Gotowany na postnym wywarze warzywnym, podawany z aromatycznymi, pełnymi grzybów pierożkami stanowi kwintesencję świąt.

Jak zrobić barszcz z uszkami? Przepis krok po kroku

Barszcz z uszkamiBarszcz z uszkami shutterstock

Dla 10 osób
Przygotowanie: 2 godziny
Oczekiwanie: 12 plus 3 godziny

Barszcz z uszkami - składniki

7 małych buraków
2,5 litra bulionu warzywnego
garść suszonych prawdziwków
2 ząbki czosnku
suszone zioła:
2 liście laurowe
2 łyżki majeranku
6 ziaren czarnego pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
cytryna
sól, pieprz

Barszcza z uszkami - przygotowanie

Płuczemy prawdziwki, przerzucamy je do rondelka i zalewamy 500 ml zimnej wody. 

Do grzybów wrzucamy dwa ząbki czosnku oraz dwa liście laurowe. Prawdziwki zostawiamy najlepiej na noc do namięknięcia.

Na drugi dzień gotujemy grzyby w wodzie, w której się moczyły około 15 minut, aż staną się miękkie.

Obieramy umyte wcześniej buraki i wrzucamy je do gorącego bulionu warzywnego.

Do bulionu dodajemy także majeranek, pieprz oraz ziele angielskie. Doprawiamy solą i zagotowujemy.

W momencie, gdy bulion się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 40-60 minut (aż buraki staną się miękkie).

Po tym czasie zdejmujemy nasz barszcz z ognia. Warto zostawić w nim buraki na kilka godzin. Dzięki temu nabierze on bardziej intensywnego koloru.

Wyjmujemy buraki z barszczu i wlewamy do niego wywar z grzybów.

Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

Kilka ugotowanych prawdziwków kroimy w paseczki i dodajemy do barszczu. Pozostałe grzyby wykorzystamy do przygotowania uszek.

Grzybowe uszka do barszczu

Uszka do barszczuUszka do barszczu shutterstock

Grzybowe uszka do barszczu - składniki

Nadzienie:
150 g suszonych grzybów
oliwa do smażenia
2 cebule
sól
pieprz
Ciasto:
150 g mąki pszennej (typ 480)
jajko
około 50 ml wody

Grzybowe uszka do barszczu - przygotowanie

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy, aby zmiękły.

Zagniatamy luźne ciasto z mąki i jajka, dolewając wodę według potrzeby..

Grzyby gotujemy do miękkości, studzimy i drobno kroimy. Cebulę siekamy i smażymy na odrobinie oliwy, dodajemy grzyby, solimy i pieprzymy. Smażymy nadzienie, aż będzie spójne, lepkie.

Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy w kwadraty o boku 4 cm. Na każdym kładziemy odrobinę nadzienia, składamy na pół, tworząc trójkąt, ściskamy brzegi. Następnie sklejamy przeciwległe rogi trójkątów. Tak przygotowane uszka możemy ułożyć na tacy i zamrozić.

Przed podaniem uszka wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy na średnim ogniu. Po około 3 minutach, od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy. Dodajemy do barszczu.

Autor: Agnieszka Kręglicka