Pomysłów na tartę jest wiele. Tym razem proponujemy taką z porem i pieczarkami

Tarta z porem i pieczarkami

Dla 6-8 osób

Oczekiwanie: 2 godziny

Przygotowanie: 50 minut

 Tarta z porem i pieczarkami - składniki

 Ciasto:

200 g mąki pszennej

100 g zimnego masła

jajko

szczypta soli

Farsz:

25 g masła

2 ząbki czosnku

2 pory, tylko białe części

250 g pieczarek

3 jajka

250 ml śmietany 18 proc.

140 g startego ulubionego sera np. cheddara albo gruyère

łyżeczka tymianku

Tarta z porem i pieczarkami - przygotowanie:

Na ciasto: składniki ciasta zagniatamy, ewentualnie dodając 1 lub 2 łyżeczki zimnej wody. Formujemy z masy kulę, owijamy folią i chłodzimy w lodówce 1-2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek. Wykładamy nim posmarowaną masłem formę na tartę, dociskając do brzegów. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ziarnami fasoli lub kulkami ceramicznymi i pieczemy 10 minut w 180 st. Zdejmujemy obciążenie i pieczemy ciasto jeszcze 10 minut, aż się zarumieni.

Na farsz: Pory kroimy w półplasterki i dusimy na maśle przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i tymianek. Smażymy jeszcze przez 5 minut. W tym czasie w misce jajka łączymy ze śmietaną i serem. Dodajemy pieprz, sól i dokładnie mieszamy. Na lekko ostudzony spód od tarty kładziemy pora z pieczarkami. Na wierzch wlewamy masę jajeczno-śmietankową. Zapiekamy przez 20 minut w 180 st.