Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Zupa z pulpecikami i pęczakiem - składniki

pietruszka
2 marchewki
2 gałązki selera naciowego
2 cebule
50 g masła
100 g pęczaku
listek laurowy
pieprz w ziarnach
sól
300 g mielonego mięsa wieprzowego
2 łyżki tartej bułki
jajko
pomidor bez skórki
szczypiorek

Zupa z pulpecikami i pęczakiem - przygotowanie

Pietruszkę i marchewki obieramy, kroimy w plasterki. Seler myjemy, kroimy w plasterki. Cebule drobno siekamy.

W głębokim rondlu rozgrzewamy masło, szklimy cebulę (część zostawiamy do pulpecików), dodajemy pęczak i smażymy 2 minuty. Dorzucamy pietruszkę, marchewkę, seler i smażymy 2 minuty.

Zalewamy litrem wrzątku, dodajemy listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i sól do smaku. Gotujemy pod przykryciem.

W tym czasie z mięsa, bułki, jajka i reszty posiekanej cebuli wyrabiamy masę na pulpeciki. Przyprawiamy do smaku. Gotowe kulki mięsne od razu wkładamy do zupy, dorzucamy pokrojony w kostkę pomidor, posiekany szczypiorek i gotujemy 10-15 minut.

Zupa pomidorowa z warzywami

Zupa pomidorowa z warzywamiZupa pomidorowa z warzywami shutterstock

Dla 8-10 osób
Przygotowanie 100 minut
Oczekiwanie: 12 godzin

Zupa pomidorowa z warzywami - składniki

100 g czerwonej fasoli
olej
400 g pomidorów z puszki (w sezonie świeżych)
cebula
ząbek czosnku
2 marchewki
łodyga selera naciowego
papryka czerwona
mała cukinia
2 litry bulionu drobiowego
sól, pieprz
słodka papryka mielona

Zupa pomidorowa z warzywami - przygotowanie

Fasolę zalewamy na noc wodą i moczymy. Odlewamy wodę, ziarna płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia, aż fasola zmięknie (70-90 minut).

W małym rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy pokrojone pomidory, dusimy na małym ogniu.

W dużym rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek tak długo, aż się zeszklą. Dorzucamy obrane i pokrojone w plasterki marchewki i seler, pokrojoną w sporą kostkę paprykę i cukinię, cały czas mieszając. Kiedy warzywa zaczną pachnieć, zalewamy je gorącym bulionem. Zagotowujemy, doprawiamy solą, słodką papryką, świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy na malutkim ogniu 30 minut.

W tym czasie miksujemy na gładki sos pomidory i dolewamy je do zupy. Gotujemy 15 minut. Na koniec dorzucamy ugotowaną fasolę, mieszamy, zagotowujemy i ew. doprawiamy do smaku.

Zupa grochowa z wędzonym kurczakiem

Zupa grochowa z wędzonym kurczakiemZupa grochowa z wędzonym kurczakiem shutterstock

Dla 8 osób
Przygotowanie: 90 minut
Oczekiwanie: 12 godzin

Zupa grochowa z wędzonym kurczakiem - składniki

200 g żółtego grochu
2 litry bulionu wieprzowego
2 ziarna ziela angielskiego
listek laurowy
2 łyżki posiekanego koperku
3 ziemniaki
łyżka oleju
cebula
2 ząbki czosnku
1-2 marchewki
300 g wędzonego kurczaka
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól, pieprz

Zupa grochowa z wędzonym kurczakiem - przygotowanie

Groch moczymy przez noc, osączamy.

Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, łyżkę koperku i gotujemy ok. 30 minut. Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, przesmażamy. Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, przesmażamy i przekładamy do gotującej się zupy.

Wędzonego kurczaka kroimy w plastry lub w kostkę, dodajemy do grochówki, zmniejszamy ogień i gotujemy 30-40 minut. Przyprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem.

