Kurczak nadziewany kaszą gryczaną i pieczarkami

Kurczak nadziewany kaszą gryczaną i pieczarkamiKurczak nadziewany kaszą gryczaną i pieczarkami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 90 minut

Kurczak nadziewany kaszą gryczaną i pieczarkami - składniki

kurczak
sok z cytryny
ząbek czosnku
sól, pieprz
100 g kaszy gryczanej
250 ml bulionu warzywnego
50 g plus 2 łyżki masła
cebula
200 g pieczarek
2 łyżki śmietany

Kurczak nadziewany kaszą gryczaną i pieczarkami - przygotowanie

Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy mieszanką soku z cytryny, soli, rozgniecionego czosnku i świeżo zmielonego pieprzu. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Kaszę prażymy na suchej patelni, mieszając, aż zacznie pękać. Przekładamy do rondla, dolewamy bulion i gotujemy ok. 10 minut na średnim ogniu. Dodajemy 50 g masła, doprawiamy solą i pieprzem.

Na niewielkiej ilości masła smażymy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy 5 minut.

Grzyby mieszamy z kaszą i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i pozostawiamy do ostygnięcia.

Masą napełniamy kurczaka i spinamy wykałaczkami. Pieczemy w żaroodpornym naczyniu około godziny w temp. 240 st.

Papryka faszerowana wieprzowiną i kaszą perłową

Papryka faszerowana wieprzowiną i kaszą perłowąPapryka faszerowana wieprzowiną i kaszą perłową shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 1,5 godziny

Papryka faszerowana wieprzowiną i kaszą perłową - składniki

100 g kaszy perłowej (może być inna ulubiona)
2-3 cebule
olej
5 pomidorów
sól, pieprz
500 g wieprzowiny
jajko
cukier
8 strąków papryki

Papryka faszerowana wieprzowiną i kaszą perłową - przygotowanie

Kaszę płuczemy kilka razy na sicie zimną wodą. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody (2,5 szklanki wody na szklankę kaszy perłowej). Mieszamy do ponownego zagotowania się wody.

Na sos pomidorowy cebule obieramy, siekamy i szklimy na łyżce oleju. Połowę cebuli odkładamy. Do pozostałej połowy dodajemy umyte i pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy około 30 minut, miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem.

Na farsz mięso płuczemy, kroimy i mielemy w maszynce, mieszamy z kaszą, resztą cebuli, jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Papryki myjemy, odcinamy górne części (nie wyrzucamy), czyścimy z nasion, napełniamy farszem, przykrywamy odciętymi częściami strąka. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wkładamy strąki, zalewamy sosem pomidorowym. Pieczemy 45 minut w 200 st.

Zupa gulaszowa z kaszą gryczaną

Zupa gulaszowa z kaszą gryczanąZupa gulaszowa z kaszą gryczaną shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 2 godzin

Zupa gulaszowa z kaszą gryczaną - składniki

2 cebule
2 łyżki oleju
500 g wołowina bez kości
3 ząbki czosnku
100 g pomidorów (mogą być z puszki)
2 liście laurowe
4-5 ziarenek pieprzu
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
po pół łyżeczki tymianku, rozmarynu, oregano, cząbru, estragonu, majeranku
4-5 ziaren pieprzu
2 marchewki
3-4 ziemniaki
szklanka kaszy gryczanej
sól

Zupa gulaszowa z kaszą gryczaną - przygotowanie

Cebule obieramy i kroimy w piórka. W garnku z grubym dnem podgrzewamy olej, wrzucamy cebule i podsmażamy. Mięso

płuczemy i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, smażymy razem. Wlewamy 2 litry gorącej wody, dodajemy rozgnieciony czosnek,

pokrojone pomidory i wszystkie przyprawy. Dusimy na małym

ogniu około 90 minut. Wrzucamy pokrojone marchewki i ziemniaki. Gotujemy jeszcze 15 minut. Wsypujemy opłukaną kaszę gryczaną i gotujemy 15 minut. Doprawiamy solą i podajemy.

