Placuszki z ciecierzycy i kalafiora z łososiem 

Placuszki z ciecierzycy i kalafiora z łososiem
Placuszki z ciecierzycy i kalafiora z łososiem Anna Dobrowolańska

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Placuszki z ciecierzycy i kalafiora z łososiem - składniki

250 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki*
200 g różyczek kalafiora
sól, pieprz
po szczypcie mielonego anyżu i kolendry
2 łyżeczki sosu sojowego
2 jajka
2 łyżki otrębów pszennych
3 łyżki mąki
2 łyżki mielonych migdałów
4 łyżki oleju
300 g wędzonego łososia
po 3 łyżki śmietany i startego chrzanu

Placuszki z ciecierzycy i kalafiora z łososiem - przygotowanie

Ciecierzycę oraz kilka łyżek wody po jej gotowaniu miksujemy w blenderze. Różyczki kalafiora kroimy na drobne kawałki, dodajemy do ciecierzycy. Doprawiamy solą, pieprzem, anyżem, kolendrą i sosem sojowym, wszystko mieszamy. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy do masy. Wsypujemy otręby, mąkę i migdały, mieszamy.

Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy olej i smażymy 10-12 małych placuszków po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z plasterkiem łososia i kleksem śmietany wymieszanej ze startym chrzanem.

*Jeśli sami chcecie ugotować ciecierzycę, namoczcie ją przez noc. Następnego dnia po wypłukaniu zalejcie ją świeżą wodą, posólcie i gotujcie ok. 50 minut. Jeżeli nie macie czasu, by czekać, aż się namoczy (albo o tym zapomnicie), ratujcie się ciecierzycą z puszki.

Szpinak z pieczoną ciecierzycą 

Szpinak z pieczoną ciecierzycą
Szpinak z pieczoną ciecierzycą Anna Dobrowolańska

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Szpinak z pieczoną ciecierzycą - składniki

200 g ryżu
sól
garść rodzynek
250 g ugotowanej ciecierzycy* (lub z jednej puszki)

Marynata do ciecierzycy:
2 łyżki oliwy
po szczypcie soli, mieszanki curry i mielonego chili
łyżeczka mielonej papryki
Szpinak:
2 łyżki migdałów w słupkach
800 g szpinaku
200 g pomidorków koktajlowych
cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
250 ml bulionu
100 g serka śmietankowego
2 łyżki sosu sojowego
pieprz

Szpinak z pieczoną ciecierzycą - przygotowanie

Opłukany ryż gotujemy na sypko w dużej ilości wrzącej wody. 3 minuty przed końcem gotowania do ryżu wrzucamy opłukane rodzynki. Odsączamy i stawiamy w ciepłym miejscu.

Ugotowaną i osączoną ciecierzycę osuszamy na papierowym ręczniku i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy 15 minut, studzimy.

Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce i smarujemy nią ciecierzycę (najlepiej w rękach). Tak przygotowaną jeszcze raz wykładamy na blachę wyłożoną papierem i opiekamy ok. 15 minut w 200 st., aż będzie chrupiąca.

Do szpinaku słupki migdałów prażymy na suchej patelni, aż się lekko zrumienią, odkładamy na bok. Szpinak dokładnie płuczemy, osączamy. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Podsmażamy na oleju. Wrzucamy szpinak i dusimy, aż zmięknie, dodajemy pomidorki. Wlewamy bulion, zagotowujemy. Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Mieszamy z serkiem.

Szpinak posypujemy upieczoną ciecierzycą, słupkami migdałów. Podajemy z ryżem. 

Korzenna ciecierzyca

Korzenna ciecierzyca
Korzenna ciecierzyca Anna Dobrowolańska

Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Korzenna ciecierzyca - składniki

250 g ugotowanej ciecierzycy*
kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
2 cebule
ząbek czosnku
2 zielone papryczki chili
200 g pomidorów (mogą być z puszki)
2 łyżki oleju
sól
2 łyżeczki mieszanki garam masala
2 łodyżki świeżej kolendry
łyżka soku z limonki

Korzenna ciecierzyca - przygotowanie

Ciecierzycę odsączamy z wody, w której się gotowała. Imbir, cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy.