Dahl paprykowo-pomidorowy

Dahl paprykowo-pomidorowyDahl paprykowo-pomidorowy Malgorzata Minta

Dla 4 osób
Przygotowanie: 55 minut

Dahl paprykowo-pomidorowy - składniki

3 papryki
200 g czerwonej soczewicy
oliwa
czerwona cebula
3 ząbki czosnku
chili mielone
po 1/2 łyżeczki utłuczonych ziaren kuminu i kolendry
1/4 łyżeczki kurkumy
400 g pomidorów bez skórki z puszki (w sezonie świeżych)
800 ml warzywnego bulionu
sól, pieprz
natka lub kolendra

Dahl paprykowo-pomidorowy - przygotowanie

W piekarniku rozgrzanym do 190 st. opiekamy papryki, aż skórka silnie się zwęgli. Przekładamy je do foliowego woreczka i zawiązujemy na 10 minut (łatwiej usuniemy skórkę). Papryki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.

Czerwoną soczewicę płuczemy na sicie.

W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę, posiekane ząbki czosnku, szczyptę chili oraz przyprawy. Smażymy 2 minuty. Dodajemy paprykę, pokrojone pomidory i warzywny bulion.

Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy soczewicę i gotujemy ok. 20 minut do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy natką lub kolendrą i skrapiamy oliwą.

Krupnik z kaszy jaglanej z boczniakami

Krupnik z kaszy jaglanej z boczniakamiKrupnik z kaszy jaglanej z boczniakami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Krupnik z kaszy jaglanej z boczniakami - składniki

120 g kaszy jaglanej
sól
200 g boczniaków lub pieczarek
łyżka masła
marchewka
1,5 l bulionu warzywnego
upieczone lub ugotowane udko kurczaka
2 żółtka
łyżeczka marynowanego czerwonego pieprzu

Krupnik z kaszy jaglanej z boczniakami - przygotowanie

Kaszę jaglaną płuczemy, gotujemy do miękkości (20 minut) w lekko osolonej wodzie.

Boczniaki czyścimy, kroimy na kawałki, podsmażamy na maśle. Marchewkę kroimy w kostkę, gotujemy w bulionie. Dodajemy rozdrobnione mięso z udka, kaszę, boczniaki, gotujemy kilka minut. Przyprawiamy, lekko studzimy.

Żółtka roztrzepujemy, mieszamy z łyżką zupy, wlewamy do reszty, mieszamy. Przyprawiamy, posypujemy czerwonym pieprzem.

Marokańska zupa z ciecierzycą

Marokańska zupa z ciecierzycąMarokańska zupa z ciecierzycą shutterstock

Dla 6 osób
Przygotowanie: 2 godziny
Oczekiwanie: 12 godzin

Marokańska zupa z ciecierzycą - składniki

200 g ciecierzycy
cebula
3 ząbki czosnku
2 i 1/2 cm świeżego imbiru
oliwa do smażenia
3 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki chili w proszku
200 g czerwonej soczewicy
czerwona papryka
litr bulionu drobiowego
400 ml passaty pomidorowej
sól, pieprz
świeża kolendra
250 ml jogurtu naturalnego (opcjonalnie)

Marokańska zupa z ciecierzycą - przygotowanie

Ciecierzycę moczymy przez noc. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 60 minut.

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, imbir obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, smażymy 5 minut cebulę. Dodajemy czosnek, imbir, kolendrę, kumin i chili, mieszamy, smażymy minutę.

Dodajemy opłukaną czerwoną soczewicę, pokrojoną w kostkę, oczyszczoną z nasion paprykę i wlewamy gorący bulion drobiowy. Gotujemy 30 minut.

Dodajemy passatę i ciecierzycę, gotujemy 20 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną kolendrą, podajemy z jogurtem naturalnym (opcjonalnie).

