Jabłka, miód pitny, cynamon 

Miód pitny na gorąco z przyprawami korzennymi i jabłkamiMiód pitny na gorąco z przyprawami korzennymi i jabłkami Fot. Shutterstock

Dla 2 osób
Przygotowanie: 10 minut

Jabłka, miód pitny, cynamon - gorący świąteczny napój - składniki

160 g ml miodu pitnego, cydru lub soku pomarańczowego
120 ml soku jabłkowego lub niegazowanej wody mineralnej
laska cynamonu
1-2 gwiazdki anyżu
20 ml soku z cytryny
plasterki jabłka do dekoracji

Jabłka, miód pitny, cynamon - gorący świąteczny napój - przygotowanie

Miód pitny wlewamy do rondelka, dodajemy sok jabłkowy lub wodę, cynamon i anyż. Podgrzewamy na małym ogniu, maksymalnie do 80 st. (nie doprowadzamy do wrzenia!), często mieszając. Gorący napój zdejmujemy z ognia, przyprawiamy sokiem z cytryny. Rozlewamy do szklanek z żaroodpornego szkła (ew. do kamionkowych kufli lub glinianych kubków), dodajemy po plasterku jabłka.

Od razu podajemy. Grzane miody pitne przyprawiamy imbirem, goździkami, kardamonem, anyżem, wanilią, gałką muszkatołową, jak również czarnym pieprzem. Jeśli zamiast miodu pitnego użyjesz cydru lub soku z pomarańczy napój, możesz osłodzić modem. 

Żurawina, jabłka

Świąteczny napój żurawinowyŚwiąteczny napój żurawinowy Fot. Shutterstock

Żurawina, jabłka - składniki

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 45 minut

300 g żurawiny o dużych owocach*
3-4 jabłka
1,5 litra wody
laska cynamonu
2-3 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
kilka goździków
miód do smaku

Żurawina, jabłka - przygotowanie

Żurawinę myjemy i wrzucamy do garnka. Jabłka myjemy, kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cynamon, anyż, goździki i wlewamy wodę. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.

Zdejmujemy z ognia, słodzimy miodem. Kompot podajemy na ciepło lub na zimno.

*Do przygotowania takiego kompotu możecie użyć zarówno żurawiny świeżej, jak i mrożonej. Jest ona dość kwaśna i cierpka, dlatego dla zrównoważenia smaku napój dosładzamy miodem. Jeśli owoce w trakcie gotowania się rozpadną, można je przetrzeć przez sito i dodać do kompotu lub poddusić z dodatkiem cukru (lub miodu) i korzennych przypraw i podać jako dodatek, na przykład do świątecznych mięs.

Czekolada, pianki marshmallows

Gorąca czekolada z piankami marshmallowsGorąca czekolada z piankami marshmallows shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Czekolada, pianki marshmallows - składniki

100 g śmietany (36-proc.)
litr mleka 
2 laski cynamonu
200 g czekolady gorzkiej lub deserowej
cukier trzcinowy lub miód
mała paczka pianek marshmallows 

Czekolada, pianki marshmallows - przygotowania

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko, wrzucamy laski cynamonu, podgrzewamy, dodajemy śmietanę mieszamy. Wyławiamy cynamon, wrzucamy połamaną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając. Kiedy czekolada się roztopi i dobrze wymiesza z mlekiem i śmietaną, zdejmujemy z ognia. przelewamy do szklanek, dekorujemy piankami (i ew. laskami cynamonu).

Gorąca czekolada z piankami marshmallows - dodatki smakowe

Pomarańczę sparz wrzącą wodą i cienko obierz ze skórki. Połowę skórki pokrój w paski, dodaj razem z cynamonem do mleka. Resztę skórek dodaj do świątecznych wypieków.

Imbir, miód, cytryna, pieprz kajeński

Napój imbirowyNapój imbirowy Fot. Shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Imbir, miód, cytryna, pieprz kajeński - składniki

kawałek imbiru (2-3 cm)
litr wody
łyżka miodu
soku z 1/2 cytryny
szczypta pieprzu kajeńskiego 
Dodatki do wyboru:
laska cynamonu 
3-4 goździki
plasterki pomarańczy

Imbir, miód, cytryna, pieprz kajeński - przygotowanie

Kłącze imbiru myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce o małych oczkach, trąc równolegle do włókien. Imbir zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy. Kiedy temperatura napoju będzie odpowiednia do picia, dodajemy miód i sok z cytryny oraz szczyptę pieprzu. 

Wino, cynamon, pomarańcza

Wino, cynamon, pomarańczaWino, cynamon, pomarańcza shutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut

Wino, cynamon, pomarańcza - składniki

butelka czerwonego wina (750 ml)
4 ziarna kardamonu
4-5 goździków
laska cynamonu
łyżki miodu
laska wanilii
gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
350 ml wody
pomarańcza 

Wino, cynamon, pomarańcza - przygotowanie

Pomarańczę szorujemy i kroimy w cząstki lub plasterki. Przyprawy podgrzewamy na suchej patelni.

W garnku na małym ogniu podgrzewamy wino, przyprawy i wodę. Nie dopuszczamy do wrzenia! Kiedy będzie gorące, zdejmujemy z ognia i dodajemy miód oraz kawałki pomarańczy. Mieszamy i podajemy. 

Gorące jabłko

Napój gorące jabłkoNapój gorące jabłko shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut

Gorące jabłko

litr cydru (lub tłoczonego na zimno soku jabłkowego)
2-3 laski cynamonu
4-5 goździków
gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
miód
jabłko i cytryna pokrojone w plasterki

W rondlu podgrzewamy cydr (nie można dopuścić do wrzenia!) razem z cynamonem i goździkami. Kiedy będzie gorący, zdejmujemy z ognia. Słodzimy miodem.

Umyte jabłko i wyszorowaną cytrynę kroimy w plasterki, wkładamy do szklanek, zalewamy gorącym cydrem, podajemy.

Tradycyjny kompot z suszonych owoców

Kompot z suszonych owocówKompot z suszonych owoców shutterstock.com

Dla 10 osób
Przygotowanie 20 minut

Kompot z suszonych owoców - składniki

400 g suszonych jabłek
200 g suszonych gruszek wędzonych
100 g suszonych moreli
200 g suszonych śliwek z pestkami
100 g małych, ciemnobrązowych rodzynek
skórka skrojona z wyszorowanej i wyparzonej cytryny
laska cynamonu 
gwiazdka anyżu
laska wanilii
4 goździki

Kompot z suszonych owoców - przygotowanie

Suszone owoce, rodzynki i skórkę z cytryny (cienko skrojoną, bez białej gąbczastej masy) wkładamy do dużego garnka. Dodajemy cynamon, anyż, wanilię i goździki, wlewamy 2-3 l zimnej wody. Zagotowujemy, gotujemy ok. 20 minut na maleńkim ogniu. Zdejmujemy z ognia, garnek przykrywamy i odstawiamy na noc. Rano kompot przecedzamy. Podajemy bez dosładzania.