Barszcz z wiśniami 

Barszcz z wiśniamiBarszcz z wiśniami Miód Malina Studio

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 70 minut

Barszcz z wiśniami - składniki

500 g średnich buraków
pietruszka
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
cebula
3 suszone grzyby
gałązka lubczyku
2 ziarna jałowca
1/2 laski cynamonu, jeśli domowy zakwas był robiony bez dodatku cynamonu
szczypta mielonych goździków
skórka zdjęta z jabłka
skórka zdjęta z cytryny
150 g mrożonych wiśni bez pestek
500 ml zakwasu buraczanego (może być domowy lub kupiony)
sól, pieprz, cukier, majeranek

Barszcz z wiśniami - przygotowanie

Buraki szorujemy, suszymy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy 45 minut w 180 st. W tym czasie obieramy warzywa, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy 600 ml wody. Dokładamy grzyby, przyprawy i dorzucamy skórki z owoców. Gotujemy 20-30 minut, przecedzamy – wywar zachowujemy.

Wystudzone buraki obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach (albo miksujemy z grubsza w blenderze). Wkładamy do wywaru wraz z wiśniami i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Do zupy wlewamy zakwas buraczany, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i szczyptą majeranku, mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy, bo straci kolor. 

Ceviche – sałatka z surowego łososia z mango i awokado

Ceviche - sałatka z surowego łososia z mango i awokadoCeviche - sałatka z surowego łososia z mango i awokado Małgorzata Kujda

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Marynowanie: 30 minut

Ceviche – sałatka z surowego łososia z mango i awokado - składniki

250 g świeżego filetu z łososia
sok z 1/2 pomarańczy
sok z 1/2 limonki
łodyga selera naciowego
papryczka chili
1/2 pęczka świeżej kolendry
oliwa
łyżeczka miodu
sól, pieprz
Salsa:
czerwona cebula
1-2 kawałki szczypioru z dymki
mango
awokado
1/2 łyżeczki czarnego sezamu

Ceviche – sałatka z surowego łososia z mango i awokado - przygotowanie

Łososia płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, jeśli ma skórę, odcinamy ją. Rybę kroimy w cieniutkie plasterki, przekładamy do miski i zalewamy sokiem z pomarańczy oraz limonki. Łodygę selera myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Papryczkę oczyszczamy z nasion i drobno siekamy. Kolendrę myjemy, osuszamy i siekamy. Do łososia dorzucamy seler, połowę posiekanej papryczki chili i połowę kolendry. 2 łyżki oliwy mieszamy z miodem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do składników w misce, mieszamy. Tak zamarynowaną rybę wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Na salsę cebulę obieramy, drobno siekamy. Szczypior myjemy, osuszamy, siekamy. Mango obieramy, kroimy w drobną kostkę. Awokado obieramy, kroimy w kostkę. Mango mieszamy z awokado, cebulą i szczypiorem. Dodajemy resztę posiekanej papryczki chili i kolendry, 2 łyżki oliwy z oliwek, sezam i sól. Szybko mieszamy i wstawiamy do lodówki na 20 minut.

Na talerzach układamy po kilka plasterków łososia, nakładamy salsę z mango i awokado. Całość skrapiamy sosem powstałym z marynowania łososia. Ceviche podajemy schłodzone, np. z chrupiącą grzanką.

Szybka sałatka z makaronem

Szybka sałatka z makaronemSzybka sałatka z makaronem shutterstock

Dla 6-8 osób
Przygotowanie 20 minut

Szybka sałatka z makaronem - składniki

pół paczki ulubionego makaronu
oliwa
puszka kukurydzy 
ogórek
pół małej czerwonej kapusty
2-3 pomidory (mogą być suszone)
główka ulubionej sałaty
Na sos:
po 4 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
sól, pieprz 
garść startego żółtego sera

Szybka sałatka z makaronem - przygotowanie

Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Odcedzamy. Skrapiamy oliwą i odstawiamy do wystudzenia. Kukurydzę odcedzamy. Ogórek kroimy w kostkę, kapustę siekamy, pomidory kroimy na małe kawałki. Sałatkę płuczemy, osuszamy na papierowym ręczniku, rwiemy na małe kawałki. 

