Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Zupa z pulpecikami i pęczakiem - składniki
pietruszka
2 marchewki
2 gałązki selera naciowego
2 cebule
50 g masła
100 g pęczaku
listek laurowy
pieprz w ziarnach
sól
300 g mielonego mięsa wieprzowego
2 łyżki tartej bułki
jajko
pomidor bez skórki
szczypiorek
Zupa z pulpecikami i pęczakiem - przygotowanie
Pietruszkę i marchewki obieramy, kroimy w plasterki. Seler myjemy, kroimy w plasterki. Cebule drobno siekamy.
W głębokim rondlu rozgrzewamy masło, szklimy cebulę (część zostawiamy do pulpecików), dodajemy pęczak i smażymy 2 minuty. Dorzucamy pietruszkę, marchewkę, seler i smażymy 2 minuty.
Zalewamy litrem wrzątku, dodajemy listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i sól do smaku. Gotujemy pod przykryciem.
W tym czasie z mięsa, bułki, jajka i reszty posiekanej cebuli wyrabiamy masę na pulpeciki. Przyprawiamy do smaku. Gotowe kulki mięsne od razu wkładamy do zupy, dorzucamy pokrojony w kostkę pomidor, posiekany szczypiorek i gotujemy 10-15 minut.
Zupa pomidorowa z warzywami
Zupa pomidorowa z warzywami shutterstock
Dla 8-10 osób
Przygotowanie 100 minut
Oczekiwanie: 12 godzin
Zupa pomidorowa z warzywami - składniki
100 g czerwonej fasoli
olej
400 g pomidorów z puszki (w sezonie świeżych)
cebula
ząbek czosnku
2 marchewki
łodyga selera naciowego
papryka czerwona
mała cukinia
2 litry bulionu drobiowego
sól, pieprz
słodka papryka mielona
Zupa pomidorowa z warzywami - przygotowanie
Fasolę zalewamy na noc wodą i moczymy. Odlewamy wodę, ziarna płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia, aż fasola zmięknie (70-90 minut).
W małym rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy pokrojone pomidory, dusimy na małym ogniu.
W dużym rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek tak długo, aż się zeszklą. Dorzucamy obrane i pokrojone w plasterki marchewki i seler, pokrojoną w sporą kostkę paprykę i cukinię, cały czas mieszając. Kiedy warzywa zaczną pachnieć, zalewamy je gorącym bulionem. Zagotowujemy, doprawiamy solą, słodką papryką, świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy na malutkim ogniu 30 minut.
W tym czasie miksujemy na gładki sos pomidory i dolewamy je do zupy. Gotujemy 15 minut. Na koniec dorzucamy ugotowaną fasolę, mieszamy, zagotowujemy i ew. doprawiamy do smaku.
Zupa grochowa z wędzonym kurczakiem
Zupa grochowa z wędzonym kurczakiem shutterstock
Dla 8 osób
Przygotowanie: 90 minut
Oczekiwanie: 12 godzin
Zupa grochowa z wędzonym kurczakiem - składniki
200 g żółtego grochu
2 litry bulionu wieprzowego
2 ziarna ziela angielskiego
listek laurowy
2 łyżki posiekanego koperku
3 ziemniaki
łyżka oleju
cebula
2 ząbki czosnku
1-2 marchewki
300 g wędzonego kurczaka
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól, pieprz
Zupa grochowa z wędzonym kurczakiem - przygotowanie
Groch moczymy przez noc, osączamy.
Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, łyżkę koperku i gotujemy ok. 30 minut. Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, przesmażamy. Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, przesmażamy i przekładamy do gotującej się zupy.
Wędzonego kurczaka kroimy w plastry lub w kostkę, dodajemy do grochówki, zmniejszamy ogień i gotujemy 30-40 minut. Przyprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem.
Dahl paprykowo-pomidorowy
Dahl paprykowo-pomidorowy Malgorzata Minta
Dla 4 osób
Przygotowanie: 55 minut
Dahl paprykowo-pomidorowy - składniki
3 papryki
200 g czerwonej soczewicy
oliwa
czerwona cebula
3 ząbki czosnku
chili mielone
po 1/2 łyżeczki utłuczonych ziaren kuminu i kolendry
1/4 łyżeczki kurkumy
400 g pomidorów bez skórki z puszki (w sezonie świeżych)
800 ml warzywnego bulionu
sól, pieprz
natka lub kolendra
Dahl paprykowo-pomidorowy - przygotowanie
W piekarniku rozgrzanym do 190 st. opiekamy papryki, aż skórka silnie się zwęgli. Przekładamy je do foliowego woreczka i zawiązujemy na 10 minut (łatwiej usuniemy skórkę). Papryki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.
