Gotowany na postnym wywarze warzywnym, podawany z aromatycznymi, pełnymi grzybów pierożkami stanowi kwintesencję świąt.
Jak zrobić barszcz z uszkami? Przepis krok po kroku
Barszcz z uszkami shutterstock
Dla 10 osób
Przygotowanie: 2 godziny
Oczekiwanie: 12 plus 3 godziny
Barszcz z uszkami - składniki
7 małych buraków
2,5 litra bulionu warzywnego
garść suszonych prawdziwków
2 ząbki czosnku
suszone zioła:
2 liście laurowe
2 łyżki majeranku
6 ziaren czarnego pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
cytryna
sól, pieprz
Barszcza z uszkami - przygotowanie
Płuczemy prawdziwki, przerzucamy je do rondelka i zalewamy 500 ml zimnej wody.
Do grzybów wrzucamy dwa ząbki czosnku oraz dwa liście laurowe. Prawdziwki zostawiamy najlepiej na noc do namięknięcia.
Na drugi dzień gotujemy grzyby w wodzie, w której się moczyły około 15 minut, aż staną się miękkie.
Obieramy umyte wcześniej buraki i wrzucamy je do gorącego bulionu warzywnego.
Do bulionu dodajemy także majeranek, pieprz oraz ziele angielskie. Doprawiamy solą i zagotowujemy.
W momencie, gdy bulion się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 40-60 minut (aż buraki staną się miękkie).
Po tym czasie zdejmujemy nasz barszcz z ognia. Warto zostawić w nim buraki na kilka godzin. Dzięki temu nabierze on bardziej intensywnego koloru.
Wyjmujemy buraki z barszczu i wlewamy do niego wywar z grzybów.
Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Kilka ugotowanych prawdziwków kroimy w paseczki i dodajemy do barszczu. Pozostałe grzyby wykorzystamy do przygotowania uszek.
Grzybowe uszka do barszczu
Uszka do barszczu shutterstock
Grzybowe uszka do barszczu - składniki
Nadzienie:
150 g suszonych grzybów
oliwa do smażenia
2 cebule
sól
pieprz
Ciasto:
150 g mąki pszennej (typ 480)
jajko
około 50 ml wody
Grzybowe uszka do barszczu - przygotowanie
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy, aby zmiękły.
Zagniatamy luźne ciasto z mąki i jajka, dolewając wodę według potrzeby..
Grzyby gotujemy do miękkości, studzimy i drobno kroimy. Cebulę siekamy i smażymy na odrobinie oliwy, dodajemy grzyby, solimy i pieprzymy. Smażymy nadzienie, aż będzie spójne, lepkie.
Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy w kwadraty o boku 4 cm. Na każdym kładziemy odrobinę nadzienia, składamy na pół, tworząc trójkąt, ściskamy brzegi. Następnie sklejamy przeciwległe rogi trójkątów. Tak przygotowane uszka możemy ułożyć na tacy i zamrozić.
Przed podaniem uszka wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy na średnim ogniu. Po około 3 minutach, od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy. Dodajemy do barszczu.
Autor: Agnieszka Kręglicka