Na sos mieszamy wszystkie składniki. 

Kiedy makaron wystygnie, wkładamy go razem z warzywami do miski (można warstwowo, można od razu pomieszać), polewamy sosem.

Błyskawiczny karp w sosie chrzanowym

Błyskawiczny karp w sosie chrzanowymBłyskawiczny karp w sosie chrzanowym shutterstock

Dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut

Błyskawiczny karp w sosie chrzanowym - składniki

1 kg karpia
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
3 łyżki mąki pszennej
olej
3 łyżki startego chrzanu
200 g śmietany 18 proc.
łyżeczka cukru

Błyskawiczny karp w sosie chrzanowym - przygotowanie

Karpia czyścimy, odcinamy płetwy i głowę, kroimy na dzwonka. Nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Dzwonka obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor.

Nagrzewamy piekarnik do 180 st.

Chrzan mieszamy ze śmietaną, cukrem i resztą soku z cytryny. Wlewamy sos do żaroodpornego naczynia i zanurzamy w nim dzwonka karpia. Pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku.

Pulpety z rybne z duszonymi pomidorami i oliwkami

Pulpety z rybne z duszonymi pomidorami i oliwkamiPulpety z rybne z duszonymi pomidorami i oliwkami Miód malina Studio

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 50 minut

Pulpety z rybne z duszonymi pomidorami i oliwkami - składniki

2 ząbki czosnku
600-700 g całych pomidorów pelati w zalewie (z puszki)
pęczek natki
po 15 czarnych i zielonych wydrylowanych oliwek
łyżka kaparów
4 łyżki oliwy
sól
1/2 suchej pszennej bułki
cebula
łyżeczka masła
750 g filetów ryby
sok z 1/2 cytryny
jajko
100 ml warzywnego bulionu
świeżo mielony czarny pieprz

Pulpety z rybne z duszonymi pomidorami i oliwkami - przygotowanie

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Pomidory kroimy na małe kawałki. Natkę myjemy, siekamy. Oliwki kroimy, kapary odsączamy z zalewy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, mieszając, wrzucamy na nią czosnek, następnie dodajemy pomidory, kapary i oliwki, dusimy na średnim ogniu pod przykryciem 5-10 minut. Pod koniec duszenia sprawdzamy, czy sos trzeba posolić (kapary i oliwki są już słone), dorzucamy połowę natki (resztę zachowujemy do pulpetów i do dekoracji), mieszamy, przekładamy sos do rondla i trzymamy w cieple.

Bułkę moczymy w wodzie. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na maśle. Rybę płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. Bułkę odsączamy, mielemy wraz z rybą w maszynce do mięsa lub miksujemy w blenderze.

Do masy dodajemy jajko, cebulę, natkę, sok z cytryny, sól oraz pieprz do smaku i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na tej samej patelni, na której robiliśmy sos, i obsmażymy z każdej strony. Dolewamy bulion i dusimy ok. 10 minut, uważając, żeby się nie rozpadły. Na talerze wykładamy po kilka łyżek duszonych pomidorów z kaparami i oliwkami, obok układamy po kilka pulpetów, posypujemy resztą natki i pieprzem. 

Pikantny kurczak

Pikantny kurczakPikantny kurczak Miód Malina Studio

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut

Pikantny kurczak - składniki

8 kawałków kurczaka (udek, podudzi, skrzydełek)
łyżeczka oliwy
główka czosnku
4 listki laurowe
70 ml sosu sojowego
150 ml czerwonego wina
3 łyżeczki cukru
dwie papryczki chili
pieprz

Pikantny kurczak - przygotowanie

Kawałki kurczaka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.

