Świeże śledzie w zalewie octowej - przepis podstawowy
Świeże śledzie w zalewie octowej shutterstock
Dla 4-5 osób
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: doba
Świeże śledzie w zalewie octowej - składniki
1 i 1/2 kg surowych śledziowych tuszek
Zalewa śledziowa:
litr wody
250 ml octu białego (10 proc.)
1 i 1/2 łyżeczki soli
łyżka cukru
25 ziaren czarnego pieprzu
2 laurowe liście
5 ziaren ziela angielskiego
3 goździki
3 cebule
Świeże śledzie w zalewie octowej - składniki
Umyte śledzie dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki. Nacieramy solą.
Na zalewę gotujemy wodę z octem, solą, cukrem, przyprawami. W trakcie gotowania dodajemy pokrojoną w plastry cebulę. Zalewę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
W takiej samej zalewie możemy przygotować śledzie już usmażone.
W salaterce lub w słoiku układamy śledzie, zalewamy zalewą octową i cebulą, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej dobę.
Śledzie w korzennej zalewie z pastą piernikowo-orzechową
Śledzie w korzennej zalewie z pastą piernikowo-orzechową Studio Duklas
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 3 tygodnie
Śledzie w korzennej zalewie z pastą piernikowo-orzechową - składniki
500 g filetów śledziowych
500 ml oliwy (możemy też użyć oleju sezamowego)
laska cynamonu
łodyga trawy cytrynowej
3 suszone papryczki chili
4 goździki
4 ziarenka kardamonu
Pasta piernikowa:
2 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego
mielony imbir
250 g startego piernika (najlepiej podsuszonego)
250 g posiekanych orzechów włoskich
Śledzie w korzennej zalewie z pastą piernikowo-orzechową - przygotowanie
Filety śledziowe kroimy na małe kawałki i przekładamy do słoika.
Oliwę wlewamy do rondla, dodajemy laskę cynamonową, zmiażdżoną trawę cytrynową, przekrojone wzdłuż papryczki chili, goździki i kardamon. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu podgrzewamy 20 minut (pamiętajmy, by utrzymywać temperaturę poniżej punktu wrzenia). Studzimy zalewę do 50 st.
Zalewamy śledzie w słoiku - powinny być przykryte zalewą - i potrząsamy słoikiem. Ważne, by przyprawy równomiernie się rozłożyły. Słoik zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie.
Pasta piernikowa: miód ucieramy z octem winnym i imbirem. Dodajemy starty piernik i orzechy, mieszamy. Pastą smarujemy śledzie 3 godziny przed podaniem.
Śledzie w marynacie korzennej
Śledzie w marynacie czerwonej, korzennej Fot. Łukasz Zandecki
Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 24 godziny
Śledzie w marynacie korzennej - składniki
6-8 filetów śledziowych
4 czerwone cebule
5 łyżek oliwy
8 goździków
4-5 ziarenek ziela angielskiego
łyżeczka cukru
sól, pieprz
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
70 ml czerwonego octu winnego
łyżka rodzynek lub 2-3 daktyle
Śledzie w marynacie korzennej - przygotowanie
Śledzie kroimy na kawałki, cebule na plastry.
W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebule. Dodajemy goździki, ziele, cukier, sól, pieprz i dusimy. Gdy cebula zmięknie, dodajemy gałkę, ocet i rodzynki. Ostudzoną marynatę mieszamy ze śledziami, przykrywamy i odstawiamy przynajmniej na dobę.
Śledzie w musztardowej marynacie
Śledzie w musztardowej marynacie Katarzyna Bartoszewska-Poneta, Tomasz Poneta, Katarzyna Januszewska
Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: co najmniej 60 minut
Śledzie w musztardowej marynacie - składniki
czerwona cebula
2 łyżki octu winnego
60-70 g startego parmezanu
jajko
ząbek czosnku
3 łyżki musztardy dijon
4 filety śledziowe matiasy (opłukane)
250 ml oleju rzepakowego
Śledzie w musztardowej marynacie - przygotowanie
Cebule obieramy i siekamy. Ucieramy ocet winny z parmezanem, jajkiem, posiekanym czosnkiem i musztardą na gładką masę. Dodajemy posiekane śledzie i cebulę, mieszamy. Powoli wlewamy olej, cały czas ucierając. Odstawiamy na godzinę i podajemy.
Śledzie w oleju z cytrusami i gruszką
Śledzie w oleju z cytrusami i gruszką Miód Malina Studio
Dla 4-6 osób
Moczenie śledzi: cała noc lub 2 godziny
Przygotowanie: 25 minut
Marynowanie: 24 godziny
Śledzie w oleju z cytrusami i gruszką - składniki
250-300 g płatów śledziowych lub gotowych filetów, np. matiasów
cebula
twarda gruszka
cytryna
1-2 kumkwaty (do kupienia w supermarketach)
pieprz
4 ziela angielskie
liść laurowy
olej rzepakowy dobrej jakości (ok. 250 ml)
Śledzie w oleju z cytrusami i gruszką - przygotowanie
Śledzie z beczki moczymy w zimnej wodzie całą noc. Gotowe filety moczymy w zimnej wodzie 1,5-2 godziny. Próbujemy, czy nie są za słone, i w razie potrzeby jeszcze płuczemy. Osuszamy, kroimy na małe kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Gruszkę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy owoc wraz ze skórką w bardzo cienkie plasterki. Cytrynę i kumkwaty szorujemy i kroimy w plasterki o grubości 1-2 mm.
Wymoczone filety delikatnie mieszamy z cebulą i owocami, doprawiamy odrobiną pieprzu. Przekładamy do słoika lub wysokiego naczynia, dodajemy rozgniecione ziele angielskie i listek laurowy, zalewamy olejem tak, by zakrył składniki, i odstawiamy na noc lub na 24 godziny do lodówki.