Garanola - przepis podstawowy
200 g płatków owsianych
100 g posiekanych migdałów
50 g pestek słonecznika
50 g posiekanych orzechów włoskich
starte jabłko
łyżeczka cynamonu
100 g płynnego miodu
100 g cukru trzcinowego
łyżka oleju
sól
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy szczyptą soli. Mieszankę układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy 30-40 minut, mieszając 3-4 razy.
Studzimy i wkładamy do szczelnego pojemnika.
Granola z suszonymi owocami
300 g płatków górskich lub orkiszowych
100 g posiekanych migdałów, orzechów włoskich lub laskowych
100 g pestek dyni, słonecznika lub orzeszków piniowych
50 g suszonych bioowoców (np. żurawiny, moreli, fig, jabłek)
łyżeczka przypraw (np. cynamonu, wanilii, rozmarynu lub tymianku)
100 g miodu lub syropu klonowego
20 ml oleju lub oliwy
łyżeczka soli
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.
W misce mieszamy płatki górskie z orzechami, pestkami, owocami, solą i przyprawami. Dolewamy miód oraz olej i mieszamy, aż składniki się zlepią.
Blachę wykładamy papierem pergaminowym i rozkładamy na nim masę. Pieczemy, aż masa uzyska ulubiony odcień brązu (20-40 minut). Trzeba jednak uważać, by granola się nie przypaliła.
Studzimy i przekładamy do szklanego zamykanego naczynia. Możemy ją przechowywać do 2 tygodni.
Granola mało słodka
Po 80 g nasion słonecznika, pestek dyni, orzechów laskowych i włoskich
4 łyżki oleju kokosowego
40 g płatków kokosowych
60 ml wody
łyżka miodu
łyżeczka cynamonu
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Orzechy grubo siekamy (możemy w mikserze). Olej kokosowy podgrzewamy, tak aby był płynny. Wszystkie składniki mieszamy. Masę układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.
Pieczemy 30-40 minut, aż będzie sucha i brązowa. Od czasu do czasu rozbijamy masę łyżką. Studzimy.
Granola bez pieczenia
łyżka kandyzowanego ananasa
2-3 plasterki suszonego jabłka
4 łyżki cukru
3 łyżki orzechów
łyżka rodzynek
Ananasy i suszone jabłko drobno kroimy.
Cukier wsypujemy na patelnię, podgrzewamy (nie mieszając!), aż uzyskamy złoty karmel. Wsypujemy orzechy i pokrojone owoce, mieszamy.
Gorącą masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym. Równomiernie rozprowadzamy. Studzimy. Gdy masa zastygnie i stwardnieje, przykrywamy ją papierem pergaminowym i kruszymy rękami. Granolę mieszamy z rodzynkami.
Mus gryczany kawowo-waniliowy z gryczaną granolą
Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Mus gryczany kawowo-waniliowy z gryczaną granolą - składniki:
Granola:
100 g płatków owsianych
50 g prażonej kaszy gryczanej
100 g migdałów
100 g orzechów (włoskich, nerkowców, laskowych)
łyżka cukru trzcinowego
3 łyżki płynnego miodu
2 łyżki oliwy
125 ml soku pomarańczowego
Mus:
50 g nieprażonej kaszy gryczanej
500 ml mleka
60 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 laski wanilii
Mus gryczany kawowo-waniliowy z gryczaną granolą - sposób przygotowania:
Granola: płatki owsiane i kaszę mieszamy z bakaliami i cukrem. Miód mieszamy z oliwą i sokiem pomarańczowym. Zalewamy suche składniki, odstawiamy na 15 minut. Wykładamy na blaszkę, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. na 20 minut. Mieszamy, pieczemy jeszcze 10 minut. Mieszamy i studzimy w wyłączonym piekarniku.
Mus: kaszę płuczemy na sicie, osączamy, wkładamy do rondla. Zalewamy mlekiem, wsypujemy cukier i kawę. Wydrążamy ziarenka z laski wanilii, dodajemy je wraz z laskami do kaszy. Doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszamy go i gotujemy 20 minut, mieszając. Odstawiamy na 5 minut. Wyjmujemy laski wanilii, resztę miksujemy. Musem napełniamy szklaneczki, posypujemy granolą, wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.