Domowa granola

Granola, przepis podstawowy
Granola, przepis podstawowyFot. Pawel Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Na 600 g produktu
Przygotowanie: 45 minut

Granola – przepis podstawowy – składniki:

  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g posiekanych migdałów
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • starte jabłko
  • łyżeczka cynamonu
  • 100 g płynnego miodu
  • 100 g cukru trzcinowego
  • łyżka oleju
  • sól

Jak zrobić domową granolę:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

2. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy szczyptą soli. 

3. Mieszankę układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy 30-40 minut, mieszając 3-4 razy.

4. Studzimy i wkładamy do szczelnego pojemnika.

Granola z suszonymi owocami

Granola z suszonymi owocami
Granola z suszonymi owocamiFot. Pawel Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Na 600 g produktu
Przygotowanie: 45 minut

Granola z suszonymi owocami – składnik:

  • 300 g płatków górskich lub orkiszowych
  • 100 g posiekanych migdałów, orzechów włoskich lub laskowych
  • 100 g pestek dyni, słonecznika lub orzeszków piniowych
  • 50 g suszonych – najlepiej bio (np. żurawiny, moreli, fig, jabłek)
  • łyżeczka przypraw (np. cynamonu, wanilii, rozmarynu lub tymianku)
  • 100 g miodu lub syropu klonowego
  • 20 ml oleju lub oliwy
  • łyżeczka soli

Jak zrobić granolę z suszonymi owocami:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.

2. W misce mieszamy płatki górskie z orzechami, pestkami, owocami, solą i przyprawami.

3. Dolewamy miód oraz olej i mieszamy, aż składniki się zlepią.

4. Blachę wykładamy papierem pergaminowym i rozkładamy na nim masę.

5. Pieczemy, aż masa uzyska ulubiony odcień brązu (20-40 minut). Trzeba jednak uważać, by granola się nie przypaliła.

6. Studzimy i przekładamy do szklanego zamykanego naczynia. Możemy ją przechowywać do 2 tygodni.

Granola niskosłodzona

Granola mało słodka
Granola mało słodkaFot. Pawel Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Na 300 g produktu
Przygotowanie: 50 minut

Granola mało słodka – składniki:

  • po 80 g nasion słonecznika, pestek dyni, orzechów laskowych i włoskich
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 40 g płatków kokosowych
  • 60 ml wody
  • łyżka miodu
  • łyżeczka cynamonu

Jak zrobić niskosłodzoną granolę:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

2. Orzechy grubo siekamy (możemy w mikserze).

3. Olej kokosowy podgrzewamy, tak aby był płynny.

4. Wszystkie składniki mieszamy. Masę układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.

5. Pieczemy 30-40 minut, aż będzie sucha i brązowa. Od czasu do czasu rozbijamy masę łyżką. Studzimy.

Granola bez pieczenia

Granola bez pieczenia
Granola bez pieczeniaFot. Pawel Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Na ok. 200 g produktu
Przygotowanie: 50 minut

Granola bez pieczenia – składniki:

  • 45 g kandyzowanego ananasa
  • 2-3 plasterki suszonego jabłka
  • 100 g orzechów
  • łyżka rodzynek (15 g)

Jak zrobić granolę bez pieczenia:

1. Ananasy i suszone jabłka drobno kroimy.

2. Cukier wsypujemy na patelnię, podgrzewamy (nie mieszając!), aż uzyskamy złoty karmel.

3. Wsypujemy orzechy i pokrojone owoce, mieszamy.

4. Gorącą masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym. Równomiernie rozprowadzamy. Studzimy.

5. Gdy masa zastygnie i stwardnieje, przykrywamy ją papierem pergaminowym i kruszymy rękami.

6. Granolę mieszamy z rodzynkami.

Gryczana granola z musem gryczany kawowo-waniliowy

Mus gryczany kawowo-waniliowy
Mus gryczany kawowo-waniliowyM. Kujda

Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Mus gryczany kawowo-waniliowy z gryczaną granolą – składniki:

Na granolę gryczaną:

  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g prażonej kaszy gryczanej
  • 100 g migdałów
  • 100 g orzechów (włoskich, nerkowców, laskowych)
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 125 ml soku pomarańczowego

Na mus:

  • 50 g nieprażonej kaszy gryczanej
  • 500 ml mleka
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 laski wanilii

Jak zrobić mus gryczany kawowo-waniliowy z gryczaną granolą:

1. Na granolę: płatki owsiane i kaszę mieszamy z bakaliami i cukrem.

2. Miód mieszamy z oliwą i sokiem pomarańczowym. Zalewamy suche składniki, odstawiamy na 15 minut.

3. Wykładamy na blaszkę, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. na 20 minut. Mieszamy, pieczemy jeszcze 10 minut. Mieszamy i studzimy w wyłączonym piekarniku.

4. Na mus: kaszę płuczemy na sicie, osączamy, wkładamy do rondla.

5. Zalewamy mlekiem, wsypujemy cukier i kawę.

6. Wydrążamy ziarenka z laski wanilii, dodajemy je wraz z laskami do kaszy. Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszamy go i gotujemy 20 minut, mieszając. Odstawiamy na 5 minut. Wyjmujemy laski wanilii, resztę miksujemy.

7. Musem napełniamy szklaneczki, posypujemy granolą, wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.