Owoc tropikalny, a jednocześnie swojski - znajdziemy go w każdym warzywniaku i to przez cały rok. Korzystajmy z niego zwłaszcza teraz, w szczycie sezonu na cytrusy i banany, ponieważ delikatny miąższ i smak bananów jest świetnym tłem dla wielu różnych potraw, wytrawnych i słodkich. Upewnijmy się tylko, że kupujemy banany hodowane etycznie.
Banany pieczone w sosie karmelowym
Banany pieczone w sosie karmelowym fot. MALGORZATA DZIEGIELEWSKA
Dla 8 osób
Przygotowanie: 25 minut
Banany pieczone w sosie karmelowym - składniki
4 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego nierafinowanego)
50 g masła
100 ml śmietany (30-proc.)
2 goździki
8 bananów (średnich i niezbyt twardych)
cukier puder do posypania
4 łodygi trawy cytrynowej
Banany pieczone w sosie karmelowym - przygotowanie
Cukier wsypujemy do rondelka, dodajemy odrobinę wody i rozpuszczamy (w tym czasie cukru nie mieszamy). Gdy się stopi, zwiększamy ogień i gotujemy 3-5 minut, aż zacznie się karmelizować i brązowieć. Zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy masło, mieszamy. Dodajemy śmietanę i goździki, mieszamy. Sos studzimy (w tym czasie nabierze aromatu goździków).
Cztery arkusze papieru do pieczenia przycinamy do wymiarów 40 na 40 cm. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej z grubym dnem). Banany (nieobrane) kroimy wzdłuż na pół, posypujemy cukrem pudrem. Układamy na patelni miąższem do dołu i karmelizujemy kilka sekund (możemy je smażyć partiami, za każdym razem wycierając patelnię do sucha). Układamy po cztery połówki na każdym kawałku papieru.
Z karmelu wyjmujemy goździki, polewamy nim banany. Łodygi trawy cytrynowej nacinamy, a bulwy miażdżymy. Układamy na bananach. Brzegi papieru podnosimy do góry i wiążemy (nad bananami powinno być trochę wolnego miejsca). Pakieciki układamy na blasze. Pieczemy 7-10 minut w 200 st. Banany możemy podawać udekorowane kremówką.
Chutney bananowy z rodzynkami
Chutney bananowy z rodzynkami fot. MALGORZATA DZIEGIELEWSKA
Na 3-4 słoiki po 250 ml
Przygotowanie: 25 minut
Chutney bananowy z rodzynkami - składniki
100 g rodzynek
600 g bananów
2 szalotki
30 g masła
łyżka czerwonej pasty curry
2 łyżki soku z limonki
200 g brązowego cukru
pół łyżeczki soli
łyżeczka suszonego imbiru
Chutney bananowy z rodzynkami - przygotowanie
Rodzynki moczymy 5 minut w ciepłej wodzie. Banany obieramy i kroimy na kawałki. Szalotki obieramy, siekamy. Roztapiamy masło w rondelku, szklimy szalotki przez minutę. Dodajemy pastę curry, mieszamy. Wkładamy banany i rodzynki, wlewamy sok z limonki, posypujemy cukrem, solą i imbirem. Mieszamy. Dusimy na małym ogniu około 10 minut, aż chutney zgęstnieje.
Napełniamy wyparzone słoiki, zamykamy i odwracamy dnem do góry. W chłodnym i ciemnym miejscu możemy przechowywać chutney kilka miesięcy.
Koktajl bananowy z płatkami owsianymi
Koktajl bananowy z płatkami owsianymi shutterstock
Dla jednej osoby
Przygotowanie: 10 minut
Koktajl bananowy z płatkami owsianymi - składnikami
2 dojrzałe banany
łyżka soku z cytryny
125 ml gęstego jogurtu naturalnego
200 ml mleka pełnotłustego
4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki zarodków pszennych
Koktajl bananowy z płatkami owsianymi - przygotowanie
Banany obieramy, kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Miksujemy, dodając jogurt i mleko. Nie przerywając miksowania, wsypujemy po trochu płatki owsiane i zarodki pszenne, miksujemy jeszcze chwilę.
Odstawiamy na 10 minut, by koktajl zgęstniał.
Shake bananowo-czekoladowy
Shake bananowo-czekoladowy bez cukru i bez laktozy shutterstock.com
Dla 2 osób
Przygotowanie: 10 minut
Shake bananowo-czekoladowy - składniki
2 dojrzałe banany
500 ml mleka lub mleka roślinnego
2-3 łyżki kakao dobrej jakości
Shake bananowo-czekoladowy - przygotowanie
Banany kroimy w plasterki. Mleko, banan oraz kakao miksujemy w blenderze, aż koktajl uzyska jednolitą konsystencję. Schładzamy lub podajemy z kostkami lodu.
Smażone banany z sosem orzechowym
Afrykańskie smażone banany z sosem orzechowym Fot. Łukasz Zandecki
Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Smażone banany z sosem orzechowym - składniki
cebula
olej
200 g niesolonych, grubo posiekanych orzeszków ziemnych
jabłko
curry w proszku
cukier
sok z cytryny
sól, pieprz
100 ml soku jabłkowego
3 banany
2 żółtka
olej
Smażone banany z sosem orzechowym - przygotowanie
Na sos cebulę siekamy i szklimy na łyżce oleju, mieszamy z orzeszkami i startym jabłkiem. Posypujemy curry, przyprawiamy cukrem, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Smażymy przez 3 minuty na mocnym ogniu. Na końcu wlewamy sok jabłkowy, gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
Banany kroimy na kawałki, smażymy na złoto w głębokim oleju, osączamy na papierowym ręczniku. Następnie panierujemy w rozkłóconym żółtku i znów smażymy, ażeby uzyskać chrupiącą skórkę. Podajemy z sosem orzechowym.
Ciasto bananowe
Ciasto bananowe shutterstock
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 40 minut
Ciasto bananowe - składniki
4 bardzo dojrzałe banany (około 800 g)
220 g cukru
250 g mąki pszennej
jajko
szczypta soli
łyżeczka sody oczyszczonej
50 g masła
50 g posiekanych orzechów włoskich albo bakalii
do formy: po 2 łyżki masła i mąki pszennej
Ciasto bananowe - przygotowanie
Banany obieramy, rozdrabniamy widelcem, mieszamy pozostałymi składnikami wg następującej kolejności: cukrem, mąką, jajkiem, solą i sodą.
Masło roztapiamy, chwilę studzimy i wlewamy do ciasta, mieszamy. Wsypujemy orzechy lub bakalie. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do 150 st. (patyczek wbity w upieczone ciasto powinien być suchy).