Zielone curry

Dla 4-5 osób
Przygotowanie 35 minut

Zielone curry - składniki

bakłażan
2 puszki zimnego mleczka kokosowego
2-3 łyżki pasty zielonego curry*
paczka mrożonej fasolki szparagowej (może też być np. mrożony zielony groszek, brokuł)
sól, pieprz
sok i skórka otarta z połowy limonki
kilka suszonych listków limonki (kaffiru)
sos sojowy
kilka listków świeżej bazylii tajskiej
kawałek papryczki chilii

Zielone curry - przygotowanie

Bakłażan kroimy na równe kawałki.

Na dużej patelni rozgrzewamy białą masę z jednej puszki mleczka kokosowego. Dodajemy pastę zielonego curry. Podgrzewamy 10 minut.

Dodajemy pokrojonego bakłażana, listki kaffiru i szczyptę soli i podgrzewamy na średnim ogniu 5 minut. Dodajemy resztę płynu z otwartej już puszki i całą kolejną puszkę mleczka kokosowego. Podgrzewamy 5 minut. Wrzucamy mrożoną fasolkę, doprowadzamy do wrzenia i dusimy około 5 minut. Doprawiamy sokiem i skórką limonki, sosem sojowym, bazylią, drobno pokrojoną papryczką chili.

Najlepiej smakuje z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym.

* Jeśli macie czas i ochotę możecie sami przygotować pastę curry: 2 łodygi trawy cytrynowej siekamy i miksujemy, mieszamy z łyżeczką soli, połową łyżeczki mielonej kolendry, imbiru, szczyptą kminu i pieprzu. Miksujemy z 2 posiekanymi zielonymi papryczkami chili, 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, posiekaną szalotką, sokiem i skórką otartą z połowy limonki