Resztki ugotowanych lub upieczonych buraków możemy zmiksować i powstałą pulpę wykorzystać do upieczenia choćby krakersów czy burgerów.

Jeśli zaś w naszym domu są wielbiciele sałatek czy soków ze świeżych buraków, pozostałą masę warto przede wszystkim wysuszyć. Powstały proszek o apetycznym intensywnie czerwonym kolorze możemy przechowywać bardzo długo, jak wszystkie mąki i wykorzystywać na różny sposób, o czym poniżej. 

Zero waste, proszek z burakówZero waste, proszek z buraków shutterstock

Jak wysuszyć masę ze świeżych buraków

W piekarniku: piekarnik rozgrzewamy do temperatury około 65 st. Na blasze wyłożonej papierem pergaminowym rozkładamy masę tak, by utworzyła cienką warstwę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na co najmniej 8-10 godzin, aż masa będzie kompletnie sucha. Kiedy masa przestygnie, kruszymy ją lub mielimy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w ciemnym miejscu. Okres przechowywania - do pół roku.

Masę z buraków możemy wysuszyć również w dehydratorze stosując się do instrukcji urządzenia.

Zero waste - naleśniki z masą z burakówZero waste - naleśniki z masą z buraków shutterstock

Naleśniki z proszku z buraków

Na 12 naleśników
Przygotowanie:60 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Naleśniki z proszku z buraków - składniki

2 duże jajka
300 ml mleka
100 g mąki
40 g proszku z buraków
3 łyżeczki masła plus do smażenia
pół łyżeczki soli

Naleśniki z proszku z buraków - przygotowanie

W misce miksujemy jajka, mleko, mąkę, proszek z buraków, masło i sól. Odstawiamy do lodówki na pół godziny (masę naleśnikową można przechowywać w lodówce do 48 godzin). 

Na patelni z nieprzywierającą warstwą rozgrzewamy masło na średnim ogniu i smażymy porcję ciasta naleśnikowego, mniej więcej po minucie na jedną stronę. Smażymy do wyczerpania składników.

Podajemy z ulubionymi dodatkami na słodko lub słono. 

Niezjedzone naleśniki można zapakować do torebki foliowej i przechowywać w lodówce kilka dni.

Przepis na naleśniki pochodzi z książki "Scraps, Wilt + Weed. Turning Wasted Food Into Plenty" autorstwa Madsa Refslunda i Tama Matsuoka Wonga