Świeże śledzie w zalewie octowej - przepis podstawowy

Świeże śledzie w zalewie octowejŚwieże śledzie w zalewie octowej shutterstock

Dla 4-5 osób
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: doba

Świeże śledzie w zalewie octowej - składniki

1 i 1/2 kg surowych śledziowych tuszek
Zalewa śledziowa:
litr wody
250 ml octu białego (10 proc.)
1 i 1/2 łyżeczki soli
łyżka cukru
25 ziaren czarnego pieprzu
2 laurowe liście
5 ziaren ziela angielskiego
3 goździki
3 cebule

Świeże śledzie w zalewie octowej - składniki

Umyte śledzie dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki. Nacieramy solą.

Na zalewę gotujemy wodę z octem, solą, cukrem, przyprawami. W trakcie gotowania dodajemy pokrojoną w plastry cebulę. Zalewę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. 

W takiej samej zalewie możemy przygotować śledzie już usmażone. 

W salaterce lub w słoiku układamy śledzie, zalewamy zalewą octową i cebulą, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej dobę. 

Śledzie w korzennej zalewie z pastą piernikowo-orzechową

Śledzie w korzennej zalewie z pastą piernikowo-orzechowąŚledzie w korzennej zalewie z pastą piernikowo-orzechową Studio Duklas

Dla 4-6 osób 
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 3 tygodnie

Śledzie w korzennej zalewie z pastą piernikowo-orzechową - składniki 

500 g filetów śledziowych
500 ml oliwy (możemy też użyć oleju sezamowego)
laska cynamonu 
łodyga trawy cytrynowej
3 suszone papryczki chili
4 goździki
4 ziarenka kardamonu
Pasta piernikowa:
2 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego
mielony imbir
250 g startego piernika (najlepiej podsuszonego)
250 g posiekanych orzechów włoskich

Śledzie w korzennej zalewie z pastą piernikowo-orzechową - przygotowanie

Filety śledziowe kroimy na małe kawałki i przekładamy do słoika.

Oliwę wlewamy do rondla, dodajemy laskę cynamonową, zmiażdżoną trawę cytrynową, przekrojone wzdłuż papryczki chili, goździki i kardamon. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu podgrzewamy 20 minut (pamiętajmy, by utrzymywać temperaturę poniżej punktu wrzenia). Studzimy zalewę do 50 st.

Zalewamy śledzie w słoiku - powinny być przykryte zalewą - i potrząsamy słoikiem. Ważne, by przyprawy równomiernie się rozłożyły. Słoik zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie.

Pasta piernikowa: miód ucieramy z octem winnym i imbirem. Dodajemy starty piernik i orzechy, mieszamy. Pastą smarujemy śledzie 3 godziny przed podaniem.

Śledzie w marynacie korzennej

Śledzie w marynacie czerwonej, korzennejŚledzie w marynacie czerwonej, korzennej Fot. Łukasz Zandecki

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 24 godziny

Śledzie w marynacie korzennej - składniki

6-8 filetów śledziowych
4 czerwone cebule
5 łyżek oliwy
8 goździków
4-5 ziarenek ziela angielskiego
łyżeczka cukru
sól, pieprz
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
70 ml czerwonego octu winnego
łyżka rodzynek lub 2-3 daktyle

Śledzie w marynacie korzennej - przygotowanie

Śledzie kroimy na kawałki, cebule na plastry.

W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebule. Dodajemy goździki, ziele, cukier, sól, pieprz i dusimy. Gdy cebula zmięknie, dodajemy gałkę, ocet i rodzynki. Ostudzoną marynatę mieszamy ze śledziami, przykrywamy i odstawiamy przynajmniej na dobę.

Śledzie w musztardowej marynacie

Śledzie w musztardowej marynacieŚledzie w musztardowej marynacie Katarzyna Bartoszewska-Poneta, Tomasz Poneta, Katarzyna Januszewska

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: co najmniej 60 minut

Śledzie w musztardowej marynacie - składniki

czerwona cebula
2 łyżki octu winnego
60-70 g startego parmezanu
jajko
ząbek czosnku
3 łyżki musztardy dijon
4 filety śledziowe matiasy (opłukane)
250 ml oleju rzepakowego

Śledzie w musztardowej marynacie - przygotowanie

Cebule obieramy i siekamy. Ucieramy ocet winny z parmezanem, jajkiem, posiekanym czosnkiem i musztardą na gładką masę. Dodajemy posiekane śledzie i cebulę, mieszamy. Powoli wlewamy olej, cały czas ucierając. Odstawiamy na godzinę i podajemy.

Śledzie w oleju z cytrusami i gruszką

Śledzie w oleju z cytrusami i gruszkąŚledzie w oleju z cytrusami i gruszką Miód Malina Studio

Dla 4-6 osób 
Moczenie śledzi: cała noc lub 2 godziny 
Przygotowanie: 25 minut
Marynowanie: 24 godziny

Śledzie w oleju z cytrusami i gruszką - składniki

250-300 g płatów śledziowych lub gotowych filetów, np. matiasów
cebula
twarda gruszka
cytryna
1-2 kumkwaty (do kupienia w supermarketach)
pieprz
4 ziela angielskie
liść laurowy
olej rzepakowy dobrej jakości (ok. 250 ml)

Śledzie w oleju z cytrusami i gruszką - przygotowanie

Śledzie z beczki moczymy w zimnej wodzie całą noc. Gotowe filety moczymy w zimnej wodzie 1,5-2 godziny. Próbujemy, czy nie są za słone, i w razie potrzeby jeszcze płuczemy. Osuszamy, kroimy na małe kawałki.

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Gruszkę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy owoc wraz ze skórką w bardzo cienkie plasterki. Cytrynę i kumkwaty szorujemy i kroimy w plasterki o grubości 1-2 mm.

Wymoczone filety delikatnie mieszamy z cebulą i owocami, doprawiamy odrobiną pieprzu. Przekładamy do słoika lub wysokiego naczynia, dodajemy rozgniecione ziele angielskie i listek laurowy, zalewamy olejem tak, by zakrył składniki, i odstawiamy na noc lub na 24 godziny do lodówki.