamy wodą tak, by sięgała centymetr ponad ich powierzchnię. Zagotowujemy, gotujemy przez 15 minut pod lekko uchyloną pokrywką, co jakiś czas mieszamy od dna.

Domowe mleko owsiane, odciskanie masy w gazieDomowe mleko owsiane, odciskanie masy w gazie shtterstock

Studzimy, miksujemy. Wlewamy 500 ml zimnej przegotowanej wody, miksujemy jeszcze raz, by otrzymać gładką zawiesinę. Cedzimy przez trzykrotnie złożoną gazę. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoju lub butelce.

Mleko orzechowe

200 g ulubionych wyłuskanych orzechów, nasion słonecznika 
750 ml wody mocno gazowanej

Orzechy miażdżymy, zalewamy wodą gazowaną, odstawiamy na noc. Miksujemy, cedzimy przez trzykrotnie złożoną gazę, mocno odciskamy. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym naczyniu.

Odciśnięty miąższ można zużyć do zagęszczenia koktajli, po osuszeniu jako zamiennik mąki do pieczenia ciast lub do przyrządzania wegańskich pasztetów.

Mleko kokosowe

200 g wiórków kokosowych

Wiórki wsypujemy do garnka z grubym dnem. Wlewamy tyle ciepłej wody, by sięgała 3 cm ponad wiórki. Odstawiamy na noc. Po tym czasie podgrzewamy do temperaturze 70 st. Odstawiamy do wystudzenia.

Miksujemy na jednolitą zawiesinę, cedzimy przez trzykrotnie złożoną gazę. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoju lub butelce.

Przeczytaj też - co zrobić z pulą kokosową

Mleko z ciecierzycy

500 g ciecierzycy

Ziarna ciecierzycy zalewamy wodą, odstawiamy na 12 godzin. Osączamy, płuczemy. Wlewamy litr wody, miksujemy do rozdrobnienia ziaren. Przecedzamy przez sitko wyłożone lnianą ściereczką. Zmieloną mączkę mocno odciskamy, wkładamy do naczynia. Zalewamy 500 ml zimnej wody i jeszcze raz dokładnie miksujemy.

Przecedzamy przez świeżą ściereczkę, mocno odciskamy. Oba płyny wlewamy do garnka, zagotowujemy. Studzimy, przechowujemy w zamkniętym naczyniu. Mączkę możemy zużyć jako zagęstnik do zupy.

Mleko migdałowe

300 g wyłuskanych migdałów

Migdały miażdżymy, zalewamy 600 ml zimnej przegotowanej wody, wstawiamy na noc do lodówki. Miksujemy na jednolitą zawiesinę, cedzimy przez trzykrotnie złożoną gazę lub gestem sito. Pozostały na gazie miąższ mocno odciskamy. Mleko najlepiej jest zużyć bezpośrednio po przyrządzeniu.

Odciśnięty miąższ migdałów jest znakomitym zagęstnikiem do koktajli.

Domowe mleko migdałoweDomowe mleko migdałowe shutterstock

Mleko ryżowe

190 g ryżu (białego lub brązowego)
płaska łyżeczka soli morskiej

Ryż zalewamy w garnku litrem zimnej przefiltrowanej wody, mieszamy, odstawiamy na noc.

Wlewamy jeszcze litr wody, wsypujemy sól. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką tak, by była lekko uchylona. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na minimalny, gotujemy 40 minut, co jakiś czas mieszamy od dna.

Odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. Miksujemy, cedzimy przez trzykrotnie złożoną gazę lub rzadkie płótno. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu.

Koktajl gruszkowo-szpinakowyKoktajl gruszkowo-szpinakowy shutterstock

Koktajl gruszkowo-szpinakowy

Dla 2–3 osób 
Przygotowanie: 10 minut

4 dojrzałe gruszki
100 g szpinaku
łyżka posiekanej natki pietruszki
kilka gałązek świeżego majeranku lub innych ulubionych ziół
300 ml zimnego mleka, np. owsianego

Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Szpinak płuczemy, osuszamy. Gruszki miksujemy ze szpinakiem, natką pietruszki, świeżymi ziołami. Wlewamy mleko i jeszcze chwilę miksujemy. Rozlewamy do szklanek, podajemy od razu.

Kawa z mlekiem owsianymKawa z mlekiem owsianym shutterstock

Kawa z mlekiem owsianym

Dla 2 osób
Przygotowanie: 10 minut

250 ml mleka owsianego
200 ml świeżo zaparzonej kawy
Dodatki, opcjonalnie:
tahina, kostki czekolady, miód, syrop klonowy

Do szklanek nalewamy po 200 ml podgrzanego mleka i świeżo zaparzone kawy. Dodajemy dodatki smakowe, mieszamy. Resztę mleka miksujemy małym spieniaczem i dekorujemy nim kawę.