W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy kawałki kurczaka na dużym ogniu, aż się zezłocą. Wyjmujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do patelni po smażeniu kurczaka wkładamy liście laurowe, główkę czosnku przekrojoną na pół, wlewamy sos sojowy i wino, wsypujemy cukier, chili pokrojone w plasterki. Redukujemy na małym ogniu, aż cukier się całkowicie rozpuści.

Dokładamy podsmażone kawałki kurczaka, przyprawiamy pieprzem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 40 minut. Podajemy z sosem z duszenia kurczaka.

Duszone żeberka z wiśniami i syropem klonowym

Duszone żeberka z wiśniami i syropem klonowymDuszone żeberka z wiśniami i syropem klonowym Fot. Bogdan Biały

Dla 6 osób
Przygotowanie: 70 minut

Duszone żeberka z wiśniami i syropem klonowym - składniki

700-800 g żeberek wieprzowych
2 dymki lub cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
2 łyżki mąki
sól, pieprz
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
5 łyżek syropu klonowego
2 kieliszki wiśniówki
łyżka koncentratu pomidorowego
200 g mrożonych wiśni
1/2 łyżeczki lubczyku

Duszone żeberka z wiśniami i syropem klonowym - przygotowanie

Żeberka płuczemy, osuszamy i kroimy na małe porcje. Cebule i czosnek obieramy, siekamy. W dużym płaskim rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebule oraz czosnek i chwilę smażymy, aż się zeszklą.

Z mąki, soli, pieprzu, ostrej papryki i jednej łyżeczki słodkiej papryki robimy panierkę, obtaczamy w niej mięso. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej. Przesmażamy żeberka i przekładamy je do rondla.

Dodajemy kilka łyżek wody, pozostałą paprykę i dusimy na wolnym ogniu, podlewając niewielką ilością wody. Gdy mięso będzie już miękkie (50-60 minut), dodajemy syrop klonowy, kieliszek wiśniówki, koncentrat. Mieszamy, doprawiamy, dusimy jeszcze kilka minut.

Wyjmujemy żeberka z sosu i trzymamy w cieple. Do garnka wrzucamy wiśnie, lubczyk, wlewamy resztę wiśniówki i dusimy kilka minut, aż owoce zmiękną. Podajemy do żeberek.

 Ciasto kakaowe

Murzynek Mariety MareckiejMurzynek Mariety Mareckiej Aneta Flis

Na tortownicę o średnicy 21-23 cm
Przygotowanie: 90 minut

Ciasto kakaowe - składniki

200 g masła plus do formy
370 g cukru
125 ml mleka
30 g kakao
4 jajka
365 g mąki
10 g proszku do pieczenia
szczypta soli
tarta bułka do wysypania tortownicy

Ciasto kakaowe - przygotowanie

Do rondelka wkładamy masło, zasypujemy cukrem, dolewamy 50 ml mleka i wsypujemy kakao. Na niezbyt dużym ogniu podgrzewamy, często mieszając. Gdy już cukier się rozpuści, odlewamy ok. 125 ml masy na polewę, resztę przelewamy do dzieży miksera, pozostawiamy do przestudzenia.

Oddzielamy żółtka od białek i nagrzewamy piekarnik do 160 st.

Do masy kakaowej przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i wlewamy pozostałe mleko, czyli 75 ml. Ucieramy całość w misce, a najlepiej liściem, czyli dostawką ucierającą w mikserze, aż masa będzie gładka.

Ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. 1/3 porcji białek dodajemy do masy kakaowej i krótko na małych obrotach łączymy z ciastem. Dodajemy kolejną porcję białka i za pomocą łopatki dokładnie łączymy. Dodajemy pozostałe białko i delikatnie mieszamy, aż masa będzie jednolita.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 45 minut (pieczemy do suchego patyczka).

Jeszcze ciepłe ciasto delikatnie wyciągamy z formy i oblewamy polewą. Podajemy ostudzone, gdy polewa zastygnie.

Przepis: Marieta Marecka