Biała czekolada z bakaliami i orzechami

Biała czekolada z bakaliami i orzechamiBiała czekolada z bakaliami i orzechami shutterstock

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 30-60 minut

Biała czekolada z bakaliami i orzechami - składniki

200 g białej czekolady
100 g śmietany kremówki
2 łyżki miodu
po 100 g ulubionych bakalii (np. kandyzowanych skórek pomarańczy, żurawiny) i potłuczonych orzechów

Biała czekolada z bakaliami i orzechami - przygotowanie

Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondelka o grubym dnie, podgrzewamy na małym ogniu, aż zacznie się topić. Zmniejszamy ogień na minimalny, dodajemy śmietanę i mieszając doprowadzamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, łączymy z miodem, orzechami, przelewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy skórkami pomarańczy. Odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny. 

Szwedzkie ciasto migdałowe

Szwedzkie ciasto migdałoweSzwedzkie ciasto migdałowe shutterstock

Na 12 kawałków 
Przygotowanie: 60 minut 
Oczekiwanie: 60 minut 

Szwedzkie ciasto migdałowe - składniki 

Na ciasto: 
150 g mąki pszennej tortowej 
łyżeczka proszku do pieczenia 
75 g cukru 
paczka cukru waniliowego 
żółtko 
100 g zimnego masła 
Wierzch: 
100 g masła 
125 g pokruszonych migdałów 
4 krople oleju migdałowego 
75 g cukru 
paczka cukru waniliowego 
100 ml śmietany kremówki 
75 g dżemu morelowego 
50 g płatków migdałowych do dekoracji

Szwedzkie ciasto migdałowe - przygotowanie 

Na ciasto w misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy żółtko, masło pokrojone na kawałki. Siekamy składniki nożem, potem szybko zagniatamy na gładkie ciasto.  

Rozwałkowujemy 2/3 ciasta i wykładamy nim dno natłuszczone tortownicy (o średnicy 26 cm). Z reszty ciasta rolujemy wałek i formujemy wylepiamy boki ciasta w tortownicy tak, by powstał brzeg o wysokości około 1 cm. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Wstawiamy ciasto w formie do lodówki na godzinę.  

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. 

Wierzch: masło roztapiamy w rondelku i dodajemy pozostałe składniki (oprócz migdałów w płatkach). Gotujemy 2 minuty. Masę wlewamy na ciasto w formie. Pieczemy 20-30 minut.  

Dżem morelowy przecieramy przez sitko i rozkładamy na wierzchu gorącego jeszcze ciasta. Studzimy i podajemy.  Dekorujemy migdałami w płatkach. 

Miodownik 

MiodownikMiodownik shutterstock

Na 12 porcji
Przygotowanie: ok. 4 godzin
Oczekiwanie: 8 godzin

Miodownik - składniki

400 g miodu 
3 łyżki zimnej wody 
140 g masła 
220 g cukru 
6 jajek  
2 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
2 łyżeczki soli 
łyżeczka mielonego cynamonu 
500 g mąki  
1 kg śmietany kremówki 
200 g śmietany 18-proc.

Miodownik - przygotowanie

Wlewamy połowę miodu do rondelka o grubym dnie i podgrzewamy na średnim ogniu, aż nabierze ciemnego koloru i będzie intensywnie pachnieć (ok. 10 minut). Studzimy, mieszając ostrożnie z wodą. 

Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. Z papieru do pieczenia wycinamy 9 kół i układamy je na kratkach lub silikonowej macie do pieczenia. Metalową miskę chłodzimy w lodówce. 

Druga dużą metalową miskę rozgrzewamy na małym ogniu, wrzucamy masło, cukier i 1/2 skarmelizowanego miodu oraz resztę (200 g) płynnego miodu. Mieszamy i podgrzewamy, aż składniki się połączą. Studzimy.  

W miseczce mieszamy sodę oczyszczoną, sól, cynamon. 

Do wystudzonego masła z miodem wbijamy jajka, miksujemy. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż jajka połączą się z masa z masła i miodu. Dodajemy mieszankę z soda oczyszczoną, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy stopniowo do mąki, ciągle mieszając.  

Ciasto nakładamy na kółka z papieru do pieczeniu, potrząsamy, by usunąć powietrze z ciasta. 

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 6-7 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje, studzimy na kratce. Kontynuujemy pieczenie, aż otrzymamy osiem krążków ciasta. Studzimy.  

Resztę ciasta pieczemy 10 minut, studzimy i kroimy na małe kawałki. Ponownie pieczemy do 10 minut, studzimy, odkładamy. 

Wyjmujemy miskę z lodówki, wkładamy kremówkę i ubijamy na sztywno, dodajemy resztę skarmelizowanego miodu oraz śmietanę 18-proc. Miksujemy na sztywno. 

Krążek ciasta wkładamy okrągłej paterze i rozsmarowujemy na nim porcję ubitej śmietany, przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta, powtarzamy, aż ułożymy wszystkie krążki ciasta przełożone śmietaną. Górę i boki ciasta smarujemy śmietaną, posypujemy kawałeczkami chrupiącego ciasta.  

Przykrywamy szklaną pokrywą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin.