Domowa granola
Na 600 g produktu
Przygotowanie: 45 minut
Granola – przepis podstawowy – składniki:
- 200 g płatków owsianych
- 100 g posiekanych migdałów
- 50 g pestek słonecznika
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- starte jabłko
- łyżeczka cynamonu
- 100 g płynnego miodu
- 100 g cukru trzcinowego
- łyżka oleju
- sól
Jak zrobić domową granolę:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
2. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy szczyptą soli.
3. Mieszankę układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy 30-40 minut, mieszając 3-4 razy.
4. Studzimy i wkładamy do szczelnego pojemnika.
Granola z suszonymi owocami
Na 600 g produktu
Przygotowanie: 45 minut
Granola z suszonymi owocami – składnik:
- 300 g płatków górskich lub orkiszowych
- 100 g posiekanych migdałów, orzechów włoskich lub laskowych
- 100 g pestek dyni, słonecznika lub orzeszków piniowych
- 50 g suszonych – najlepiej bio (np. żurawiny, moreli, fig, jabłek)
- łyżeczka przypraw (np. cynamonu, wanilii, rozmarynu lub tymianku)
- 100 g miodu lub syropu klonowego
- 20 ml oleju lub oliwy
- łyżeczka soli
Jak zrobić granolę z suszonymi owocami:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.
2. W misce mieszamy płatki górskie z orzechami, pestkami, owocami, solą i przyprawami.
3. Dolewamy miód oraz olej i mieszamy, aż składniki się zlepią.
4. Blachę wykładamy papierem pergaminowym i rozkładamy na nim masę.
5. Pieczemy, aż masa uzyska ulubiony odcień brązu (20-40 minut). Trzeba jednak uważać, by granola się nie przypaliła.
6. Studzimy i przekładamy do szklanego zamykanego naczynia. Możemy ją przechowywać do 2 tygodni.
Granola niskosłodzona
Na 300 g produktu
Przygotowanie: 50 minut
Granola mało słodka – składniki:
- po 80 g nasion słonecznika, pestek dyni, orzechów laskowych i włoskich
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 40 g płatków kokosowych
- 60 ml wody
- łyżka miodu
- łyżeczka cynamonu
Jak zrobić niskosłodzoną granolę:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
2. Orzechy grubo siekamy (możemy w mikserze).
3. Olej kokosowy podgrzewamy, tak aby był płynny.
4. Wszystkie składniki mieszamy. Masę układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.
5. Pieczemy 30-40 minut, aż będzie sucha i brązowa. Od czasu do czasu rozbijamy masę łyżką. Studzimy.
Granola bez pieczenia
Na ok. 200 g produktu
Przygotowanie: 50 minut
Granola bez pieczenia – składniki:
- 45 g kandyzowanego ananasa
- 2-3 plasterki suszonego jabłka
- 100 g orzechów
- łyżka rodzynek (15 g)
Jak zrobić granolę bez pieczenia:
1. Ananasy i suszone jabłka drobno kroimy.
2. Cukier wsypujemy na patelnię, podgrzewamy (nie mieszając!), aż uzyskamy złoty karmel.
3. Wsypujemy orzechy i pokrojone owoce, mieszamy.
4. Gorącą masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym. Równomiernie rozprowadzamy. Studzimy.
5. Gdy masa zastygnie i stwardnieje, przykrywamy ją papierem pergaminowym i kruszymy rękami.
6. Granolę mieszamy z rodzynkami.
Gryczana granola z musem gryczany kawowo-waniliowy
Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Mus gryczany kawowo-waniliowy z gryczaną granolą – składniki:
Na granolę gryczaną:
- 100 g płatków owsianych
- 50 g prażonej kaszy gryczanej
- 100 g migdałów
- 100 g orzechów (włoskich, nerkowców, laskowych)
- łyżka cukru trzcinowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki oliwy
- 125 ml soku pomarańczowego
Na mus:
- 50 g nieprażonej kaszy gryczanej
- 500 ml mleka
- 60 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 laski wanilii
Jak zrobić mus gryczany kawowo-waniliowy z gryczaną granolą:
1. Na granolę: płatki owsiane i kaszę mieszamy z bakaliami i cukrem.
2. Miód mieszamy z oliwą i sokiem pomarańczowym. Zalewamy suche składniki, odstawiamy na 15 minut.
3. Wykładamy na blaszkę, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. na 20 minut. Mieszamy, pieczemy jeszcze 10 minut. Mieszamy i studzimy w wyłączonym piekarniku.
4. Na mus: kaszę płuczemy na sicie, osączamy, wkładamy do rondla.
5. Zalewamy mlekiem, wsypujemy cukier i kawę.
6. Wydrążamy ziarenka z laski wanilii, dodajemy je wraz z laskami do kaszy. Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszamy go i gotujemy 20 minut, mieszając. Odstawiamy na 5 minut. Wyjmujemy laski wanilii, resztę miksujemy.
7. Musem napełniamy szklaneczki, posypujemy granolą, wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.