Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut

Pieczone warzywa z sosem musztardowym - składniki

4 ziemniaki
batat
2 marchewki
pietruszka
cebula
100 ml oliwy
2 ząbki czosnku
sól
Na sos musztardowy:
2 łyżki musztardy
2 łyżki oliwy
łyżka octu winnego

Pieczone warzywa z sosem musztardowym - przygotowanie

Ziemniaki, batat, marchewki  pietruszkę gotujemy, aż będą półtwarde (10-15 minut).

Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i układamy w dużej brytfannie lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.

W miseczce mieszamy oliwę, zmiażdżone ząbki czosnku i łyżeczkę soli. Mieszanką smarujemy warzywa, tak, by były porządnie natłuszczone.

Warzywa wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 45 minut.

Na sos musztardowy mieszamy wszystkie składniki. Upieczone warzywa podajemy z sosem.