My podajemy przepis na te najsłynniejsze amerykańskie świąteczne dania, które chętnie jedzone są także w czasie Święta Dziękczynienia.
Perfekcyjny indyk z sosami pieczeniowym i żurawinowym
na 10 osób
Perfekcyjny indyk z sosami pieczeniowym i żurawinowym - składniki:
Sos żurawinowy:
1 i 2/3 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
2 łyżeczki świeżo startej skórki pomarańczowej
duża szczypta soli
Gravy (sos pieczeniowy):
2 łyżki masła
1 kg skrzydełek z indyka lub kurczaka
1.5 szklanki posiekanej cebuli
po 1 szklance marchewki i selera naciowego pokrojonych w kosteczkę
5-6 szklanek rosołu
Indyk:
1 indyk (ok. 7 kg)
ok. 1/2 kg masła
świeże zioła (tymianek; rozmaryn; szczypiorek; pietruszka itp. - 1/2 szklanki posiekanych i po 5 całych gałązek)
4 zmiażdżone ząbki czosnku
4 szklanki rosołu
1 szklanka soli
1 szklanka cukru
4 łyżki mąki
sól
pieprz
Perfekcyjny indyk z sosami pieczeniowym i żurawinowym - przygotowania:
Robimy sos żurawinowy. Owoce (jeśli są mrożone) rozmrażamy. Łączymy wszystkie składniki. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Gotujemy 15 minut na małym ogniu, mieszając, aż większość żurawin pęknie. Studzimy i przechowujemy w lodówce. Robimy gravy. Roztapiamy masło na głębokiej patelni i przez 10 minut smażymy skrzydełka. Dodajemy warzywa i smażymy kolejne 10 minut. Wlewamy rosół i gotujemy przez godzinę na małym ogniu. Przecedzamy przez sitko, wyrzucamy warzywa i skrzydełka, wlewamy płyn do miseczki - skończymy przygotowywać gravy po upieczeniu indyka. Przygotowujemy indyka. Aby był soczysty, najlepiej go przed pieczeniem namoczyć. W USA większość sprzedawanych ptaków została wcześniej poddana temu procesowi. W domu zanurzamy indyka w roztworze wody z solą i cukrem (szklanka soli i szklanka cukru na 16 szklanek wody) i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mieszamy 5 łyżek masła, posiekane zioła i czosnek z odrobiną soli i pieprzu. Odkładamy 2 łyżki masła ziołowego do ukończenia gravy.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. Płuczemy i osuszamy indyka. Od strony szyjki delikatnie wsuwamy dłoń między skórę i pierś, rozluźniając skórę. Wsuwamy połowę pozostałego masła ziołowego do powstałej kieszonki. Nacieramy wnętrze indyka solą i pieprzem, wkładamy do środka 4 łyżki zwykłego masła i zioła. Luźno związujemy nóżki. Z wierzchu smarujemy indyka resztą masła ziołowego, oprószamy solą i pieprzem. Umieszczamy go w dużej brytfance piersią do góry i wstawiamy naczynie do piekarnika na 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy 30 minut. Wlewamy do brytfanki szklankę rosołu i dodajemy łyżkę masła. Pieczemy 30 minut. Podlewamy indyka powstałym sosem, dodajemy szklankę rosołu i łyżkę masła. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy, aż wewnętrzna temperatura indyka osiągnie 80 st. C, czyli jeszcze około 2 godzin, dodając po szklance rosołu i odrobinie masła, podlewając wytworzonym sosem co 40 minut. Indyk powinien mieć lekko brązową skórkę - możemy zdjąć folię na ostatnie 20 minut. Nie wolno zapomnieć o częstym podlewaniu, inaczej mięso wyschnie! Wyjmujemy indyka z piekarnika i czekamy 25 minut, zanim zaczniemy go kroić. Kończymy gravy. Roztapiamy pozostałe 2 łyżki masła ziołowego na patelni, dodajemy mąkę i smażymy, stale mieszając, 6 minut. Dodajemy bazę gravy oraz cały sos wytworzony podczas pieczenia. Gotujemy 10-15 minut, mieszając. Doprawiamy. (Przepis Aga i James Hilferty)
Stuffing (Nadzienie)
(dla 8 osób)
Stuffing (Nadzienie) - składniki:
10 szklanek ulubionego chleba pokrojonego w dużą kostkę,
3 łyżki masła + dodatkowe do posmarowania naczynia,
2 łyżki oliwy,
1,5 posiekanej cebuli,
1/2 szklanki posiekanego selera naciowego,
4 posiekane ząbki czosnku,
8 posiekanych pieczarek,
garść posiekanych ulubionych ziół,
sól i pieprz,
2 surowe włoskie kiełbaski [(mogą być np. białe),
2/3 szklanki posiekanych orzechów pekan lub włoskich,
1 szklanka posiekanych suszonych fig,
2 jajka,
1 szklanka rosołu (lub więcej)
