Placuszki z ciecierzycy i kalafiora z łososiem
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Placuszki z ciecierzycy i kalafiora z łososiem - składniki
250 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki*
200 g różyczek kalafiora
sól, pieprz
po szczypcie mielonego anyżu i kolendry
2 łyżeczki sosu sojowego
2 jajka
2 łyżki otrębów pszennych
3 łyżki mąki
2 łyżki mielonych migdałów
4 łyżki oleju
300 g wędzonego łososia
po 3 łyżki śmietany i startego chrzanu
Placuszki z ciecierzycy i kalafiora z łososiem - przygotowanie
Ciecierzycę oraz kilka łyżek wody po jej gotowaniu miksujemy w blenderze. Różyczki kalafiora kroimy na drobne kawałki, dodajemy do ciecierzycy. Doprawiamy solą, pieprzem, anyżem, kolendrą i sosem sojowym, wszystko mieszamy. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy do masy. Wsypujemy otręby, mąkę i migdały, mieszamy.
Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy olej i smażymy 10-12 małych placuszków po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z plasterkiem łososia i kleksem śmietany wymieszanej ze startym chrzanem.
*Jeśli sami chcecie ugotować ciecierzycę, namoczcie ją przez noc. Następnego dnia po wypłukaniu zalejcie ją świeżą wodą, posólcie i gotujcie ok. 50 minut. Jeżeli nie macie czasu, by czekać, aż się namoczy (albo o tym zapomnicie), ratujcie się ciecierzycą z puszki.
Szpinak z pieczoną ciecierzycą
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Szpinak z pieczoną ciecierzycą - składniki
200 g ryżu
sól
garść rodzynek
250 g ugotowanej ciecierzycy* (lub z jednej puszki)
Marynata do ciecierzycy:
2 łyżki oliwy
po szczypcie soli, mieszanki curry i mielonego chili
łyżeczka mielonej papryki
Szpinak:
2 łyżki migdałów w słupkach
800 g szpinaku
200 g pomidorków koktajlowych
cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
250 ml bulionu
100 g serka śmietankowego
2 łyżki sosu sojowego
pieprz
Szpinak z pieczoną ciecierzycą - przygotowanie
Opłukany ryż gotujemy na sypko w dużej ilości wrzącej wody. 3 minuty przed końcem gotowania do ryżu wrzucamy opłukane rodzynki. Odsączamy i stawiamy w ciepłym miejscu.
Ugotowaną i osączoną ciecierzycę osuszamy na papierowym ręczniku i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy 15 minut, studzimy.
Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce i smarujemy nią ciecierzycę (najlepiej w rękach). Tak przygotowaną jeszcze raz wykładamy na blachę wyłożoną papierem i opiekamy ok. 15 minut w 200 st., aż będzie chrupiąca.
Do szpinaku słupki migdałów prażymy na suchej patelni, aż się lekko zrumienią, odkładamy na bok. Szpinak dokładnie płuczemy, osączamy. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Podsmażamy na oleju. Wrzucamy szpinak i dusimy, aż zmięknie, dodajemy pomidorki. Wlewamy bulion, zagotowujemy. Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Mieszamy z serkiem.
Szpinak posypujemy upieczoną ciecierzycą, słupkami migdałów. Podajemy z ryżem.
Korzenna ciecierzyca
Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
Korzenna ciecierzyca - składniki
250 g ugotowanej ciecierzycy*
kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
2 cebule
ząbek czosnku
2 zielone papryczki chili
200 g pomidorów (mogą być z puszki)
2 łyżki oleju
sól
2 łyżeczki mieszanki garam masala
2 łodyżki świeżej kolendry
łyżka soku z limonki
Korzenna ciecierzyca - przygotowanie
Ciecierzycę odsączamy z wody, w której się gotowała. Imbir, cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Papryczki chili płuczemy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona, miąższ drobno siekamy. Pomidory z puszki kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany imbir, cebulę i czosnek, wszystko podsmażamy. Dodajemy pomidory oraz ciecierzycę. Doprawiamy solą oraz garam masalą. Posypujemy listkami kolendry i skrapiamy sokiem z limonki.
