Bułki pszenne z nasionami słonecznika

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie:10 minut

Bułki pszenne z nasionami słonecznika - składniki

500 g mąki pszennej chlebowej  (typ 750)
250 ml ciepłej wody
40 g świeżych drożdży
płaska łyżeczka cukru
jajko (lub samo białko)
100-150 g nasion słonecznika (mogą też być pestki dyni, siemię lnu)

Bułki pszenne z nasionami słonecznika - przygotowanie

Mąkę wysypujemy na blat, na środku robimy dołek.

W miseczce mieszamy 250 ml wody z rozkruszonymi drożdżami i cukrem. Wylewamy zaczyn na mąkę i powoli zagniatamy. Wsypujemy większość nasion, zagniatamy. Kiedy ciasto będzie gładkie, wkładamy je do miseczki, przykrywamy ściereczką  i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Blachę z piekarnika wykładamy papierem pergaminowym. 

Z ciasta formujemy 8-10 bułek (dłonie nie mogą być oblepione ciastem - suche dłonie oprószamy mąką i formujemy kulę, następnie sprawdzamy, czy nie przykleiło się do nich ciasto, znów je oprószamy mąką i formujemy kolejną bułkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem. Roztrzepujemy jajko i pędzelkiem smarujemy bułki. Posypujemy resztą nasion.

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Podajemy ciepłe.

Bułeczki z prażonymi nasionamiBułeczki z prażonymi nasionami Ewa Wagner