Biała czekolada z bakaliami i orzechami
Biała czekolada z bakaliami i orzechami shutterstock
Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 30-60 minut
Biała czekolada z bakaliami i orzechami - składniki
200 g białej czekolady
100 g śmietany kremówki
2 łyżki miodu
po 100 g ulubionych bakalii (np. kandyzowanych skórek pomarańczy, żurawiny) i potłuczonych orzechów
Biała czekolada z bakaliami i orzechami - przygotowanie
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondelka o grubym dnie, podgrzewamy na małym ogniu, aż zacznie się topić. Zmniejszamy ogień na minimalny, dodajemy śmietanę i mieszając doprowadzamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, łączymy z miodem, orzechami, przelewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy skórkami pomarańczy. Odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny.
Szwedzkie ciasto migdałowe
Szwedzkie ciasto migdałowe shutterstock
Na 12 kawałków
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 60 minut
Szwedzkie ciasto migdałowe - składniki
Na ciasto:
150 g mąki pszennej tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
75 g cukru
paczka cukru waniliowego
żółtko
100 g zimnego masła
Wierzch:
100 g masła
125 g pokruszonych migdałów
4 krople oleju migdałowego
75 g cukru
paczka cukru waniliowego
100 ml śmietany kremówki
75 g dżemu morelowego
50 g płatków migdałowych do dekoracji
Szwedzkie ciasto migdałowe - przygotowanie
Na ciasto w misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy żółtko, masło pokrojone na kawałki. Siekamy składniki nożem, potem szybko zagniatamy na gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy 2/3 ciasta i wykładamy nim dno natłuszczone tortownicy (o średnicy 26 cm). Z reszty ciasta rolujemy wałek i formujemy wylepiamy boki ciasta w tortownicy tak, by powstał brzeg o wysokości około 1 cm. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Wstawiamy ciasto w formie do lodówki na godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.
Wierzch: masło roztapiamy w rondelku i dodajemy pozostałe składniki (oprócz migdałów w płatkach). Gotujemy 2 minuty. Masę wlewamy na ciasto w formie. Pieczemy 20-30 minut.
Dżem morelowy przecieramy przez sitko i rozkładamy na wierzchu gorącego jeszcze ciasta. Studzimy i podajemy. Dekorujemy migdałami w płatkach.
Miodownik
Miodownik shutterstock
Na 12 porcji
Przygotowanie: ok. 4 godzin
Oczekiwanie: 8 godzin
Miodownik - składniki
400 g miodu
3 łyżki zimnej wody
140 g masła
220 g cukru
6 jajek
2 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki soli
łyżeczka mielonego cynamonu
500 g mąki
1 kg śmietany kremówki
200 g śmietany 18-proc.
Miodownik - przygotowanie
Wlewamy połowę miodu do rondelka o grubym dnie i podgrzewamy na średnim ogniu, aż nabierze ciemnego koloru i będzie intensywnie pachnieć (ok. 10 minut). Studzimy, mieszając ostrożnie z wodą.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. Z papieru do pieczenia wycinamy 9 kół i układamy je na kratkach lub silikonowej macie do pieczenia. Metalową miskę chłodzimy w lodówce.
Druga dużą metalową miskę rozgrzewamy na małym ogniu, wrzucamy masło, cukier i 1/2 skarmelizowanego miodu oraz resztę (200 g) płynnego miodu. Mieszamy i podgrzewamy, aż składniki się połączą. Studzimy.
W miseczce mieszamy sodę oczyszczoną, sól, cynamon.
Do wystudzonego masła z miodem wbijamy jajka, miksujemy. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż jajka połączą się z masa z masła i miodu. Dodajemy mieszankę z soda oczyszczoną, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy stopniowo do mąki, ciągle mieszając.
Ciasto nakładamy na kółka z papieru do pieczeniu, potrząsamy, by usunąć powietrze z ciasta.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 6-7 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje, studzimy na kratce. Kontynuujemy pieczenie, aż otrzymamy osiem krążków ciasta. Studzimy.
Resztę ciasta pieczemy 10 minut, studzimy i kroimy na małe kawałki. Ponownie pieczemy do 10 minut, studzimy, odkładamy.
Wyjmujemy miskę z lodówki, wkładamy kremówkę i ubijamy na sztywno, dodajemy resztę skarmelizowanego miodu oraz śmietanę 18-proc. Miksujemy na sztywno.
Krążek ciasta wkładamy okrągłej paterze i rozsmarowujemy na nim porcję ubitej śmietany, przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta, powtarzamy, aż ułożymy wszystkie krążki ciasta przełożone śmietaną. Górę i boki ciasta smarujemy śmietaną, posypujemy kawałeczkami chrupiącego ciasta.
Przykrywamy szklaną pokrywą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Gdy czytam przepisy w magazynie kuchnia to nie dość, że szczypie za uszami polszczyzna...to nie nabieram ochoty na ich wykonanie, bo nie wiem do końca co bym otrzymała. Byk bykiem pogania!