Pestki dyni wystarczy oczyścić z miąższu, namoczyć i uprażyć, aby zamieniły sie w pyszna przekąskęPestki dyni wystarczy oczyścić z miąższu, namoczyć i uprażyć, aby zamieniły sie w pyszna przekąskę EW

Jak przygotować pestki dyni do prażenia

Oczyszczamy pestki z resztek miąższu, wsypujemy do miski z gorącą wodą, by je do końca wypłukać. Moczymy je co najmniej 15 minut, ale najlepiej - kilka godzin. Odsączamy.

Prażone pestki dyni na słodkoPrażone pestki dyni na słodko shutterstock

Prażone pestki dyni na słodko

Przygotowanie: 45 minut

pestki wydrążone z dyni, oczyszczone i namoczone 
200 g cukru 
200 ml wody

W garnku podgrzewamy wodę, wsypujemy cukier, mieszamy i zagotowujemy. Wkładamy pestki dyni i gotujemy około 15 minut, aż trochę zmiękną. Osączamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. Rozkładamy pestki dyni równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, by tworzyły jedna warstwę. Pieczemy 15 minut, mieszamy i przestawiamy blachę na górna półkę piekarnika i nastawiamy ogrzewanie na górne. Pieczemy kolejne 15 minut, aż pestki się zrumienią. Studzimy.

Prażone pestki dyni przechowujemy w szczelnym naczyniu, w ciemnym miejscu do dwóch tygodni. 

Prażone pestki dyni na ostroPrażone pestki dyni na ostro shutterstock

Prażone pestki dyni na ostro

Przygotowanie:35 minut

pestki wydrążone z dyni, oczyszczone, namoczone i osuszone
100 ml oleju
łyżeczka soli
łyżka zmieszanych ulubionych suszonych ziół lub przypraw (np. wędzona papryka, chili; czosnek niedźwiedzi, pieprz, oregano)

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 st. 

W miseczce mieszamy olej z ziołami, wrzucamy pestki dyni i mieszamy, by pestki były dobrze oklejone mieszanką. Pestki dyni z mieszanką oleju wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pestki rozkładamy równomiernie, by tworzyły jedna warstwę. 

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut, w połowie prażenia mieszamy tak, by uprażyć pestki z drugiej strony.

Studzimy i podajemy jako przekąskę. Uprażone pestki możemy też dodać m.in. do zup i sałatek.