Gratin dauphinois to danie wywodzące się z kuchni francuskiej. Głównym składnikiem są ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki. Ułożone warstwami w naczyniu zapiekane są pod beszamelem lub śmietaną. Dodatkiem - według upodobań - mogą być aromatyczne zioła takie, jak tymianek, oregano, rozmaryn, a także czosnek, świeżo zmielony pierz i gałka muszkatołowa. Ja do mojej zapiekanki dodałam cukinie (zieloną i żółtą), ale można dodać inne warzywa, np. brokuły czy marchewki.

Zapiekanka z ziemniaków i cukinii pod beszamelem

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 60 minut

Zapiekanka z ziemniaków i cukinii pod beszamelem - składniki

1 kg ziemniaków
cukinia zielona
żółta cukinia
ser Cheddar lub Gruyere do posypania zapiekanki (ilość w zależności od preferencji)
sól i pieprz
łyżka oliwy z oliwek

sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta chili w proszku
sól i pieprz do smaku
łyżka startego parmezanu lub grana padano
4 ząbki czosnku

Zapiekanka z ziemniaków i cukinii pod beszamelem - składniki

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. W tym czasie obrane ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plasterki. Cukinie mogą być pokrojone nieco grubiej, bo szybciej się pieką. Ziemniaki i cukinie przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Polewamy łyżką oliwy i wszystko dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy sos beszamelowy. Dwie łyżki masła roztapiamy w rondelku, dodajemy dwie łyżki mąki i dokładnie mieszamy rózgą by nie była żadnych grudek. Następnie powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy pół łyżeczki gałki muszkatołowej, szczyptę chili, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i parmezan.

Alternatywą do sosu beszamelowego jest sos śmietanowy. Zrobimy go mieszając gęstą śmietanę z czosnkiem, gałką muszkatołową, parmezanem, ziołami, solą i pieprzem.

Warzywa układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym. Ponieważ ziemniaków jest więcej można podwoić lub potroić ich ilość pomiędzy plastrami cukinii. Polewamy równomiernie sosem i posypujemy połową startego sera.

Pieczemy w piekarniku ok. 45 minut, a następnie posypujemy resztą sera i pieczemy jeszcze 10 minut, aż ser będzie roztopiony, ale nie przypieczony.

Na koniec zapiekankę możemy posypać świeżą bazylią lub szczypiorkiem.