Kurczak zapiekany z kaszą jaglaną

Kurczak zapiekany z kaszą jaglanąKurczak zapiekany z kaszą jaglaną FOT. BBS

Dla 6 osób
Przygotowanie: 60 minut

Kurczak zapiekany z kaszą jaglaną - składniki

350 g kaszy jaglanej (może być inna ulubiona)
2 cebule
500 g piersi kurczaka
listek laurowy
750 ml bulionu grzybowego
po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
2 łyżki oleju
łyżki masła

Kurczak zapiekany z kaszą jaglaną - przygotowanie

Kaszę zalewamy wrzącym bulionem i gotujemy na sypko.

Cebulę drobno siekamy i obsmażamy na oleju, dodajemy pokrojone mięso, sól, pieprz i dusimy kilka minut, pod koniec dodając łyżkę masła.

Mięso mieszamy z kaszą, ewentualnie doprawiamy do smaku i przekładamy do natłuszczonej formy do zapiekania. Zapiekamy około 15 minut w temperaturze 190 st.

Indyk z kaszą bulgur i warzywami

Indyk z kaszą bulgur i warzywamiIndyk z kaszą bulgur i warzywami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Indyk z kaszą bulgur i warzywami - składniki

170 g kaszy bulgur (może być inna ulubiona)
500 g piersi indyka
ząbek czosnku
łyżka sosu sojowego
cytryna
olej
cebula
3-4 suszone pomidory w oleju
sól, pieprz
cukinia (lub np. bakłażan, papryka)

Indyk z kaszą bulgur i warzywami - przygotowanie

Wrzucamy bulgur do wrzącej, lekko osolonej wody. Proporcje płynu i kaszy oraz czas gotowania zależą od wielkości ziaren.*

Mięso płuczemy i dzielimy na 4 porcje, nacieramy zgniecionym ząbkiem czosnku, sosem sojowym i sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstawiamy na 15 minut.

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy posiekaną cebulę, dorzucamy osączone i pokrojone pomidory, smażymy razem ok. 5 minut. Zdejmujemy z patelni i mieszamy z kaszą, przyprawiamy. Na patelni grillowej, grillu lub zwykłej natłuszczonej patelni smażymy indyka 10 minut z obu stron. Zdejmujemy z patelni, odstawiamy w ciepłe miejsce.

Na tę samą patelnię wrzucamy cukinię pokrojoną w plasterki grubości ok. 0,5 cm i smażymy 5 minut z obu stron, aby się lekko zrumieniła. Przyprawiamy. Na talerzach układamy kaszę, indyka i cukinię.

* Średnio- i gruboziarnisty bulgur należy gotować w lekko osolonym wrzątku ok. 7 minut bez przykrycia (w proporcji szklanka bulguru na dwie i pół szklanki wody). Potem odstawić na chwilę pod przykryciem. Bulgur drobny moczymy we wrzątku 15-20 minut (w proporcji szklanka kaszy na 2 szklanki wody). Jednak i ten rodzaj lepiej podgotować – będzie lżej strawny.

Kurczak marynowany z kaszą jęczmienną wiejską

Kurczak marynowany z kaszą jęczmienną wiejskąKurczak marynowany z kaszą jęczmienną wiejską shutterstock

Dla 4-5 osób
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Kurczak marynowany z kaszą jęczmienną wiejską - składniki

pierś kruczka
Marynata:
4 łyżki oliwy
ząbek czosnku
sok wyciśnięty z połowy cytryny

150 g kaszy jęczmiennej wiejskiej (może być inna ulubiona)
łyżka oleju
czerwona papryka
czerwona cebula
4 suszone pomidory w oleju
8-10 czarnych oliwek bez pestek
świeży koperek lub natka pietruszki
sól i pieprz

Kurczak marynowany z kaszą jęczmienną wiejską - przygotowanie

Pierś kurczaka płuczemy, kroimy w plastry, lekko rozgniatamy palcami.

Na marynatę mieszamy oliwę, rozgnieciony ząbek czosnku, sok wyciśnięty z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Marynatą smarujemy mięso i odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

Gotujemy 500 ml wody. Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą. Osączoną wrzucamy do wrzącej wody, ew. lekko solimy i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby napęczniała.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno pokrojoną paprykę, smażymy 5 minut, zdejmujemy paprykę i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Smażymy 3 minuty, dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz oliwki. Podgrzewamy razem 5 minut i wrzucamy ugotowaną kaszę, mieszamy przez chwilę i zdejmujemy z patelni, przekładamy do miseczki i przykrywamy folią aluminiową. Na tej samej patelni podgrzewamy łyżkę oleju i smażymy piersi kurczaka po 3 minuty z każdej strony.

