Bułki w maśle czosnkowo-serowym nadziane twarożkiem

Koreański street food - bułeczki z twarożkiem w maśle czosnkowymKoreański street food - bułeczki z twarożkiem w maśle czosnkowym shutterstock

Na 6-8 bułek
Czas przygotowania: 20 minut

Bułki w maśle czosnkowo-serowym nadziane twarożkiem - składniki

6-8 bułek
200 g twarogu lub twarożku śmietankowego
100 g masła 
4 ząbki czosnku
2 łyżki mleka
pół łyżeczki cukru
2-3 łyżki startego żółtego sera
jajko
2 łyżeczki ulubionych suszonych ziół (np. bazylii)
stary ser do posypania wierzchu

Bułki w maśle czosnkowo-serowym nadziane twarożkiem - przygotowanie

Bułki nacinamy od góry ostrym nożem na krzyż i jeszcze raz na krzyż (nie przekrajamy do końca!). W nacięcia wkładamy łyżeczką twarożek. Jeśli  twój twaróg jest zbyt suchy, możesz go wymieszać z 

W rondelku roztapiamy masło i studzimy. Obieramy czosnek, drobno siekamy lub miażdżymy w wyciskarce do czosnku. Do masła dodajemy czosnek, mleko, starty żółty ser, cukier, jajko, zioła. Mieszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Wszystkie bułki po kolei zanurzamy i dokładnie pokrywamy mieszanka z masłem, układamy na blasze. Posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 15 minut.

Studzimy i podajemy.

W taki sam sposób możemy przygotować bochenek chleba, używając tej samej ilości składników.

Chleb nadziewany twarogiem w maśle czosnkowym, posypany seremChleb nadziewany twarogiem w maśle czosnkowym, posypany serem shutterstock