Do tego przyda się seitan. Składa się on prawie wyłącznie z białka – głównie glutenu, otrzymuje się go bowiem poprzez wypłukanie skrobi z mąki pszennej. Ma neutralny smak i przechodzi zapachami i smakami składników wywaru, w którym jest gotowany. Dlatego - tak jak w wypadku tofu - sami w domowej kuchni nadajemy mu smak, który najbardziej nam odpowiada. A robi się to głównie dzięki gotowaniu seitana w bulionie, np. – warzywnym lub grzybowym, z dodatkiem ziół i przypraw, które nadadzą potrawie charakterku kuchni choćby meksykańskiej czy azjatyckiej albo po prostu polskiej. W Azji bulion często przygotowuje się z dodatkiem sosu sojowego, imbiru i alg (zarówno algi, jak i seitan to produkty używane w kuchni makrobiotycznej bogatej w błonnik i niskotłuszczowej): 2,5 litra wody gotujemy 15 minut z kawałkiem algi (np. kombu lub płatem nori), marchewką, cebulą, ząbkiem czosnku, łodygą selera naciowego, pęczkiem natki pietruszki lub kolendry, kawałkiem świeżego imbiru, 125 ml sosu sojowego i łyżką soli. Wkładamy świeżo wypłukany ze skrobi seitan, gotujemy 40-60 minut. Doskonale sprawdza się również bulion warzywny przygotowany z kostki bulionowe, najlepiej domowej.
Masę na burgery z seitanu można jeszcze przed gotowaniem doprawić ulubionymi przyprawami shutterstock
Seitan w proszku (kosztuje w internecie ok. 24 zł za 500 g). Proszek wystarczy wyrobić z wodą i ewentualnie z przyprawami, a następnie ugotować w bulionie. Dostępny jest też seitan mielony, w kawałkach lub plastrach (ok. 13 zł za 200 g).
Domowy Vege Burger de Lux
Na 2 burgery
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Domowy Vege Burger de Lux - składniki
cebula
2 ząbki czosnku
olej
200 g seitanu mielonego lub w kawałku
2 łyżki tartej bułki
pół łyżeczki wędzonej papryki czerwonej
szczypta chili
sól, pieprz
czerwona cebula
2 ogórki kiszone lub jeden świeży według upodobań
czerwona papryka
2 garści liści szpinaku lub ulubionych kiełków
2 duże bułki pszenne lub garaham
2 łyżki wegańskiego majonezu, keczupu lub musztardy do wyboru
Domowy Vege Burger de Lux - przygotowanie
Cebule i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na rozgrzanym na patelni oleju.
Niemielony seitan mielimy. W misce mieszamy seitan, cebulę z czosnkiem, tartą bułkę, 2 łyżki oleju oraz przyprawy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Z masy formujemy 2 kotlety. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy kotlety po 5 minut z każdej strony.
Ogórki, czerwoną cebulę, paprykę kroimy w cienkie plasterki.
Bułki kropimy na pół, podsmażamy chwilę na rozgrzanej patelni od strony krojenia, smarujemy majonezem. Na spodzie bułek układamy liście szpinaku trochę ogórka, cebuli i papryki, następnie kotlety, na nich resztę warzyw, przykrywamy drugą połówką bułki
W sklepach można kupić gotowe do smażenia lub pieczenia plastry z seitanu, które zastępują mięsne burgery shutterstock
Bredzisz, gluten w umierze nie jest zły. Np. bagietka do duszonych żeberek jest ok.
Dla osób z celakią taki kotlet byłby zabójczy... ale na szczęście większość osób nie ma problemów z przyswajaniem glutenu.
nie bredze, lepiej sie poducz
A grochówka to zupą z grochu - panie kotlet z węgrzynem