Tajska zupa słodko-kwaśna

Zupa słodko-kwaśnaZupa słodko-kwaśna Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Dla 4 osób
Przygotowanie: 

Tajska zupa słodko-kwaśna - składniki

kolba kukurydzy (albo 100 g mrożonej)
łyżka oleju
czerwona chili (oczyszczona z nasionek i pokrojona na kawałki)
posiekana szalotka
zmiażdżone łodygi trawy cytrynowej
3 dymki pokrojone na kawałki
czerwona papryka (oczyszczona z nasion i pokrojona w paski)
300 ml mleka kokosowego z puszki
850 ml bulionu warzywnego
2 listki limonki kaffir (niekoniecznie)
180 g makaronu (nitki lub spaghetti)
sok z limonki
mały pęczek kolendry (grubo pokrojony)
sól

 Tajska zupa słodko-kwaśna- sposób przygotowania

Ustawiamy kolbę kukurydzy pionowo na desce i ostrym nożem ścinamy nasionka.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kukurydzę, chili, szalotki, trawę cytrynową, dymki i paprykę, smażymy 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając.

Wlewamy mleko kokosowe i bulion, ew. dodajemy listki limonki. Zagotowujemy, przykrywamy. Zmniejszamy ogień, gotujemy 15 minut. Usuwamy trawę cytrynową.

Do zupy wkładamy makaron i gotujemy 4 minuty (aż będzie miękki). Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z limonki i kolendrę. Przyprawiamy solą, podajemy od razu po przygotowaniu.

Góralska grochówka z pęczakiem, czyli pencok z grochem

Góralska grochówka z pęczakiemGóralska grochówka z pęczakiem Fot. Bogdan Biały

Dla 8 osób
Przygotowanie: 1,5 godziny
Oczekiwanie: 12 godzin

Góralska grochówka z pęczakiem - składniki

300 g kaszy pęczak
200 g łuskanego grochu
marchewka
pietruszka
por
kawałek selera
300 g żeberek
liść laurowy
sól, pieprz
100 g wędzonej słoniny

Góralska grochówka z pęczakiem - przygotowanie

Pęczak i groch płuczemy. Pęczak i groch zalewamy 4 szklankami wody, moczymy przez noc. Gotujemy ok. godziny w wodzie z moczenia.

Warzywa obieramy, kroimy, zalewamy w rondlu wodą (dwoma litrami). Wkładamy żeberka. Dodajemy listek laurowy, szczyptę soli i pieprzu, gotujemy do miękkości. Dodajemy pęczak i groch razem z wywarami. Zagotowujemy, przyprawiamy. Słoninę kroimy w kostkę, topimy, dodajemy do zupy.

Rosyjska zupa szczi z kaszą gryczaną

Rosyjska zupa szczi z kaszą gryczanąRosyjska zupa szczi z kaszą gryczaną shutterstock

Dla 6 osób
Przygotowanie: 95 minut

Rosyjska zupa szczi z kaszą gryczaną - składniki

500 g kiszonej kapusty
4 łyżki masła
półtora litra rosołu
duża marchewka
kawałek pietruszki
2 cebule
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
150 g kaszy gryczanej
sól, pieprz
100 g wędzonego boczku
listek laurowy
kwaśna śmietana do dekoracji

Rosyjska zupa szczi z kaszą gryczaną - przygotowanie

Kiszoną kapustę płuczemy, dobrze odciskamy, kroimy. Wkładamy do garnka, dodajemy 3 łyżki masła, podlewamy rosołem, dusimy pod przykryciem kilka minut na dużym ogniu. Płomień zmniejszamy, gotujemy godzinę, mieszając.

Marchewkę, pietruszkę i cebule kroimy, podsmażamy na reszcie masła. Dodajemy przecier, mieszamy. Dodajemy do kapusty, mieszamy.

Kaszę gryczaną płuczemy, wsypujemy do kapusty, wlewamy resztę rosołu. Dodajemy pokrojony boczek, listek laurowy, gotujemy 20-30 minut. Przyprawiamy. Porcje dekorujemy kleksem śmietany.