Smażona ciecierzyca z indykiem z naleśnikiem La Socca de Nice
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Smażona ciecierzyca z indykiem z naleśnikiem La Socca de Nice - składniki
Naleśnik:
250 g mąki z ciecierzycy
4 łyżki oliwy
szczypta soli
Farsz:
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
2 posiekane cebule
200 g mielonej piersi indyka
po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego i mielonej kolendry
szczypta chili
800 g ciecierzycy z puszki (2 puszki)
garść listków kolendry
Smażona ciecierzyca z indykiem z naleśnikiem La Socca de Nice - przygotowanie
Na naleśnik wszystkie składniki na ciasto miksujemy w misce z 500 ml wody, odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Ciasto rozkładamy na natłuszczonej blasze tak, by powstał placek o grubości 2-3 mm. Włączamy funkcję grilla i pieczemy 5-10 minut, aż ciasto się zezłoci. Jeśli robią się bąble powietrza, nakłuwamy je.
Na farsz na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim obrane i posiekane ząbki czosnku oraz cebulę. Wkładamy mięso, obsmażamy je 10 minut, mieszając. Dodajemy kmin i kolendrę, smażymy minutę, wrzucamy opłukaną i odsączoną ciecierzycę z puszki (możemy ją nieco rozgnieść widelcem) i smażymy kilka minut. Doprawiamy chili.
Farsz podajemy w miseczkach, posypany umytymi i posiekanymi listkami kolendry do pokrojonego naleśnika socca.
Ciabatta ze smażonym bakłażanem i z kremem ciecierzycy i awokado
Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut
Ciabatta ze smażonym bakłażanem i z kremem ciecierzycy i awokado - składniki
Krem z ciecierzycy:
papryczka chili
awokado
250 g ugotowanej ciecierzycy*
sól, pieprz
sok z 1/2 cytryny
Sałatka pomidorowa:
200 g pomidorków koktajlowych
garść listków bazylii
2 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy
Grzanki:
ząbek czosnku
4 ciabatty lub kromki chleba tostowego
Panierowany bakłażan:
bakłażan (ok. 300 g)
50 g startego żółtego sera (polski rubin lub parmezan)
50 g tartej bułki
2 jajka
4 łyżki mąki
3 łyżki masła klarowanego
opakowanie ulubionych kiełków
4 łyżeczki jogurtu
Ciabatta ze smażonym bakłażanem i z kremem ciecierzycy i awokado - przygotowanie
Na krem strączki chili płuczemy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona, miąższ siekamy. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ. Osączoną ciecierzycę, awokado, chili wkładamy do blendera i miksujemy na purée. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawiamy pod przykryciem.
Na sałatkę pomidorki płuczemy, kroimy na pół. Listki bazylii płuczemy i rwiemy na kawałki. Pomidorki, bazylię wrzucamy do miseczki i mieszamy z octem, łyżką oliwy, doprawiamy solą i pieprzem.
Na grzanki czosnek obieramy, siekamy i mieszamy z 2 łyżkami oliwy – smarujemy kawałki pieczywa (tosty z jednej strony, ciabatty po rozcięciu w środku). Pieczywo opiekamy w gorącym piekarniku z włączonym górnym grillem, aż się zrumieni.
Bakłażan płuczemy, kroimy w plastry o grubości pół centymetra, posypujemy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z tartą bułką. Jajka roztrzepujemy w miseczce. Mąkę wsypujemy do miseczki. Plastry bakłażana po kolei obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce z serem. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy plastry bakłażana po 3 minuty z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Opieczone pieczywo smarujemy kremem z awokado, na to kładziemy sałatkę pomidorową oraz plastry bakłażana. Dekorujemy kiełkami i jogurtem.