Papryczki chili płuczemy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona, miąższ drobno siekamy. Pomidory z puszki kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany imbir, cebulę i czosnek, wszystko podsmażamy. Dodajemy pomidory oraz ciecierzycę. Doprawiamy solą oraz garam masalą. Posypujemy listkami kolendry i skrapiamy sokiem z limonki.

Smażona ciecierzyca z indykiem z naleśnikiem La Socca de Nice 

Smażona ciecierzyca z indykiem z naleśnikiem La Socca de Nice
Smażona ciecierzyca z indykiem z naleśnikiem La Socca de Nice Anna Dobrowolańska

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Smażona ciecierzyca z indykiem z naleśnikiem La Socca de Nice - składniki

Naleśnik:
250 g mąki z ciecierzycy
4 łyżki oliwy
szczypta soli
Farsz:
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
2 posiekane cebule
200 g mielonej piersi indyka
po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego i mielonej kolendry
szczypta chili
800 g ciecierzycy z puszki (2 puszki)
garść listków kolendry

Smażona ciecierzyca z indykiem z naleśnikiem La Socca de Nice - przygotowanie

Na naleśnik wszystkie składniki na ciasto miksujemy w misce z 500 ml wody, odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Ciasto rozkładamy na natłuszczonej blasze tak, by powstał placek o grubości 2-3 mm. Włączamy funkcję grilla i pieczemy 5-10 minut, aż ciasto się zezłoci. Jeśli robią się bąble powietrza, nakłuwamy je.

Na farsz na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim obrane i posiekane ząbki czosnku oraz cebulę. Wkładamy mięso, obsmażamy je 10 minut, mieszając. Dodajemy kmin i kolendrę, smażymy minutę, wrzucamy opłukaną i odsączoną ciecierzycę z puszki (możemy ją nieco rozgnieść widelcem) i smażymy kilka minut. Doprawiamy chili.

Farsz podajemy w miseczkach, posypany umytymi i posiekanymi listkami kolendry do pokrojonego naleśnika socca.

Ciabatta ze smażonym bakłażanem i z kremem ciecierzycy i awokado 

Ciabatta z bakłażanem i z kremem ciecierzycy i awokado
Ciabatta z bakłażanem i z kremem ciecierzycy i awokado Anna Dobrowolańska

Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut

Ciabatta ze smażonym bakłażanem i z kremem ciecierzycy i awokado - składniki

Krem z ciecierzycy:
papryczka chili
awokado
250 g ugotowanej ciecierzycy*
sól, pieprz
sok z 1/2 cytryny
Sałatka pomidorowa:
200 g pomidorków koktajlowych
garść listków bazylii
2 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy
Grzanki:
ząbek czosnku
4 ciabatty lub kromki chleba tostowego
Panierowany bakłażan:
bakłażan (ok. 300 g)
50 g startego żółtego sera (polski rubin lub parmezan)
50 g tartej bułki
2 jajka
4 łyżki mąki
3 łyżki masła klarowanego
opakowanie ulubionych kiełków
4 łyżeczki jogurtu

Ciabatta ze smażonym bakłażanem i z kremem ciecierzycy i awokado - przygotowanie

Na krem strączki chili płuczemy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona, miąższ siekamy. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ. Osączoną ciecierzycę, awokado, chili wkładamy do blendera i miksujemy na purée. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawiamy pod przykryciem.

Na sałatkę pomidorki płuczemy, kroimy na pół. Listki bazylii płuczemy i rwiemy na kawałki. Pomidorki, bazylię wrzucamy do miseczki i mieszamy z octem, łyżką oliwy, doprawiamy solą i pieprzem.

Na grzanki czosnek obieramy, siekamy i mieszamy z 2 łyżkami oliwy – smarujemy kawałki pieczywa (tosty z jednej strony, ciabatty po rozcięciu w środku). Pieczywo opiekamy w gorącym piekarniku z włączonym górnym grillem, aż się zrumieni.

Bakłażan płuczemy, kroimy w plastry o grubości pół centymetra, posypujemy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z tartą bułką. Jajka roztrzepujemy w miseczce. Mąkę wsypujemy do miseczki. Plastry bakłażana po kolei obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce z serem. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy plastry bakłażana po 3 minuty z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Opieczone pieczywo smarujemy kremem z awokado, na to kładziemy sałatkę pomidorową oraz plastry bakłażana. Dekorujemy kiełkami i jogurtem.