Czerwoną soczewicę płuczemy na sicie.
W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę, posiekane ząbki czosnku, szczyptę chili oraz przyprawy. Smażymy 2 minuty. Dodajemy paprykę, pokrojone pomidory i warzywny bulion.
Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy soczewicę i gotujemy ok. 20 minut do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy natką lub kolendrą i skrapiamy oliwą.
Krupnik z kaszy jaglanej z boczniakami
Krupnik z kaszy jaglanej z boczniakami shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Krupnik z kaszy jaglanej z boczniakami - składniki
120 g kaszy jaglanej
sól
200 g boczniaków lub pieczarek
łyżka masła
marchewka
1,5 l bulionu warzywnego
upieczone lub ugotowane udko kurczaka
2 żółtka
łyżeczka marynowanego czerwonego pieprzu
Krupnik z kaszy jaglanej z boczniakami - przygotowanie
Kaszę jaglaną płuczemy, gotujemy do miękkości (20 minut) w lekko osolonej wodzie.
Boczniaki czyścimy, kroimy na kawałki, podsmażamy na maśle. Marchewkę kroimy w kostkę, gotujemy w bulionie. Dodajemy rozdrobnione mięso z udka, kaszę, boczniaki, gotujemy kilka minut. Przyprawiamy, lekko studzimy.
Żółtka roztrzepujemy, mieszamy z łyżką zupy, wlewamy do reszty, mieszamy. Przyprawiamy, posypujemy czerwonym pieprzem.
Marokańska zupa z ciecierzycą
Marokańska zupa z ciecierzycą shutterstock
Dla 6 osób
Przygotowanie: 2 godziny
Oczekiwanie: 12 godzin
Marokańska zupa z ciecierzycą - składniki
200 g ciecierzycy
cebula
3 ząbki czosnku
2 i 1/2 cm świeżego imbiru
oliwa do smażenia
3 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki chili w proszku
200 g czerwonej soczewicy
czerwona papryka
litr bulionu drobiowego
400 ml passaty pomidorowej
sól, pieprz
świeża kolendra
250 ml jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
Marokańska zupa z ciecierzycą - przygotowanie
Ciecierzycę moczymy przez noc. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 60 minut.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, imbir obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, smażymy 5 minut cebulę. Dodajemy czosnek, imbir, kolendrę, kumin i chili, mieszamy, smażymy minutę.
Dodajemy opłukaną czerwoną soczewicę, pokrojoną w kostkę, oczyszczoną z nasion paprykę i wlewamy gorący bulion drobiowy. Gotujemy 30 minut.
Dodajemy passatę i ciecierzycę, gotujemy 20 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną kolendrą, podajemy z jogurtem naturalnym (opcjonalnie).
Tajska zupa słodko-kwaśna
Zupa słodko-kwaśna Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Dla 4 osób
Przygotowanie:
Tajska zupa słodko-kwaśna - składniki
kolba kukurydzy (albo 100 g mrożonej)
łyżka oleju
czerwona chili (oczyszczona z nasionek i pokrojona na kawałki)
posiekana szalotka
zmiażdżone łodygi trawy cytrynowej
3 dymki pokrojone na kawałki
czerwona papryka (oczyszczona z nasion i pokrojona w paski)
300 ml mleka kokosowego z puszki
850 ml bulionu warzywnego
2 listki limonki kaffir (niekoniecznie)
180 g makaronu (nitki lub spaghetti)
sok z limonki
mały pęczek kolendry (grubo pokrojony)
sól
Tajska zupa słodko-kwaśna- sposób przygotowania
Ustawiamy kolbę kukurydzy pionowo na desce i ostrym nożem ścinamy nasionka.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kukurydzę, chili, szalotki, trawę cytrynową, dymki i paprykę, smażymy 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając.
Wlewamy mleko kokosowe i bulion, ew. dodajemy listki limonki. Zagotowujemy, przykrywamy. Zmniejszamy ogień, gotujemy 15 minut. Usuwamy trawę cytrynową.
