Pasztet wegański z grzybami

Pasztet wegański z grzybamiPasztet wegański z grzybami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie 40 minut

Pasztet wegański z grzybami - składniki

cebula 
por 
3 ząbki czosnku 
100 g pieczarek 
100 g grzybów shiitake (świeżych lub suszonych*) 
2-3 łyżki oliwy 
2 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżeczki musztardy dijon 
sól, pieprz
3 łyżeczki świeżego estragonu 

Pasztet wegański z grzybami - przygotowanie

Cebulę, por, czosnek obieramy i siekamy. Pieczarki i świeże shiitake czyścimy i kroimy. 

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, por i czosnek. Podsmażamy aż się zeszklą.  

Wrzucamy pokrojone grzyby i smażymy na dużym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy grzyby zmiękną i odparują, dodajemy płatki drożdżowe, musztardę, doprawiamy sola pieprzem i estragonem. Zdejmujemy z ognia i miksujemy. Odstawiamy do ostudzenia. 

Świetnie smakuje ze skarmelizowana cebule i daktylami lub suszonymi śliwkami. 

*Jeśli shiitake są suszone, najpierw je namaczamy i gotujemy, aż zmiękną.

Sałatka z łososiową marchewką

Sałatka z łososiową marchewkąSałatka z łososiową marchewką Fot. Marta Dymek

Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 12 godz.

Łososiowa marchewka:
500 g marchewki 
2 łyżki oleju do smażenia
1/2 łyżeczki wędzonej soli
2 łyżki wrzątku
łyżeczka wędzonej soli
2 łyżki sosu sojowego
łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
3 łyżki oleju lnianego
Sałatka:
4 garści rukoli
2 pieczone buraki lub kilka pomidorków
40 g pestek dyni, uprażonych
Dressing:
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki syropu klonowego
sól i czarny pieprz

Sałatka z łososiową marchewką - przygotowanie

Dzień przed podaniem sałatki przygotowujemy łososiową marchewkę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Marchewkę obieramy obieraczką, a następnie, również obieraczką, tniemy ją na długie, cienkie kawałki. Wrzucamy je do miski, dodajemy olej do smażenia oraz mniejszą porcję wędzonej soli. Dokładnie nacieramy marchewki w dłoniach.

Tak przygotowaną marchew przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10-12 minut, mieszając dwa razy. Marchewki mają być miękkie, nie chrupiące i przypalone.

W czasie kiedy marchewki się pieką, zagotowujemy trochę wody, odmierzamy łyżkę i rozpuszczamy w niej drugą porcję soli. Do rozpuszczonej we wrzątku soli dodajemy sos sojowy, ocet jabłkowy, ziarna kolendry i w końcu olej lniany. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Miękkie marchewki wkładamy do małego pojemnika, zalewamy przygotowaną zalewą, mieszamy i odstawimy do lodówki na kilka godzin lub na noc.

Kiedy marchewka się przegryzie, rukolę wkładamy do dużej miski, buraczek kroimy w kostkę. W szklance mieszamy składniki dressingu i oblewamy nim sałatę, dokładnie mieszając. Przekładamy na półmisek, na wierzchu kładziemy łososiową marchewkę i posypujemy pestkami dyni.

Sałatka z łososiową marchewką - rady Marty Dymek

Wędzoną sól kupicie przez internet. Różne marki mają różny stopień słoności i uwędzenia, dlatego zanim wstawimy marchewkę do lodówki, spróbujmy ją i oceńmy, czy nie przyda się jeszcze szczypta soli.

Marchewka powinna być dość słona, w końcu jest dodatkiem do potraw, a nie daniem głównym.

Zamiast obieraczki można użyć też mandoliny albo cienko pokroić marchew bardzo ostrym nożem.

Przepis na sałatkę wydaje się wam skomplikowany? Nic podobnego, po prostu jest dłuższy, bo dokładnie opisany! Jeśli jednak chcecie go wykorzystać, musicie takie jej składniki jak: burak czy marchew przegotować dzień wcześniej. Łososiową marchewkę robi się naprawdę łatwo, można od razu przygotować jej więcej i użyć do innych dań. W lodówce wytrzymuje ponad tydzień.

