Jakiś czas temu Internet obiegła wiadomość, że ugotowany ryż trzeba zjeść od razu po przyrządzeniu, gdyż po jednym dniu staje się trujący. Ta zatrważająca informacja rzadko była uzupełniana informacją, że jest prosty sposób, by niezjedzony ryż wykorzystać następnego dnia po ugotowaniu. Wystarczy go przechować w lodówce i go podgrzać i na pewno potrawy, które z niego przygotujemy następnego dnia trujące nie będę.

A jak wykorzystać nadwyżkę ugotowanego ryżu? Oto nasze propozycje.

Ryżanka, czyli kleik ryżowy - baza mnóstwa pysznych potraw

Do garnka wsypujemy ugotowany dzień wcześniej ryż i wlewamy wodę, mleko (oczywiście także roślinne) lub bulion. Proporcje ryżu do wody 1:3, czyli 100 g ugotowanego ryżu gotujemy w 300 ml wody. Lekko solimy. Doprawiamy w zależności od tego, który wariant kleiku zrobimy. Gotujemy na małym ogniu 40-60 minut w zależności od tego, jaką konsystencję lubimy najbardziej, czy ma powstać zupa czy raczej gęsty kleik.

Ryżanka, czyli kleik ryżowy z jakiem sadzonym boczniakami i podduszonymi warzywami
Ryżanka, czyli kleik ryżowy z jakiem sadzonym boczniakami i podduszonymi warzywamishutterstock

Dodajemy ulubione dodatki lub resztki, które mamy w lodówce: kawałki przyrządzonego mięsa, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem ugotowane lub upieczone warzywa, do tego uprażone nasiona słonecznika lub dyni oraz np. sos sojowy, sok z cytryny, sól i pieprz. Jeśli danie ma być na słodko, dodajemy np. owoce czy konfitury, miód, cynamon, imbir, posiekane orzechy. 

Baza do wielu potraw: ugotowany ryz rozklejony w wodzie, mleku lub bulionie
Baza do wielu potraw: ugotowany ryz rozklejony w wodzie, mleku lub bulionieshutterstock

Ryżowe congee, czyli kleik pachnący pomarańczami

Dla 2 osób
Przygotowanie: 25 minut

Ryżowe congee - składniki

200 g ugotowanego ryżu
łyżka masła klarowane 
plasterek świeżego Imbiru
sól, chili
łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy 
pół łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
łyżka miodu
łyżka oleju
kilka orzechów 
cynamon

Ryżowe congee - przygotowanie

W rondelku o grubym dnie rozgrzewamy masło, wrzucamy ugotowany ryż, imbiru i podgrzewamy 2-3 minut. Doprawiamy szczyptą soli i chili. Wlewamy litr wody i gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż ryż się rozklei. 

W miseczce mieszamy sok i skórkę pomarańczy, miód i olej. Orzechy grubo siekamy i prażymy na suchej patelni.

Kleik nalewamy do misek, polewamy mieszanką z miodem, dodajemy orzechy. Dekorujemy orzechami i cynamonem. 

Ryż ugotowany, rozklejony w mleku, doprawiony cynamonem, z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich
Ryż ugotowany, rozklejony w mleku, doprawiony cynamonem, z dodatkiem uprażonych orzechów włoskichshutterstock