Na talerzach układamy kaszę i kawałki piersi kurczaka udekorowane podsmażoną papryką, posypujemy posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Kasza jaglana z bekonem, borowikami

Kasza jaglana z bekonem i borowikamiKasza jaglana z bekonem i borowikami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Kasza jaglana z bekonem, borowikami - składniki

350 g kaszy jaglanej (może być inna ulubiona)
200 g borowików świeżych lub mrożonych
ząbek czosnku
3 łyżki oleju
100 g wędzonego boczku
cebula
sól, pieprz

Kasza jaglana z bekonem, borowikami - przygotowanie

Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą (niektórzy płuczą ją dwa razy – raz w zimnej, raz we wrzącej wodzie, aby skuteczniej pozbyć się goryczki). Można też wsypać kaszę do garnka, wlać dużo wody, mieszać chwilę i odlać mętną wodę. I tak ze dwa razy. Gotujemy kaszę na minimalnym ogniu około 10 minut w wodzie w proporcji 1:2 (choć może być i 1:1,5 czy 1:2,5, im mniej wody, tym kasza będzie bardziej sypka), z dodatkiem łyżki oleju i ew. odrobiny soli, na małym ogniu. W czasie gotowania nie mieszamy kaszy. Odstawiamy, aby napęczniała. Kasza będzie miała jeszcze łagodniejszy smak, jeśli ugotujemy ją w wodzie z mlekiem, wymieszanymi pół na pół. 

Świeże grzyby czyścimy i kroimy na duże kawałki (mrożone wcześniej rozmrażamy). Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy czosnek, szklimy go i dodajemy grzyby. Smażymy razem na małym ogniu ok. 5 minut, zdejmujemy z patelni i odkładamy w ciepłe miejsce.

Boczek i cebulę kroimy kostkę i wrzucamy na tę samą patelnię, dolewając łyżkę oleju. Smażymy, aż cebula się zrumieni. Dorzucamy ugotowaną kaszę i grzyby, mieszamy. Podgrzewamy i przyprawiamy.

Zrazy z kaszą gryczaną

Zrazy z kasza gryczanąZrazy z kasza gryczaną Fot. Jaroslaw Madejski

Dla 5 osób
Przygotowanie: 2 godziny

Zrazy z kaszą gryczaną - składniki

kilka suszonych grzybów
250 g kaszy gryczanej
0,5 l wody
olej
600 g rostbefu
2 cebule
3 ogórki kiszone
kromka chleba żytniego
2 łyżki oleju do smażenia
5 plastrów wędzonego boczku
musztarda ziarnista
2 łyżki mąki
3 łyżki masła
sól, pieprz

Zrazy z kaszą gryczaną - przygotowanie

Grzyby moczymy w małej ilości wody.

Do 500 ml wrzącej osolonej wody dodajemy łyżkę oleju i wsypujemy przepłukaną i osączoną kaszę. Cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu, dopóki kasza nie wchłonie wody (ok. 10 min). Garnek zestawiamy z ognia, kaszę mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na 40 min do piekarnika rozgrzanego do 120 st.

Grzyby gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły.

Mięso porcjujemy na 5 zrazów, rozbijamy tłuczkiem i solimy. Cebule obieramy i kroimy w ósemki. Ogórki kroimy wzdłuż na 3-4 części, kromkę chleba dzielimy na 5 kawałków.

Ugotowane grzyby osączamy. Cebule, ogórki i chleb obsmażamy przez chwilę na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Plastry mięsa smarujemy z jednej strony musztardą, na każdym układamy plaster boczku, 2 kawałki ogórka, trochę cebuli, kawałek chleba i kawałek grzyba. Zwijamy w ścisły rulonik, uważając, by farsz nie wypływał. Ruloniki obwiązujemy nicią bawełnianą i obtaczamy w mące. Zrazy obsmażamy na maśle, zalewamy wywarem z grzybów (jeśli jest go zbyt mało, dolewamy wody) i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy w garnku o grubym dnie około 40 minut. Podajemy z kaszą polaną sosem z duszonego mięsa.