Półtwarde kawałki sera damy radę zetrzeć na zwykłej tarce do warzyw. Wybieramy małe lub duże oczka. Drobno starty ser przechowujemy w zamkniętym słoiku i wykorzystujmy na bieżąco do posypywania sałatek, zup, pizzy. Ser w trochę większych kawałkach przyda się do posypania zapiekanych w piekarniku ziemniaków i warzyw korzennych. Pieczone warzywa można też podać z sosem serowym (przepis na sos poniżej).
Kawałki sera i ich twarde brzegi warto zachować i je wykorzystać, np. do serowej bazy shutterstock
Nieco trudniej poradzić sobie z porządnie zaschniętymi kawałkami parmezanu czy goudy. Z pewnością dam im radę robot z mocnym silnikiem, ale pamiętajmy, by ser miksować krótko, inaczej może się rozgrzać i roztopić. A co, jeśli takiej maszyny nie mamy? Najlepiej wykorzystać ser do ugotowania zupy lub do wytrawnej tarty.
Baza serowa - prosty bulion serowy
Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut
Prosty bulion serowy - składniki
100-150 g twardych resztek sera
litr wody
łyżeczka soli
łyżeczka soku z cytryny
Prosty bulion serowy - przygotowanie
W do średniej wielkości garnka wrzucamy ser pokruszony lub potłuczony na kawałki (do 4 cm), wlewamy wodę, zagotowujemy. Gotujemy około godziny na małym ogniu, aż płyn zredukuje się o połowę. Wyciągamy ewentualne nierozpuszczone kawałki sera. Doprawiamy solą i sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny. Wystudzoną zupę bazową przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Czysta baza świetnie smakuje z grzankami, można do niej dodać ugotowane warzywa, np. mrożoną mieszankę.
Baza serowa doskonale komponuje się też z pieczonymi ziemniakami.
Serowa tarta z ziemniakami
Serowa tarta z ziemniakami shutterstock.com
Dla 4 osób
Przygotowanie: 80 minut
Chłodzenie ciasta: minimum 30 minut
Serowa tarta z ziemniakami - składniki
Ciasto:
200 g mąki
sól
100 g masła
3-4 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
4-5 ugotowanych ziemniaków
sól
por
olej
100 ml bazy serowej (przepis wyżej)
100 ml mleka
2 duże jajka
pieprz
gałka muszkatołowa
200 g miękkiego sera, np. brie lub mozzarelli
Serowa tarta z ziemniakami - przygotowanie
Na ciasto mąkę przesiewamy z solą, usypujemy kopczyk, wkładamy do niego posiekane w kostkę masło, dodajemy wodę, zagniatamy. Szybko wyrabiamy ciasto, robimy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy minimum 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm, wykładamy nim metalową foremkę do tarty, wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut.
Na nadzienie ziemniaki kroimy w plastry. Pora obieramy, kroimy w półtalarki i szklimy na oleju.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika. Podpiekamy 15 minut przykryte pergaminem i obciążone fasolą, zdejmujemy pergamin i pieczemy jeszcze 10 minut.
W misce roztrzepujemy bazę serową z mlekiem i jajkami, dodajemy pora. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Miękki ser kroimy na plasterki.
Na podpieczonym cieście układamy plasterki ziemniaków i miękkiego sera, polewamy masą serową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut, aż masa się zestali, a wierzch ładnie zarumieni.
Zupa serowa z brokułami i ze śmietaną
Zupa serowa z brokułami shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Zupa serowa z brokułami ze śmietaną - składniki
brokuł podzielony na różyczki
3 łyżki masła
1,25 l bulionu warzywnego
250 ml mleka
sól, pieprz
200 g śmietany
80-100 g serowych resztek
Zupa serowa z brokułami i ze śmietaną - przygotowanie
Podzielone na różyczki brokuły podsmażamy na maśle przez 3 minuty. Wlewamy powoli bulion i mleko ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę nie dopuszczając do wrzenia. Dodajemy śmietanę i ser, mieszamy. Podgrzewamy na minimalnym ogniu, aż ser się roztopi. Podajemy z grzankami.
Sos serowy do warzyw
Sos serowy Fot. Natalia Nowak-Bratek
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Sos serowy do warzyw - składniki
150 g starego, podeschniętego sera żółtego lub pleśniowego
40 g masła
400 ml bulionu
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Sos serowy do warzyw - przygotowanie
Ser ścieramy na tarce, a gdy jest miękki, kruszymy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło. Dolewamy bulion zagotowujemy. Wsypujemy ser. Gotujemy, mieszając, około 10 minut, aż ser się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej.
Sos serowy podajemy do warzyw gotowanych na parze, blanszowanych, podsmażonych.