Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapusta i grzybami Fot. Shutterstock
Dla 8-10 osób
Przygotowanie: 2 godziny
Oczekiwanie: 12 godzin
Pierogi z kapustą i grzybami - składniki
Farsz:
1 kg suszonych grzybów
1 kg kiszonej kapusty
2 marchewki
pietruszka
3 drobno posiekane cebule
3 łyżki oleju
sól, pieprz
Ciasto - przepis podstawowy:
700 g mąki
1,5 łyżki oleju
500 ml przegotowanej ciepłej wody
2 łyżeczki soli
Pierogi z kapustą i grzybami - przygotowanie
Na farsz grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Namoczone grzyby zagotowujemy razem z marchewką i pietruszką. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy, aż staną się miękkie. Po ugotowaniu grzyby i warzywa dokładnie odcedzamy. Wywar zachować do zupy grzybowej lub innego dania.
Kapustę lekko przyprawiamy solą i gotujemy, aż będzie miękka (około 40 minut). Po ugotowania dokładnie odciskamy z wody.
Kapustę, grzyby i warzywa mielemy w maszynce do mięsa. Na patelni szklimy cebulę, następnie dokładnie mieszamy z farszem, doprawiamy solą i pieprzem.
Na ciasto na blat wysypujemy mąkę, sól, lekko skrapiamy olejem. Wyrabiamy na gładkie ciasto, stopniowo dolewając wody. Ilość wody zależy od wilgotności mąki. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie (15-20 minut). Po przekrojeniu w cieście powinny być widoczne wypełnione powietrzem dziurki. Przykrywamy miską na pół godziny.
Ciasto dzielimy na 2-3 kawałki, każdy wałkujemy na grubość 2 mm. Przy pomocy szklanki wycinamy w cieście kółka, nakładamy na nie farsz, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.
W dużym garnku zagotowujemy wodę i partiami gotujemy pierogi (od wypłynięcia około 3 minut). Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z usmażoną na złoto cebulą.
Pierogi z kapustą i grzybami - rady
Zamiast wody do ciasta możemy wlać ciepłe mleko. Ciasto przygotowane na mleku nie wysycha tak szybko, nie trzeba też smarować brzegów, by skleić pierogi. Jest elastyczne, nie przecieka przez nie rzadszy farsz. A po ugotowaniu pierogi są delikatne.
Żeby przed wigilią nie stać za długo przy kuchni, pierogi możemy zrobić wcześniej i zamrozić. Gotowe surowe pierogi układamy na grubo posypanej mąką tacy, zamrażamy 3-4 godziny i przekładamy do woreczka. Przed podaniem wrzucamy do wrzątku zamrożone i gotujemy jak zwykle. Najsmaczniejsze są jednak podobno te ugotowane poprzedniego dnia, przechowane w lodówce, a przed podaniem powoli podsmażone i przyrumienione na maśle lub - wigilijne - na oleju.
Uszka z suszonymi grzybami
Uszka z suszonymi grzybami Natalia Nowak-Bratek
Dla 10 osób
Czas przygotowania farszu: 40 minut
Uszka z suszonymi grzybami - składniki
ciasto przepisu według przepisu podstawowego (wyżej)
100 g suszonych grzybów, najlepiej borowików
cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz
kilka łyżek tartej bułki
Uszka z suszonymi grzybami - przygotowanie
Przygotowujemy ciasto według przepisu podstawowego.
Grzyby zalewamy letnią wodą, moczymy 2 godziny i gotujemy do miękkości. Osączamy (wywar możemy dodać do zupy grzybowej), studzimy, siekamy.
Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy grzyby i 1-2 łyżki wywaru, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy po łyżce bułkę tartą i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Studzimy.
Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy kwadraty o boku 5 cm. Nakładamy odrobinę farszu i lepimy uszka. Gotujemy. Podajemy do barszczu.
Pierogi gryczane z twarogiem
Pierogi gryczane z twarogiem Natalia Nowak-Bratek
Dla 8 osób
Czas przygotowania: 55 minut
Pierogi gryczane z twarogiem - składniki
Ciasto:
170 g mąki gryczanej
90 g mąki pszennej
sól
Farsz:
400 g twarogu
mała cebula
ząbek czosnku
3 żółtka
pół łyżeczki suszonego tymianku
50 ml śmietany 22-proc.
pieprz
Pierogi gryczane z twarogiem - przygotowanie
Ciasto: na rozgrzaną patelnię wsypujemy mąkę gryczaną. Prażymy, mieszając. Zalewamy 375 ml wrzącej wody, intensywnie mieszając. Gdy masa nieco ostygnie, dodajemy mąkę pszenną i szczyptę soli. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką.
Farsz: twaróg mielemy. Cebulę i czosnek siekamy, dodajemy wraz z żółtkami, tymiankiem i śmietaną (do tłustego twarogu nie musimy dodawać śmietany). Mieszamy i przyprawiamy. Dalej robimy i gotujemy pierogi według przepisu podstawowego. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Pierogi z suszonymi śliwkami i orzechami
Pierogi z suszonymi śliwkami i orzechami Natalia Nowak-Bratek
Dla 8-10 osób
Przygotowanie farszu: 15 minut
Pierogi z suszonymi śliwkami i orzechami - składniki
ciasto według przepisu podstawowego (u góry)
400 g suszonych śliwek
łyżka cukru lub miodu
3 łyżki posiekanych włoskich orzechów
łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
cynamon do posypania
Pierogi z suszonymi śliwkami i orzechami - przygotowanie
Przygotowujemy ciasto według przepisu podstawowego.
Śliwki płuczemy, zalewamy na noc wodą, osączamy (zalewę możemy wykorzystać do kompotu). Miksujemy z cukrem i orzechami (połowę posiekanych orzechów możemy zostawić). Mieszamy z posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową. Możemy też dolać łyżkę koniaku lub rumu.
Farszem nadziewamy pierogi i gotujemy według przepisu podstawowego. Podajemy z podsmażoną na maśle bułką tartą. Posypujemy cynamonem.
Pierogi z mąki pełnoziarnistej z grzybami
Pierogi z mąki pełnoziarnistej z grzybami shutterstock
Dla 5 osób
Przygotowanie: 50 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pierogi z mąki pełnoziarnistej z grzybami - składniki
Farsz:
350 g mrożonych grzybów
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
2 łyżki tartej bułki
łyżeczka świeżego tymianku
sól, pieprz
Ciasto:
120 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
35 g mąki pszennej typ 500
jajko
szczypta soli
80 g masła do odsmażenia
Pierogi z mąki pełnoziarnistej z grzybami - przygotowanie
Grzyby rozmrażamy, osączamy z wody, kroimy dość drobno. Na patelni rozgrzewamy masło i olej, wrzucamy grzyby. Smażymy, mieszając, aż zmiękną (ok. 20 minut). Przyprawiamy solą i pieprzem, oprószamy tymiankiem i tartą bułką, mieszamy i odstawiamy.
Ciasto: zagniatamy wszystkie składniki, dodając tyle gorącej wody, by było elastyczne. Wałkujemy na grubość nieco większą niż w pierogach z jasnej mąki. Wykrawamy kółka, nakładamy farsz, bardzo dokładnie zlepiamy (ciasto z mąki pełnoziarnistej jest mniej lepkie, niż z białej).
Wkładamy do osolonego wrzątku, gotujemy na minimalnym ogniu 4-5 minut od wypłynięcia. Osączamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy pierogi i obsmażamy na jasnozłoty kolor.
Cudowne pieczone pierogi z soczewicą i żurawiną Marty Dymek
Pieczone pierogi z soczewicą i żurawiną Marta Dymek
Dla 8 osób
Przygotowanie:
Oczekiwanie: 60 minut
Pieczone pierogi z soczewicą i żurawiną - składniki
Ciasto:
340 g mąki pszennej
125 ml oleju roślinnego
80 ml gorącej wody
10 g suszonych drożdży
sól
Farsz:
duża cebula
olej roślinny
łyżeczka cukru trzcinowego
sól
6 ziaren pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 ziarna jałowca
2 goździki
180 g brązowej soczewicy
łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki cząbru
1/4 szklanki żurawiny
czarny pieprz
Oraz:
mleko roślinne lub olej roślinny do posmarowania
mały kwadratowy kawałek płótna lub gazy
sznurek
Pieczone pierogi z soczewicą i żurawiną - przygotowanie
Na ciasto: wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i wyrabiamy ręcznie lub hakiem do ciasta drożdżowego (można też wyrobić ciasto w maszynie do wypieku chleba). Wyrabiamy ciasto do czasu, aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić (w razie potrzeby dodajemy jeszcze kilka łyżek gorącej wody). Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę, aby odpoczęło (choć nie wyrośnie), a my mamy czas na przygotowanie farszu.
Na farsz: cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni olej, dodajemy cebulę oraz cukier i podsmażamy na małym ogniu 5-8 minut, aż cebula się zezłoci i będzie miękka.
W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec oraz goździki wkładamy do gazy i związujemy sznureczkiem w sakiewkę. Do garnka z wodą dodajemy soczewicę, sakiewkę z przyprawami oraz suszone zioła. Gotujemy 20-25 minut, aż soczewica będzie miękka, następnie odcedzamy ją, a sakiewkę z przyprawami wyławiamy.
Ugotowaną soczewicę przesypujemy do dużej miski i delikatnie blendujemy lub rozgniatamy praską do ziemniaków, tak aby niektóre ziarna pozostały w całości. Dodajemy podsmażoną cebulę, żurawinę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy do ostudzenia.
W tym czasie przygotowujemy stanowisko do lepienia pierogów oraz rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka. Na każdym układamy łyżkę ostudzonego nadzienia. Czynność tę powtarzamy, aż do skończenia nadzienia.
Zlepiamy pierogi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je mlekiem i pieczemy 15-18 minut. Podajemy gorące lub zimne.
ugotowana soczewica, upieczona dynia (zazwyczaj piekę całą dużą dynię, część daję do farszu a część zamrażam na następny raz), usmażona cebulka, dużo usmażonej cebulki i przyprawy: pieprz, odrobina świeżo zmielonej gałki muszkatołowej - to jest istotne - bardzo zmienia smak, odrobina tymianku. Można też dodać odrobinę cynamonu, ostrej papryki i wędzonej papryki - generalnie wszystko to, co pasuje do dyni.