Owoc tropikalny, a jednocześnie swojski - znajdziemy go w każdym warzywniaku i to przez cały rok. Korzystajmy z niego zwłaszcza teraz, w szczycie sezonu na cytrusy i banany, ponieważ delikatny miąższ i smak bananów jest świetnym tłem dla wielu różnych potraw, wytrawnych i słodkich. Upewnijmy się tylko, że kupujemy banany hodowane etycznie.

Banany pieczone w sosie karmelowym

Banany pieczone w sosie karmelowymBanany pieczone w sosie karmelowym fot. MALGORZATA DZIEGIELEWSKA

Dla 8 osób
Przygotowanie: 25 minut

Banany pieczone w sosie karmelowym - składniki

4 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego nierafinowanego)
50 g masła
100 ml śmietany (30-proc.)
2 goździki
8 bananów (średnich i niezbyt twardych)
cukier puder do posypania 
4 łodygi trawy cytrynowej

Banany pieczone w sosie karmelowym - przygotowanie

Cukier wsypujemy do rondelka, dodajemy odrobinę wody i rozpuszczamy (w tym czasie cukru nie mieszamy). Gdy się stopi, zwiększamy ogień i gotujemy 3-5 minut, aż zacznie się karmelizować i brązowieć. Zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy masło, mieszamy. Dodajemy śmietanę i goździki, mieszamy. Sos studzimy (w tym czasie nabierze aromatu goździków).

Cztery arkusze papieru do pieczenia przycinamy do wymiarów 40 na 40 cm. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej z grubym dnem). Banany (nieobrane) kroimy wzdłuż na pół, posypujemy cukrem pudrem. Układamy na patelni miąższem do dołu i karmelizujemy kilka sekund (możemy je smażyć partiami, za każdym razem wycierając patelnię do sucha). Układamy po cztery połówki na każdym kawałku papieru.

Z karmelu wyjmujemy goździki, polewamy nim banany. Łodygi trawy cytrynowej nacinamy, a bulwy miażdżymy. Układamy na bananach. Brzegi papieru podnosimy do góry i wiążemy (nad bananami powinno być trochę wolnego miejsca). Pakieciki układamy na blasze. Pieczemy 7-10 minut w 200 st. Banany możemy podawać udekorowane kremówką.

Chutney bananowy z rodzynkami

Chutney bananowy z rodzynkamiChutney bananowy z rodzynkami fot. MALGORZATA DZIEGIELEWSKA

Na 3-4 słoiki po 250 ml
Przygotowanie: 25 minut

Chutney bananowy z rodzynkami - składniki

100 g rodzynek
600 g bananów
2 szalotki
30 g masła
łyżka czerwonej pasty curry 
2 łyżki soku z limonki 
200 g brązowego cukru 
pół łyżeczki soli
łyżeczka suszonego imbiru

Chutney bananowy z rodzynkami - przygotowanie

Rodzynki moczymy 5 minut w ciepłej wodzie. Banany obieramy i kroimy na kawałki. Szalotki obieramy, siekamy. Roztapiamy masło w rondelku, szklimy szalotki przez minutę. Dodajemy pastę curry, mieszamy. Wkładamy banany i rodzynki, wlewamy sok z limonki, posypujemy cukrem, solą i imbirem. Mieszamy. Dusimy na małym ogniu około 10 minut, aż chutney zgęstnieje.

Napełniamy wyparzone słoiki, zamykamy i odwracamy dnem do góry. W chłodnym i ciemnym miejscu możemy przechowywać chutney kilka miesięcy.

Koktajl bananowy z płatkami owsianymi 

Koktajl bananowy z płatkami owsianymiKoktajl bananowy z płatkami owsianymi shutterstock

Dla jednej osoby
Przygotowanie: 10 minut

Koktajl bananowy z płatkami owsianymi - składnikami

2 dojrzałe banany 
łyżka soku z cytryny 
125 ml gęstego jogurtu naturalnego 
200 ml mleka pełnotłustego 
4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 
2 łyżki zarodków pszennych

Koktajl bananowy z płatkami owsianymi - przygotowanie

Banany obieramy, kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Miksujemy, dodając jogurt i mleko. Nie przerywając miksowania, wsypujemy po trochu płatki owsiane i zarodki pszenne, miksujemy jeszcze chwilę.

Odstawiamy na 10 minut, by koktajl zgęstniał.

Shake bananowo-czekoladowy

Shake bananowo-czekoladowy bez cukru i bez laktozyShake bananowo-czekoladowy bez cukru i bez laktozy shutterstock.com

Dla 2 osób
Przygotowanie: 10 minut

Shake bananowo-czekoladowy - składniki

2 dojrzałe banany
500 ml mleka lub mleka roślinnego 
2-3 łyżki kakao dobrej jakości

Shake bananowo-czekoladowy - przygotowanie

Banany kroimy w plasterki. Mleko, banan oraz kakao miksujemy w blenderze, aż koktajl uzyska jednolitą konsystencję. Schładzamy lub podajemy z kostkami lodu.

Smażone banany z sosem orzechowym

Afrykańskie smażone banany z sosem orzechowym Afrykańskie smażone banany z sosem orzechowym  Fot. Łukasz Zandecki

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Smażone banany z sosem orzechowym - składniki

cebula
olej
200 g niesolonych, grubo posiekanych orzeszków ziemnych
jabłko
curry w proszku
cukier
sok z cytryny
sól, pieprz
100 ml soku jabłkowego
3 banany
2 żółtka
olej

Smażone banany z sosem orzechowym - przygotowanie

Na sos cebulę siekamy i szklimy na łyżce oleju, mieszamy z orzeszkami i startym jabłkiem. Posypujemy curry, przyprawiamy cukrem, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Smażymy przez 3 minuty na mocnym ogniu. Na końcu wlewamy sok jabłkowy, gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.

Banany kroimy na kawałki, smażymy na złoto w głębokim oleju, osączamy na papierowym ręczniku. Następnie panierujemy w rozkłóconym żółtku i znów smażymy, ażeby uzyskać chrupiącą skórkę. Podajemy z sosem orzechowym.

Ciasto bananowe

Ciasto bananoweCiasto bananowe shutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 40 minut

Ciasto bananowe - składniki

4 bardzo dojrzałe banany (około 800 g)
220 g cukru
250 g mąki pszennej
jajko
szczypta soli
łyżeczka sody oczyszczonej
50 g masła
50 g posiekanych orzechów włoskich albo bakalii
do formy: po 2 łyżki masła i mąki pszennej

Ciasto bananowe - przygotowanie

Banany obieramy, rozdrabniamy widelcem, mieszamy pozostałymi składnikami wg następującej kolejności: cukrem, mąką, jajkiem, solą i sodą.

Masło roztapiamy, chwilę studzimy i wlewamy do ciasta, mieszamy. Wsypujemy orzechy lub bakalie. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.

Pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do 150 st. (patyczek wbity w upieczone ciasto powinien być suchy).