"Śledzie Bałtyckie Naturalnie" to nowa książka kulinarna z przepisami na śledzi przygotowywanymi przez duet Śledziożercy, który tworzą Gieno Mientkiewicz i Andrzej Szylar. Książka jest częścią programu edukacyjnego Naturalnie Bałtyckie, który promuje racjonalne wykorzystanie zasobów Morza Bałtyckiego i świadomą konsumpcję produktów rybnych. Książki nie można kupić, ale można ją wygrać na facebookowym profilu Naturalnie Bałtyckie. Znajduje się w niej ponad 70 przepisów na śledzie, my wybraliśmy 3 z nich, które idealnie sprawdzą się na wigilijnym stole. 

Książka 'Śledzie bałtyckie naturalnie'Książka 'Śledzie bałtyckie naturalnie' mat.pras.

Śledzie w musztardzie piernikowej - składniki

6 solonych filetów śledziowych

4 pierniki „katarzynki”

1 łyżka miodu gryczanego 

0,5 łyżki octu jabłkowego 

0,5 łyżeczki przyprawy do pierników

Śledzie w musztardzie piernikowej - przygotowanie

Śledzie odmoczyć, pokroić w cząstki. Pierniki pokroić w bardzo drobną kostkę, włożyć do salaterki, dodać ocet, miód gryczany i przyprawę do piernika. Całość zmieszać i ukręcić drewnianą pałką lub łyżką. Tak powstałą piernikową musztardą przekładać warstwy śledzi w słoiku. Takich śledziowych warstw powinno być cztery. Zaczynać od musztardy i musztardą kończyć. Zostawić w lodówce na dobę.

Śledzie w musztardzie piernikowejŚledzie w musztardzie piernikowej JOANNA MATYJEK

Śledzie bakaliowe - składniki

6 solonych filetów śledziowych

125 ml regionalnego oleju rzepakowego

po 1/3 łyżeczki cynamonu, imbiru, kurkumy

3 goździki 

3 ziarna kardamonu

5 ziaren czarnego pieprzu

5 ziaren zielonego pieprzu z zalewy

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka miodu gryczanego

1 duża cebula

Do namoczenia bakalii:

do wyboru brandy, koniak, whisky, bourbon

10 rodzynków

5 suszonych śliwek

5 suszonych moreli

Do uprażenia:

po 1 łyżce orzechów włoskich i laskowych

1 łyżka migdałów

Śledzie bakaliowe - przygotowanie:

Śledzie odmoczyć i pokroić w cząstki. Przyprawy korzenne utłuc w moździerzu. Olej zmieszać z sokiem z cytryny i miodem, dodać utłuczone przyprawy. Śledzie zalać olejem z przyprawami na dobę. Bakalie namoczyć w alkoholu. Cebulę skroić w drobną kostkę, zmieszać ze śledziem, dodać bakalie i zostawić na kolejną dobę. Orzechy i migdały pokruszyć i uprażyć. Śledzie wyłożyć na salaterkę i posypać prażonymi orzechami.

Cymes śledziowyCymes śledziowy JOANNA MATYJEK

Cymes śledziowy - składniki:

6 filetów śledziowych

0,5 szklanki oleju sojowego

1 łyżka majeranku 

1/4 łyżeczki pieprzu

1 główka czosnku

 Cymes śledziowy - przygotowanie:

Śledzie odmoczyć i pokroić w kawałki. Ząbki czosnku rozgnieść i posiekać. Układać w słoiku śledzie, przesypywać majerankiem i pieprzem, przekładać czosnkiem. Zalać olejem i odstawić na dobę w chłodne miejsce. Kilka razy wstrząsnąć, aby smaki się lepiej zmieszały