Do zupy wkładamy makaron i gotujemy 4 minuty (aż będzie miękki). Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z limonki i kolendrę. Przyprawiamy solą, podajemy od razu po przygotowaniu.
Góralska grochówka z pęczakiem, czyli pencok z grochem
Góralska grochówka z pęczakiem Fot. Bogdan Biały
Dla 8 osób
Przygotowanie: 1,5 godziny
Oczekiwanie: 12 godzin
Góralska grochówka z pęczakiem - składniki
300 g kaszy pęczak
200 g łuskanego grochu
marchewka
pietruszka
por
kawałek selera
300 g żeberek
liść laurowy
sól, pieprz
100 g wędzonej słoniny
Góralska grochówka z pęczakiem - przygotowanie
Pęczak i groch płuczemy. Pęczak i groch zalewamy 4 szklankami wody, moczymy przez noc. Gotujemy ok. godziny w wodzie z moczenia.
Warzywa obieramy, kroimy, zalewamy w rondlu wodą (dwoma litrami). Wkładamy żeberka. Dodajemy listek laurowy, szczyptę soli i pieprzu, gotujemy do miękkości. Dodajemy pęczak i groch razem z wywarami. Zagotowujemy, przyprawiamy. Słoninę kroimy w kostkę, topimy, dodajemy do zupy.
Rosyjska zupa szczi z kaszą gryczaną
Rosyjska zupa szczi z kaszą gryczaną shutterstock
Dla 6 osób
Przygotowanie: 95 minut
Rosyjska zupa szczi z kaszą gryczaną - składniki
500 g kiszonej kapusty
4 łyżki masła
półtora litra rosołu
duża marchewka
kawałek pietruszki
2 cebule
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
150 g kaszy gryczanej
sól, pieprz
100 g wędzonego boczku
listek laurowy
kwaśna śmietana do dekoracji
Rosyjska zupa szczi z kaszą gryczaną - przygotowanie
Kiszoną kapustę płuczemy, dobrze odciskamy, kroimy. Wkładamy do garnka, dodajemy 3 łyżki masła, podlewamy rosołem, dusimy pod przykryciem kilka minut na dużym ogniu. Płomień zmniejszamy, gotujemy godzinę, mieszając.
Marchewkę, pietruszkę i cebule kroimy, podsmażamy na reszcie masła. Dodajemy przecier, mieszamy. Dodajemy do kapusty, mieszamy.
Kaszę gryczaną płuczemy, wsypujemy do kapusty, wlewamy resztę rosołu. Dodajemy pokrojony boczek, listek laurowy, gotujemy 20-30 minut. Przyprawiamy. Porcje dekorujemy kleksem śmietany.
Krupnik z pęczakiem i skorzonerą
Krupnik wegański z pęczakiem i skorzonerą Fot. Marta Dymek
Dla 6 osób
Przygotowanie: 40 minut
Krupnik z pęczakiem i skorzonerą - składniki
skorzonera (100 g)
2-3 pietruszki
2 marchewki
3-4 ziemniaki
por (biała część)
olej
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
150 g pęczaku
łyżeczka suszonego lubczyku
łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz
koperek lub natka do posypania
Krupnik z pęczakiem i skorzonerą - przygotowanie
Skorzonerę, pietruszki, marchewki i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Por kroimy na cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy warzywa, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i obrany, posiekany czosnek. Smażymy 10 minut.
Dodajemy opłukany pęczak, wlewamy 2 litry wody, wsypujemy lubczyk i majeranek. Gotujemy na małym ogniu 20 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy koperkiem lub natką.
(przepis Marty Dymek, jadlonomia.com)
Zupa z batatów z orzeszkami ziemnymi
Zupa z batatów z orzeszkami ziemnymi shutterstock
Dla 6 osób
Przygotowanie: 70 minut
Zupa z batatów z orzeszkami ziemnymi- składniki
800 g batatów (2-3 średniej wielkości)
duża marchewka
cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru (3 cm)
pierś kurczaka
olej
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki mielonej kolendry
łyżeczka cynamonu
szczypta zmielonych goździków
pomidor
60 g orzeszków ziemnych
3 łyżki masła orzechowego
sól, pieprz
świeża kolendra
Zupa z batatów z orzeszkami ziemnymi - przygotowanie
Bataty obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki, cebulę w kostkę. Czosnek i imbir siekamy.
