"Śledzie Bałtyckie Naturalnie" to nowa książka kulinarna z przepisami na śledzi przygotowywanymi przez duet Śledziożercy, który tworzą Gieno Mientkiewicz i Andrzej Szylar. Książka jest częścią programu edukacyjnego Naturalnie Bałtyckie, który promuje racjonalne wykorzystanie zasobów Morza Bałtyckiego i świadomą konsumpcję produktów rybnych. Książki nie można kupić, ale można ją wygrać na facebookowym profilu Naturalnie Bałtyckie. Znajduje się w niej ponad 70 przepisów na śledzie, my wybraliśmy 3 z nich, które idealnie sprawdzą się na wigilijnym stole.
Śledzie w musztardzie piernikowej - składniki
6 solonych filetów śledziowych
4 pierniki „katarzynki”
1 łyżka miodu gryczanego
0,5 łyżki octu jabłkowego
0,5 łyżeczki przyprawy do pierników
Śledzie w musztardzie piernikowej - przygotowanie
Śledzie odmoczyć, pokroić w cząstki. Pierniki pokroić w bardzo drobną kostkę, włożyć do salaterki, dodać ocet, miód gryczany i przyprawę do piernika. Całość zmieszać i ukręcić drewnianą pałką lub łyżką. Tak powstałą piernikową musztardą przekładać warstwy śledzi w słoiku. Takich śledziowych warstw powinno być cztery. Zaczynać od musztardy i musztardą kończyć. Zostawić w lodówce na dobę.
Śledzie bakaliowe - składniki
6 solonych filetów śledziowych
125 ml regionalnego oleju rzepakowego
po 1/3 łyżeczki cynamonu, imbiru, kurkumy
3 goździki
3 ziarna kardamonu
5 ziaren czarnego pieprzu
5 ziaren zielonego pieprzu z zalewy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu gryczanego
1 duża cebula
Do namoczenia bakalii:
do wyboru brandy, koniak, whisky, bourbon
10 rodzynków
5 suszonych śliwek
5 suszonych moreli
Do uprażenia:
po 1 łyżce orzechów włoskich i laskowych
1 łyżka migdałów
Śledzie bakaliowe - przygotowanie:
Śledzie odmoczyć i pokroić w cząstki. Przyprawy korzenne utłuc w moździerzu. Olej zmieszać z sokiem z cytryny i miodem, dodać utłuczone przyprawy. Śledzie zalać olejem z przyprawami na dobę. Bakalie namoczyć w alkoholu. Cebulę skroić w drobną kostkę, zmieszać ze śledziem, dodać bakalie i zostawić na kolejną dobę. Orzechy i migdały pokruszyć i uprażyć. Śledzie wyłożyć na salaterkę i posypać prażonymi orzechami.
Cymes śledziowy - składniki:
6 filetów śledziowych
0,5 szklanki oleju sojowego
1 łyżka majeranku
1/4 łyżeczki pieprzu
1 główka czosnku
Cymes śledziowy - przygotowanie:
Śledzie odmoczyć i pokroić w kawałki. Ząbki czosnku rozgnieść i posiekać. Układać w słoiku śledzie, przesypywać majerankiem i pieprzem, przekładać czosnkiem. Zalać olejem i odstawić na dobę w chłodne miejsce. Kilka razy wstrząsnąć, aby smaki się lepiej zmieszały