Krupnik z pęczakiem i skorzonerą

Krupnik wegański z pęczakiem i skorzonerąKrupnik wegański z pęczakiem i skorzonerą Fot. Marta Dymek

Dla 6 osób
Przygotowanie: 40 minut

Krupnik z pęczakiem i skorzonerą - składniki

skorzonera (100 g)
2-3 pietruszki
2 marchewki
3-4 ziemniaki
por (biała część)
olej
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
150 g pęczaku
łyżeczka suszonego lubczyku
łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz
koperek lub natka do posypania

Krupnik z pęczakiem i skorzonerą - przygotowanie

Skorzonerę, pietruszki, marchewki i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Por kroimy na cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy warzywa, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i obrany, posiekany czosnek. Smażymy 10 minut.

Dodajemy opłukany pęczak, wlewamy 2 litry wody, wsypujemy lubczyk i majeranek. Gotujemy na małym ogniu 20 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy koperkiem lub natką.

(przepis Marty Dymek, jadlonomia.com)

Zupa z batatów z orzeszkami ziemnymi

Zupa z batatów z orzeszkami ziemnymiZupa z batatów z orzeszkami ziemnymi shutterstock

Dla 6 osób
Przygotowanie: 70 minut

Zupa z batatów z orzeszkami ziemnymi- składniki

800 g batatów (2-3 średniej wielkości)
duża marchewka
cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru (3 cm)
pierś kurczaka
olej
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki mielonej kolendry
łyżeczka cynamonu
szczypta zmielonych goździków
pomidor
60 g orzeszków ziemnych
3 łyżki masła orzechowego 
sól, pieprz
świeża kolendra

Zupa z batatów z orzeszkami ziemnymi - przygotowanie

Bataty obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki, cebulę w kostkę. Czosnek i imbir siekamy.

Pierś kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy w niewielkie paski. Na  patelni mocno rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy mięso przez minutę, odstawiamy.

W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy czosnek, imbir oraz przyprawy: kurkumę, kolendrę, cynamon i goździki. Mieszamy i smażymy 2 minuty. Dodajemy pokrojone bataty i marchewkę, mieszając, smażymy ok. 10 minut. W razie potrzeby dolewamy trochę więcej oleju.

Dolewamy do garnka 1-1 i 1/2 litra wody, gotujemy 20 minut. Dorzucamy pokrojony pomidor bez pestek i gotujemy 10 minut.

Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy 40 g orzechów (resztę zostawiamy do dekoracji) i miksujemy na gładki krem. Wrzucamy kawałki kurczaka i gotujemy 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy 3 łyżki masła orzechowego, które po kilkakrotnym zamieszaniu powinno połączyć się z całością. Dekorujemy orzeszkami ziemnymi i posiekaną kolendrą.

Tajska z makaronem ryżowym i pulpetami

Zupa z makaronem ryżowymZupa z makaronem ryżowym Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Tajska z makaronem ryżowym i pulpetami - składniki

100 g makaronu ryżowego
2 gałązki kolendry (z korzeniem)
5 liści kapusty pekińskiej
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
250 g mieszanego mięsa mielonego
2 łyżki granulowanego bulionu wołowego (lub 2 kostki bulionowe)
3 łyżki sosu rybnego

Tajska z makaronem ryżowym i pulpetami - przygotowanie

Makaron zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut.

Siekamy listki i łodyżki kolendry, korzenie odkładamy. Kapustę kroimy w paski. Czosnek przekładamy do moździerza, dodajemy korzenie kolendry, sól i pieprz. Rozgniatamy na pastę.

Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Zagotuj litr wody z bulionem i pastą z czosnku i kolendry. Z mięsa formuj pulpety, wkładamy je do wrzącej zupy, gotujemy 2 minuty. Dodajemy kapustę, makaron i sos rybny, gotujemy minutę. Posypujemy pieprzem i kolendrą.