Pierś kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy w niewielkie paski. Na patelni mocno rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy mięso przez minutę, odstawiamy.
W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy czosnek, imbir oraz przyprawy: kurkumę, kolendrę, cynamon i goździki. Mieszamy i smażymy 2 minuty. Dodajemy pokrojone bataty i marchewkę, mieszając, smażymy ok. 10 minut. W razie potrzeby dolewamy trochę więcej oleju.
Dolewamy do garnka 1-1 i 1/2 litra wody, gotujemy 20 minut. Dorzucamy pokrojony pomidor bez pestek i gotujemy 10 minut.
Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy 40 g orzechów (resztę zostawiamy do dekoracji) i miksujemy na gładki krem. Wrzucamy kawałki kurczaka i gotujemy 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy 3 łyżki masła orzechowego, które po kilkakrotnym zamieszaniu powinno połączyć się z całością. Dekorujemy orzeszkami ziemnymi i posiekaną kolendrą.
Tajska z makaronem ryżowym i pulpetami
Zupa z makaronem ryżowym Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Tajska z makaronem ryżowym i pulpetami - składniki
100 g makaronu ryżowego
2 gałązki kolendry (z korzeniem)
5 liści kapusty pekińskiej
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
250 g mieszanego mięsa mielonego
2 łyżki granulowanego bulionu wołowego (lub 2 kostki bulionowe)
3 łyżki sosu rybnego
Tajska z makaronem ryżowym i pulpetami - przygotowanie
Makaron zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut.
Siekamy listki i łodyżki kolendry, korzenie odkładamy. Kapustę kroimy w paski. Czosnek przekładamy do moździerza, dodajemy korzenie kolendry, sól i pieprz. Rozgniatamy na pastę.
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Zagotuj litr wody z bulionem i pastą z czosnku i kolendry. Z mięsa formuj pulpety, wkładamy je do wrzącej zupy, gotujemy 2 minuty. Dodajemy kapustę, makaron i sos rybny, gotujemy minutę. Posypujemy pieprzem i kolendrą.
Trudno mi się wypowiedzieć za autorów przepisów, ale z kostki powinien się nadać, bo te zupy mają dużo składników, więc i tak zdominują bulion. Ja gotuję buliony warzywne, które są banalnie proste i tanie. I zupy wychodzą super, mięsa tam nie trzeba, wystarczy, że warzywa będą różne i dużo. Kostka tylko jak naprawdę nie mam tej dodatkowej godziny na gotowanie warzyw.
Jeśli gotujesz szybkie jedzenie, to bardziej ekonomicznie - czasowo i finansowo -- jest użycie bulionu w proszku lub tkz. "kostce rosołowej". Jeśli gotujesz na specjalną okazję, z pewnością lepiej jest użyć wywaru domowej roboty, wtedy smak potrawy napewno będzie odczuwalnie lepszy niż przy użyciu kostki rosołowej ...
W internecie mnóstwo jest przepisów, jak zrobić różnego rodzaju wywary (warzywny, wółowy, rybny czy z kurczaka).. Nie wszystkie wymagaja aż 2 godz. i dodatkowo jeśli gotujesz dużo, to wywaru można przygotować więcej i przechowywać w lodówce lub zamrozić w porcjach -- w miarę potrzeby masz gotowy, domowej roboty wywar do różnorakich potraw. Smacznego!
Można też zrobić swoje kostki rosołowe. Wystarczy ćwiartkę kurczaka (albo trochę rosołu) ugotować w małej ilości wody, z przyprawami (sól pieprz róźne zioła, ziele ang.). Wyjąć kości, skórę wyrzucić, dodać duźo warzyw poszatkowanych, plus zielenina. Jak wszystko będzie miękkie-zblendować, zamrozić w pojemniczkach na kostki lodu. Albo, po dodaniu sporej ilości soli, wloźyć do słoiczka i trzymać w lodówce ( uważać tylko z dodawaniem soli do potraw, bo sól trzeba traktować jako konserwant). Jarskie kostki poszatkować warzywa, podsmaźyć na oleju, dodać wodę, przyprawy( duźo, mają być esencjonalne), zblendować i zamrozić. Pracy niedużo, a wystarczą na wiele miesięcy. Po co jeść tłuszcz palmowy i chemię, moźna mieć swoje, zdrowsze i smaczniejsze.
Wyprobuje! i dziekuje za przepis!