Łososiową marchewkę można podać nie tylko do tej sałatki. Spróbujcie po prostu posypać ją koperkiem oraz skropić sokiem z cytryny albo podać na małych kanapkach z chrzanem i kaparami.

Świąteczny majonez wege

Świąteczny majonez wegańskiŚwiąteczny majonez wegański Marta Dymek

Na 2 słoiki po 250-300 ml 
Przygotowanie: 10 minut

Świąteczny majonez wege - składniki

125 ml aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy (to trochę mniej, niż z reguły jest w jednej puszce)
2 łyżeczki octu
1/2 ząbka czosnku
3/4 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki soli
spora szczypta czarnego pieprzu
375 ml oleju bezsmakowego
mały upieczony burak
2-3 łyżeczki kaparów
1-2 łyżeczki chrzanu

Świąteczny majonez wege - przygotowanie

Aquafabę, ocet, czosnek, musztardę, sól i pieprz wkładamy do wysokiego naczynia blendera i miksujemy ok. minuty na najwyższych obrotach, aż porządnie się spienią.

Następnie stopniowo wlewamy olej – strumień nie musi być bardzo cienki, ale powinien być równy. Pod koniec dolewania oleju majonez nagle zacznie gęstnieć.

Do gotowego gęstego majonezu dodajemy buraka, kapary oraz chrzan i ponownie krótko blendujemy. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej chrzanu.

Gotowy majonez przekładamy do słoika. Doskonale smakuje z pasztetami, pieczeniami, smażonymi grzybami lub po prostu z pieczywem.

Przepis: Marta Dymek

Wigilijna kapusta z dynią, żurawiną i grzybami 

Wigilijna kapustaWigilijna kapusta Marta Dymek

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut

Wigilijna kapusta z dynią, żurawiną i grzybami - składniki

cebula
1/2 dyni Hokkaido ok. 500 g
olej 
3 liście ziela angielskiego
2 ziela angielskie
2 goździki
jałowiec
50 g suszonej żurawiny
5 sztuk suszonych moreli
1 kg kapusty kiszonej
15 g suszonych grzybów
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól
olej lniany (opcjonalnie)

Wigilijna kapusta z dynią, żurawiną i grzybami - przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę. Z dyni wyjmujemy pestki i kroimy w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy sporą ilość oleju, wrzucamy cebulę, dynię oraz przyprawy i smażymy 5-7 minut.

Żurawinę, morele i kapustę siekamy. Dodajemy do garnka wszystkie pozostałe składniki poza wodą i dokładnie mieszamy. Kiedy kapusta będzie równo wymieszana ze wszystkimi składnikami, wlewamy 375 ml wody, przykrywamy i gotujemy 30-45 minut. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą. Podajemy na ciepło lub na zimno, dobrze smakuje z ziemniakami, kaszą albo pieczywem. Można też wykorzystać ją jako farsz do pasztecików.

Wigilijna kapusta z dynią, żurawiną i grzybami - rada

Zamiast żurawiny lub moreli możecie użyć innych ulubionych suszonych owoców, np. śliwek albo daktyli – wtedy też dorzućcie do kapusty szczyptę cynamonu i kuminu.

Przepis: Marta Dymek

Smażone boczniaki z sosem jogurtowo-chrzanowym

Smażone boczniaki podane z sosem jogurtowo-chrzanowymSmażone boczniaki podane z sosem jogurtowo-chrzanowym Dominika Wójciak

Na 4 porcje 
Przygotowanie: 25 minut

Smażone boczniaki z sosem jogurtowo-chrzanowym - składniki

500 g boczniaków
100 g (2/3 szklanki) mąki z ciecierzycy
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
1/4 łyżeczki mielonego chili (lub posiekanego świeżego strączka)
4 łyżki płatków drożdżowych
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki startego chrzanu
tarta bułka zmieszana z kaszką kukurydzianą w proporcji 4:1
olej lub masło klarowane do smażenia
sól

Smażone boczniaki z sosem jogurtowo-chrzanowym - przygotowanie

Boczniaki czyścimy pędzlem lub papierowym ręcznikiem – grzybów nie moczymy w wodzie!

