Jabłka, miód pitny, cynamon
Miód pitny na gorąco z przyprawami korzennymi i jabłkami Fot. Shutterstock
Dla 2 osób
Przygotowanie: 10 minut
Jabłka, miód pitny, cynamon - gorący świąteczny napój - składniki
160 g ml miodu pitnego, cydru lub soku pomarańczowego
120 ml soku jabłkowego lub niegazowanej wody mineralnej
laska cynamonu
1-2 gwiazdki anyżu
20 ml soku z cytryny
plasterki jabłka do dekoracji
Jabłka, miód pitny, cynamon - gorący świąteczny napój - przygotowanie
Miód pitny wlewamy do rondelka, dodajemy sok jabłkowy lub wodę, cynamon i anyż. Podgrzewamy na małym ogniu, maksymalnie do 80 st. (nie doprowadzamy do wrzenia!), często mieszając. Gorący napój zdejmujemy z ognia, przyprawiamy sokiem z cytryny. Rozlewamy do szklanek z żaroodpornego szkła (ew. do kamionkowych kufli lub glinianych kubków), dodajemy po plasterku jabłka.
Od razu podajemy. Grzane miody pitne przyprawiamy imbirem, goździkami, kardamonem, anyżem, wanilią, gałką muszkatołową, jak również czarnym pieprzem. Jeśli zamiast miodu pitnego użyjesz cydru lub soku z pomarańczy napój, możesz osłodzić modem.
Żurawina, jabłka
Świąteczny napój żurawinowy Fot. Shutterstock
Żurawina, jabłka - składniki
Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 45 minut
300 g żurawiny o dużych owocach*
3-4 jabłka
1,5 litra wody
laska cynamonu
2-3 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
kilka goździków
miód do smaku
Żurawina, jabłka - przygotowanie
Żurawinę myjemy i wrzucamy do garnka. Jabłka myjemy, kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cynamon, anyż, goździki i wlewamy wodę. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
Zdejmujemy z ognia, słodzimy miodem. Kompot podajemy na ciepło lub na zimno.
*Do przygotowania takiego kompotu możecie użyć zarówno żurawiny świeżej, jak i mrożonej. Jest ona dość kwaśna i cierpka, dlatego dla zrównoważenia smaku napój dosładzamy miodem. Jeśli owoce w trakcie gotowania się rozpadną, można je przetrzeć przez sito i dodać do kompotu lub poddusić z dodatkiem cukru (lub miodu) i korzennych przypraw i podać jako dodatek, na przykład do świątecznych mięs.
Czekolada, pianki marshmallows
Gorąca czekolada z piankami marshmallows shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Czekolada, pianki marshmallows - składniki
100 g śmietany (36-proc.)
litr mleka
2 laski cynamonu
200 g czekolady gorzkiej lub deserowej
cukier trzcinowy lub miód
mała paczka pianek marshmallows
Czekolada, pianki marshmallows - przygotowania
Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko, wrzucamy laski cynamonu, podgrzewamy, dodajemy śmietanę mieszamy. Wyławiamy cynamon, wrzucamy połamaną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając. Kiedy czekolada się roztopi i dobrze wymiesza z mlekiem i śmietaną, zdejmujemy z ognia. przelewamy do szklanek, dekorujemy piankami (i ew. laskami cynamonu).
Gorąca czekolada z piankami marshmallows - dodatki smakowe
Pomarańczę sparz wrzącą wodą i cienko obierz ze skórki. Połowę skórki pokrój w paski, dodaj razem z cynamonem do mleka. Resztę skórek dodaj do świątecznych wypieków.
Imbir, miód, cytryna, pieprz kajeński
Napój imbirowy Fot. Shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Imbir, miód, cytryna, pieprz kajeński - składniki
kawałek imbiru (2-3 cm)
litr wody
łyżka miodu
soku z 1/2 cytryny
szczypta pieprzu kajeńskiego
Dodatki do wyboru:
laska cynamonu
3-4 goździki
plasterki pomarańczy
Imbir, miód, cytryna, pieprz kajeński - przygotowanie
Kłącze imbiru myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce o małych oczkach, trąc równolegle do włókien. Imbir zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy. Kiedy temperatura napoju będzie odpowiednia do picia, dodajemy miód i sok z cytryny oraz szczyptę pieprzu.
Wino, cynamon, pomarańcza
Wino, cynamon, pomarańcza shutterstock
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Wino, cynamon, pomarańcza - składniki
butelka czerwonego wina (750 ml)
4 ziarna kardamonu
4-5 goździków
laska cynamonu
łyżki miodu
laska wanilii
gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
350 ml wody
pomarańcza
Wino, cynamon, pomarańcza - przygotowanie
Pomarańczę szorujemy i kroimy w cząstki lub plasterki. Przyprawy podgrzewamy na suchej patelni.
W garnku na małym ogniu podgrzewamy wino, przyprawy i wodę. Nie dopuszczamy do wrzenia! Kiedy będzie gorące, zdejmujemy z ognia i dodajemy miód oraz kawałki pomarańczy. Mieszamy i podajemy.
Gorące jabłko
Napój gorące jabłko shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Gorące jabłko
litr cydru (lub tłoczonego na zimno soku jabłkowego)
2-3 laski cynamonu
4-5 goździków
gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
miód
jabłko i cytryna pokrojone w plasterki
W rondlu podgrzewamy cydr (nie można dopuścić do wrzenia!) razem z cynamonem i goździkami. Kiedy będzie gorący, zdejmujemy z ognia. Słodzimy miodem.
Umyte jabłko i wyszorowaną cytrynę kroimy w plasterki, wkładamy do szklanek, zalewamy gorącym cydrem, podajemy.
Tradycyjny kompot z suszonych owoców
Kompot z suszonych owoców shutterstock.com
Dla 10 osób
Przygotowanie 20 minut
Kompot z suszonych owoców - składniki
400 g suszonych jabłek
200 g suszonych gruszek wędzonych
100 g suszonych moreli
200 g suszonych śliwek z pestkami
100 g małych, ciemnobrązowych rodzynek
skórka skrojona z wyszorowanej i wyparzonej cytryny
laska cynamonu
gwiazdka anyżu
laska wanilii
4 goździki
Kompot z suszonych owoców - przygotowanie
Suszone owoce, rodzynki i skórkę z cytryny (cienko skrojoną, bez białej gąbczastej masy) wkładamy do dużego garnka. Dodajemy cynamon, anyż, wanilię i goździki, wlewamy 2-3 l zimnej wody. Zagotowujemy, gotujemy ok. 20 minut na maleńkim ogniu. Zdejmujemy z ognia, garnek przykrywamy i odstawiamy na noc. Rano kompot przecedzamy. Podajemy bez dosładzania.