Babeczki z jabłkami, orzechami i serkiem 

Babeczki z jabłkami i orzechamiBabeczki z jabłkami i orzechami shutterstock

Na 8-10 babeczek
Przygotowanie:40 minut

Babeczki z jabłkami, orzechami i serkiem  - składniki

2 jabłka 
150 g mąki
100 g mielonych lub posiekanych orzechów lub migdałów
100 g cukru
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g serka śmietankowego
100 g masła
2 jajka
250 g jogurtu
2 łyżeczki soli

Babeczki z jabłkami, orzechami i serkiem - przygotowanie

Jabłka myjemy (nie obieramy), kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę o boku 1/2 cm. Dodajemy mąkę, orzechy, cukier, płatki owsiane i proszek do pieczenia.

Serek mieszamy z masłem, jajkami, jogurtem i solą. Łączymy z mąką z jabłkami, ale nie mieszamy za długo - ciasto powinno być grudkowate. Napełniamy nim foremki na muffinki (najlepiej nalać ciasto do papierowych foremek umieszczonych w formie) i pieczemy 25 minut w 180 st. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Galette z jabłkami

Galette z jabłkamiGalette z jabłkami shutterstock

Dla 8 osób
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Galette z jabłkami - składniki

3-4 jabłka
3 łyżki ciemnego cukru trzcinowego
skórka otarta z cytryny
2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
ok. 500 g słodkiego lub wytrawnego ciasta kruchego 
żółtko

Galette z jabłkami - przygotowanie

Jabłka kroimy w cieniutkie plastry. Mieszamy z cukrem, skórką cytrynową, skrobią i cynamonem. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, schładzamy w lodówce.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Wyjmujemy ciasto z lodówki, układamy na nim owoce, zostawiając 5-centymetrowy brzeg. Składamy brzegi do środka, tworząc otwartą sakiewkę. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy około 30 minut. Podajemy na ciepło.

Proste ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkamiCiasto z jabłkami shutterstock

Na formę 24 na 28 cm
Przygotowanie: 70 minut

Proste ciasto z jabłkami - składniki

2-3 jabłka
150 g białej czekolady
2 duże jajka
150 g oleju
260 g mąki
100 g cukru trzcinowego
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
szczypta soli

Proste ciasto z jabłkami - przygotowanie

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. 100 g czekolady topimy w kąpieli wodnej, odstawiamy i studzimy. 50 g czekolady siekamy na drobne kawałki.

W misce mieszamy 2 jajka z olejem.

W osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i sól. Dodajemy jajka wymieszane z olejem, ciepłą czekoladę i miksujemy na gładką masę. Na koniec wrzucamy pokrojone jabłka, kawałki białej czekolady i mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 40-45 minut w 180 st. Studzimy i kroimy na kawałki.