Jakiś czas temu Internet obiegła wiadomość, że ugotowany ryż trzeba zjeść od razu po przyrządzeniu, gdyż po jednym dniu staje się trujący. Ta zatrważająca informacja rzadko była uzupełniana informacją, że jest prosty sposób, by niezjedzony ryż wykorzystać następnego dnia po ugotowaniu. Wystarczy go przechować w lodówce i go podgrzać i na pewno potrawy, które z niego przygotujemy następnego dnia trujące nie będę.
A jak wykorzystać nadwyżkę ugotowanego ryżu? Oto nasze propozycje.
Ryżanka, czyli kleik ryżowy - baza mnóstwa pysznych potraw
Do garnka wsypujemy ugotowany dzień wcześniej ryż i wlewamy wodę, mleko (oczywiście także roślinne) lub bulion. Proporcje ryżu do wody 1:3, czyli 100 g ugotowanego ryżu gotujemy w 300 ml wody. Lekko solimy. Doprawiamy w zależności od tego, który wariant kleiku zrobimy. Gotujemy na małym ogniu 40-60 minut w zależności od tego, jaką konsystencję lubimy najbardziej, czy ma powstać zupa czy raczej gęsty kleik.
Dodajemy ulubione dodatki lub resztki, które mamy w lodówce: kawałki przyrządzonego mięsa, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem ugotowane lub upieczone warzywa, do tego uprażone nasiona słonecznika lub dyni oraz np. sos sojowy, sok z cytryny, sól i pieprz. Jeśli danie ma być na słodko, dodajemy np. owoce czy konfitury, miód, cynamon, imbir, posiekane orzechy.
Ryżowe congee, czyli kleik pachnący pomarańczami
Dla 2 osób
Przygotowanie: 25 minut
Ryżowe congee - składniki
200 g ugotowanego ryżu
łyżka masła klarowane
plasterek świeżego Imbiru
sól, chili
łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy
pół łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
łyżka miodu
łyżka oleju
kilka orzechów
cynamon
Ryżowe congee - przygotowanie
W rondelku o grubym dnie rozgrzewamy masło, wrzucamy ugotowany ryż, imbiru i podgrzewamy 2-3 minut. Doprawiamy szczyptą soli i chili. Wlewamy litr wody i gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż ryż się rozklei.
W miseczce mieszamy sok i skórkę pomarańczy, miód i olej. Orzechy grubo siekamy i prażymy na suchej patelni.
Kleik nalewamy do misek, polewamy mieszanką z miodem, dodajemy orzechy. Dekorujemy orzechami i cynamonem.
Dla 1/3 ludzkości to odstawa wyżywienia.
Tak trochę jesteś rasistą, nie?
Aleś palnął!