Mąkę z ciecierzycy mieszamy z wędzoną papryką i mielonym chili, płatkami drożdżowymi i ok. 170 ml wody. Wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy na 15 minut, by zgęstniało.

Jogurt mieszamy z chrzanem i przyprawiamy solą. Boczniaki maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z kaszką kukurydzianą. Smażymy na oleju lub klarowanym maśle do zrumienienia. Osączamy z tłuszczu. Podajemy na ciepło z sosem albo z coleslawem z brukselki.

Przepis: Dominika Wójciak

Kotlety z soczewicy

kotlety z soczewicykotlety z soczewicy Fot. BBS

Kotlety z soczewicy - składniki

400 g zielonej soczewicy
ząbek czosnku
100 g suszonych daktyli
4 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia

Kotlety z soczewicy - przygotowania

Soczewicę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzamy i miksujemy. Przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozbawione pestek daktyle drobno siekamy, mieszamy z mąką pszenną i mieloną soczewicą. Z powstałej masy formujemy kotlety. Smażymy je na rozgrzanym oleju na brązowy kolor.

Boczniaki z kiszoną kapustą i śliwkami

boczniaki z kiszona kapusta i śliwkamiboczniaki z kiszona kapusta i śliwkami fot Marta Dymek

Dla 2 osób
Przygotowanie: 90 minut

Boczniaki z kiszoną kapustą i śliwkami - składniki

1/2 cebuli
olej
250 g kapusty kiszonej
2 liście laurowe
2 ziarna jałowca
łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki cząbru
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 suszone śliwki
250 g boczniaków
olej
Do podania:
ulubiony chleb, majeranek

Boczniaki z kiszoną kapustą i śliwkami - przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy 3-4 minuty. W tym czasie siekamy kapustę.

Do cebuli dodajemy kapustę, liście laurowe, ziarna jałowca, majeranek, cząber, 250 ml wody oraz sól. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 30-45 minut.

Śliwki siekamy i dodajemy do kapusty wraz z koncentratem oraz 60-125 ml wody. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy 30 minut.

Boczniaki kroimy wzdłuż na paski. Na dnie patelni mocno rozgrzewamy sporo oleju. Dodajemy boczniaki i smażymy, nie mieszając wcale, tak, aby się zezłociły i były lekko chrupiące. Po dwóch minutach smażenia obracamy i obsmażamy z drugiej strony, a na koniec przenosimy je na papierowy ręcznik.

Tak obsmażone i odsączone z nadmiaru tłuszczu boczniaki dodajemy do kapusty, mieszamy i dusimy 2-3 minuty. W razie potrzeby doprawiamy większą ilością soli. Podajemy z pieczywem.

Boczniaki z kiszoną kapustą i śliwkami - rady Marty Dymek

Boczniaki mogą być przepyszne, wystarczy tylko odpowiednio je smażyć! Podstawą jest spora ilość dobrze rozgrzanego oleju – kiedy jest gorący, grzyby nim nie nasiąkają, ani się nie przypalają.

Do kapusty można też dodać szklankę ugotowanej soczewicy, grochu lub fasoli – wtedy potrawka będzie naprawdę sycąca.

Oprócz suszonych śliwek, do kapusty można też dodać suszone jabłko lub kawałek suszonej gruszki.

Wegańskie ciasteczka z migdałami

Wegańskie ciasteczka z migdałamiWegańskie ciasteczka z migdałami shutterstock

Na około 20 sztuk
Przygotowanie: 45 minut

Wegańskie ciasteczka z migdałami - składniki

250 g mąki 
1/2 opakowania proszku do pieczenia 
100 g cukru trzcinowego 
opakowanie cukru waniliowego 
150 ml oleju kokosowego 
2 łyżki musu jabłkowego 
100 g posiekanych z grubsza migdałami

Wegańskie ciasteczka z migdałami - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. 

W misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy, olej kokosowy i mus jabłkowy, mieszamy, wsypujemy migdały i i zagniatamy ciasto.   

2 blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta wycinamy kółka za pomocą małej szklanki i układamy w odstępach na papierze. Pieczemy około 15 minut, aż się zezłocą, studzimy na kratce. 

Wegańskie trufle daktylowe - deser bez cukru

Trufle daktylowe - deser bez cukruTrufle daktylowe - deser bez cukru shutterstock.com

Na 15-16 sztuk
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie 2-3 godziny

Wegańskie trufle daktylowe - deser bez cukru - składniki

250 g daktyli
2 łyżki mielonych migdałów
1/4 łyżeczki cynamonu
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
4-6 posiekanych migdałów
Wersje smakowe do wyboru:
2 łyżki gorzkiego kakao
lub 2 łyżki gorącego espresso
Posypki:
wiórki kokosowe
ziarna sezamu uprażone na suchej patelni

Wegańskie trufle daktylowe - deser bez cukru - przygotowanie

Daktyle przekrawamy na pół i – jeśli trzeba – usuwamy pestki. Przekładamy do malaksera. Dodajemy zmielone migdały, mielony cynamon, skórkę otartą z pomarańczy i 2 łyżki gorącej wody. Miksujemy, aż uzyskamy gęstą, plastyczną pastę (jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy nieco gorącej wody). Z uzyskanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w posiekanych migdałach. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, żeby trufle stężały. 

Zamiast skórki pomarańczowej do masy możemy dodać 2 łyżki gorzkiego kakao, a zamiast wody – gorące espresso. 

Gotowe trufle możemy również obtoczyć w wiórkach kokosowych albo w sezamie.

Wegańskie ciasto czekoladowo-kokosowe

Wegańskie ciasto czekoladowo-kokosoweWegańskie ciasto czekoladowo-kokosowe fot. Marta Dymek

Na tortownicę o średnicy 24-28 cm
Przygotowanie: 60 minut

Wegańskie ciasto czekoladowo-kokosowe - składniki

200 g gorzkiej czekolady
190 ml oleju kokosowego, dowolnego
60 ml gorącej wody
250 ml aquafaby, czyli płynu z ciecierzycy (ilość z puszki ciecierzycy)
150 g cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
190 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki chili
puszka schłodzonego mleczka kokosowego (tylko gęsta część)
4 łyżki cukru pudru
Do podania: granat lub inne ulubione dodatki

Wegańskie ciasto czekoladowo-kokosowe - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Czekoladę siekamy i przekładamy do małego rondelka razem z olejem kokosowym oraz gorącą wodą, podgrzewamy na niedużym ogniu i mieszamy, aż czekolada się roztopi.

W wysokim naczyniu ręcznego blendera blendujemy aquafabę, cukier oraz wanilię. Do spienionego płynu wlewamy roztopioną czekoladę i znów blendujemy na gładką masę.

Do niedużej miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz chili. Stopniowo wlewamy czekoladową masę, cały czas mieszając silikonową szpatułką.

Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30-35 minut. Następnie studzimy.

Gęstą część kokosowej śmietany ubijamy z cukrem pudrem, wykładamy na ciasto i posypujemy ziarnami granatu. Podajemy wyjątkowym osobom.

Wegańskie ciasto czekoladowo-kokosowe - rady Marty 

Przy okazji pieczenia ciasta możemy też upiec buraki do sałatki z łososiową marchewką.

Kokosowe mleczko należy chłodzić 24 godziny w lodówce, aby dało się je ubić. Prostym rozwiązaniem jest przechowywanie wszystkich puszek kokosowego mleczka w lodówce – ja zawsze mam tam jedną lub dwie puszki.

Aquafaba to płyn z puszki ciecierzycy lub schłodzony i zredukowany płyn po gotowaniu ciecierzycy. Działa jak białka i żółtka jaj.