Stuffing (Nadzienie) - przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Podpiekamy chleb pokrojony w kostkę przez jakieś 15 minut. Wkładamy grzanki do miski. Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła i oliwę, wrzucamy cebulę, selera, czosnek, pieczarki i smażymy, aż warzywa zmiękną, około 8 minut. Dodajemy zioła, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy, przekładamy do miski z chlebem. Na tej samej patelni smażymy kiełbaski, aż mięso prawie całkiem się zetnie. Kroimy je w pół talarki i dodajemy do miski z warzywami i chlebem. Wrzucamy orzechy i figi, dokładnie mieszamy. Łączymy jajka z rosołem, solimy, pieprzymy i wlewamy do miski z pozostałymi składnikami. Dodajemy trochę więcej rosołu, jeśli mieszanka jest zbyt sucha. Wkładamy stuffing do nasmarowanego masłem żaroodpornego naczynia i pieczemy w 180 st. przez 55 minut, aż się przyrumieni. (Przepis Aga i James Hilferty)
Zapiekana zielona fasolka (Green Bean Casserole)
dla 5 osób
Zapiekana zielona fasolka (Green Bean Casserole) - składniki
50 g masła
2 łyżki oliwy
250 g pieczarek
500 g zielonej fasolki mrożonej
50 g mąki
500 ml mleka
100 g prażonej cebulki
Zapiekana zielona fasolka (Green Bean Casserole) - przygotowanie:
Połowę masła i oliwę rozgrzewamy na patelni. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy 10-15 minut aż zbrązowieją. Dodajemy zieloną fasolkę i dusimy jeszcze przez 4 minuty. Przekładamy warzywa na talerz.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Na paleni roztapiamy pozostałe masło. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodamy mąkę. Mieszkamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ponownie stawiamy patelnię na ogień i powoli dodajemy mleko cały czas mieszając do powstania białego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pieczarki i fasolkę do sosu i przekładamy całość do naczynia żaroodpornego. Posypujmy prażona cebulką i zapiekamy przez 20 minut.
Mashed Potatoes (puree ziemniaczane)
na 5 osób
Mashed Potatoes (puree ziemniaczane) - składniki:
1,5 kg ziemniaków
100 g masła
125 ml mleka
125 ml kwaśnej śmietany
sól, pieprz
Mashed Potatoes (puree ziemniaczane) - przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasarkę. W garnku roztapiamy masło i dodajmy mleko. Miksturę dolewamy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.
Tarta Dyniowa
Na 10 porcji
Przygotowanie i oczekiwanie: 2 i 1/2 godziny
Tarta dyniowa - składniki:
Ciasto:
250 g mąki tortowej
50 g cukru pudru
125 g zimnego masła
szczypta soli
duże jajko
2 łyżki mleka
Nadzienie:
500 g obranej dyni lub dyni hokkaido ze skórką
500 ml tłustego mleka
200 g cukru
laska wanilii (rozcięta na pół, ziarenka wyskrobane) lub łyżeczka esencji waniliowej
2 duże jajka
Tarta Dyniowa - przygotowanie
Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę i cukier przesiewamy do miski. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki wraz z solą i całość ugniatamy do momentu uzyskania konsystencji przypominającej kruszonkę. Dodajemy rozkłócone jajko oraz mleko i zagniatamy delikatnie, aż uzyskamy gładkie jednolite ciasto. Kulkę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem po całej powierzchni i wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut.
Przygotowujemy masę dyniową. Dynie kroimy w kostkę. Do rondla wrzucamy dynie, cukier i wanilie lub esencję waniliową. Całość zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Kiedy dynia będzie już miękka, zdejmujemy rondel z ognia, wyrzucamy laskę wanilii i miksujemy zawartość garnka na gładką masę. Odstawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Ciasto wyjmujemy z lodówki, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub ryżem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie usuwamy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160 st.
Dwa rozkłócone jajka mieszamy z chłodną masą dyniową, dodajemy cynamon i ponownie miksujemy blenderem. Wylewamy masę na ciasto i pieczemy 35-45 minut w 160 st., aż będzie sztywna (ale po dotknięciu sprężysta). Wyjmujemy, studzimy, podajemy z bitą śmietaną albo lodami.