Ciasto marchewkowe pachnące jak piernik

Ciasto marchewkowe pachnące jak piernikCiasto marchewkowe pachnące jak piernik FOT. BBS

Na 12-14 porcji
Przygotowanie 80 minut

Ciasto marchewkowe pachnące jak piernik - składniki

400 g marchwi
4 jajka
180 g cukru pudru
160 ml oleju rzepakowego
260 g mąki
3/4 łyżeczki soli
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
3 łyżeczki mieszanych przypraw: cynamonu, mielonego imbiru, tłuczonych goździków, przyprawy do piernika
masło i tarta bułka do formy

Ciasto marchewkowe pachnące jak piernik - przygotowanie

Marchew obieramy, trzemy na tarce o drobnych oczkach albo rozdrabniamy w blenderze.

Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Wlewamy olej, miksujemy. Do jajek wsypujemy mąkę, sól, proszek, sodę i przyprawy, miksujemy. Dodajemy marchew i mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Pieczemy godzinę w 180 st.

Ciasto odwracane z karmelem i orzechamiCiasto odwracane z karmelem i orzechami Fot. Marta Majewska

Na 12 porcji
Przygotowanie 80 minut

Ciasto odwracane z karmelem i orzechami - składniki

Na karmel:
2 łyżki solonego masła
łyżeczka cukru
60 g słupków migdałowych lub orzeszków ziemnych
Na ciasto:
100 g obranych pistacji niesolonych, orzechów czy pestek
150 g mąki
łyżeczka kardamonu
120 g masła
200 g cukru
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Na karmel: wkładamy miękkie masło do formy (o średnicy 24 cm) i stawiamy ją na małym ogniu. Kiedy masło się stopi, krótko studzimy i posypujemy cukrem. Wrzucamy słupki migdałowe i rozprowadzamy na dnie formy, lekko nią potrząsając.

Na ciasto blendujemy orzechy z 3 łyżkami mąki.

Dodajemy kardamon. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Wbijamy po jednym jajku, stale ucierając. Mieszamy resztę mąki z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy po łyżce do ciasta, ucierając. Wsypujemy orzechy, mieszamy.

Masę przekładamy do formy na migdały w karmelu, uważając, aby migdały były równomiernie rozłożone. Pieczemy 40 minut w 175 st. (do "suchego patyczka"). Studzimy 15 minut w formie, wyjmujemy, odwracamy spodem do góry i studzimy.

Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkamiCiasto z jabłkami shutterstock

Dla 8 osób
Przygotowanie 50 minut

Ciasto z jabłkami - składniki

4 jabłka
łyżka soku z cytryny
130 g zimnego masła
3 jajka
100 g cukru
10  ml nalewki orzechowej (opcjonalnie)
200 g mąki
łyżka proszku do pieczenia
pół łyżeczki kardamonu lub cynamonu
pół łyżeczki soli

Ciasto z jabłkami - przygotowanie

Jabłka kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę lub półplasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia. 

Masło kroimy w kostkę, wkładamy do miski z jajkami, cukrem, alkoholem, mąką, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Miksujemy na gładkie ciasto. Przelewamy do formy. Na wierzch ciasta rozkładamy kawałki jabłek. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy  ok. 30 minut (do "suchego patyczka"). Studzimy.