Pieczony kurczak z boczkiem i pieczarkami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 90 minut
Pieczony kurczak z boczkiem i pieczarkami - składniki
1/2 kg pieczarek
cebula
4 ząbki czosnku
4 udka i 4 podudzia kurczaka
2 cytryny
8 plasterków surowego boczku lub włoskiej pancetty
8 gałązek rozmarynu
sól, pieprz
oliwa
Pieczony kurczak z boczkiem i pieczarkami - przygotowanie
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku 1 cm. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Wszystko wrzucamy do brytfanki.
Cytryny kroimy na 8 cienkich plasterków, usuwamy pestki, każdy plasterek wraz z gałązką rozmarynu kładziemy na kawałku kurczaka i zawijamy w boczek.
Kawałki kurczaka układamy w brytfance na warzywach. Doprawiamy solą oraz pieprzem, skrapiamy oliwą. Przykrywamy brytfankę folią aluminiową i pieczemy 45 minut w 180 st. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub z kuskusem i sałatą z winegretem.
Szpinak z pieczarkami i serem gorgonzolą
Szpinak z pieczarkami i serem gorgonzola Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
Dla 6 osób
Przygotowanie: 40 minut
Szpinak z pieczarkami i serem gorgonzolą - składniki
1,4 kg szpinaku
2 ząbki czosnku
250 ml śmietanki
500 g pieczarek
300 g sera gorgonzola
Szpinak z pieczarkami i serem gorgonzolą - przygotowanie
Sparzony szpinak dusimy na maśle przez 5 minut z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli. Dolewamy połowę śmietanki, mieszamy i dusimy jeszcze minutę.
Oczyszczone i pokrojone pieczarki podsmażamy na sklarowanym maśle przez 2-3 minuty.
W okrągłej formie do ciasta (wysmarowanej masłem) układamy do 1/3 wysokości połowę szpinaku. Następnie kładziemy pieczarki i dajemy kolejną warstwę szpinaku. Potrawę wstawiamy na 10 minut w piekarniku (180 st.), a na patelni podgrzewamy pokruszony ser z resztą śmietany.
Gdy ser się rozpuści, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Wyjmujemy szpinak z pieca i wysuwamy z formy na półmisek. Polewamy sosem śmietanowo-serowym.
Pikantna zupa z soczewicą i pieczarkami
Pikantna zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym Fot. Arkadiusz Ścichocki
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Pikantna zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym - składniki
2 łyżeczki oleju
2 łyżeczki pasty curry
litr bulionu
500 ml mleka kokosowego
200 g czerwonej soczewicy
100 g pieczarek
puszka kukurydzy miniaturowej
100 g groszku cukrowego
łyżeczka cukru
Pikantna zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym - przygotowanie
Rozgrzej olej, przesmaż pastę curry, dodaj bulion, mleko kokosowe i soczewicę. Gotuj 10 minut, mieszając co jakiś czas. Dodaj pokrojone pieczarki, przekrojone na połówki kukurydze oraz groszek. Gotuj 6-8 minut, dopraw cukrem.
Wegański drożdżowy ślimak z pieczarkami
Drożdżowy ślimak z pieczarkami - wegańska przekąska na imprezę Marta Dymek
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 90 minut
Oczekiwanie: 60 minut
Wegański ślimak z pieczarkami - składniki:
Ciasto:
150 g mąki pszennej tradycyjnej lub orkiszowej
60-80 ml ciepłego mleka roślinnego lub wody
łyżeczka suchych drożdży
1/4 łyżeczki soli
szczypta cukru
2 łyżki oleju
Farsz:
250 g pieczarek
cebula
olej
łyżka sosu sojowego
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki majeranku
szczypta zmielonej kolendry
sól i czarny pieprz
Na wierzch:
mleko roślinne do posmarowania i mak
Wegański ślimak z pieczarkami - przygotowanie:
Na ciasto ze wszystkich składników poza olejem zagniatamy ciasto, ręcznie lub w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego. Kiedy będzie sprężyste, dodajemy olej i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do dużej miski. Przykrywamy szczelnie ściereczką i odstawiamy na godzinę.
Na farsz pieczarki kroimy na ćwiartki, a cebulę w kostkę. Na dnie dużej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i kiedy będzie mocno rozgrzany, dodajemy pieczarki i cebulę. Podsmażamy 2-3 minuty i w ogóle nie mieszamy. Mieszamy, kiedy pieczarki się zezłocą, i znowu smażymy, nie ruszając, 2-3 minuty.
Dodajemy sos sojowy oraz wszystkie przyprawy i intensywnie mieszamy. Kiedy sos odparuje, smażymy ostatnią minutę i zdejmujemy z patelni. Odstawiamy do wystudzenia i zajmujemy się czymś miłym w oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta.
Kiedy ciasto urośnie, a farsz wystygnie, można przystąpić do formowania. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Na środku wykładamy farsz, zlepiamy w rulon. Obracamy zlepieniem do dołu i formujemy luźnego ślimaka – ciasto będzie rosnąć. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 15-30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Wyrośnięte ciasto smarujemy mlekiem, posypujemy makiem i pieczemy, aż będzie złote, czyli 20-25 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno, każdy z gości może łatwo odkrajać i odrywać tyle, na ile ma ochotę.
Wegański ślimak z pieczarkami - rady Marty Dymek
- Zawsze, gdy przygotowujemy ciasto drożdżowe, zróbmy je od razu z podwójnej porcji. Mikserowi będzie łatwiej je wyrobić, a my, mając tyle samo pracy, będziemy mieć na koniec zdecydowanie więcej jedzenia.
- Drugą porcję ciasta możemy nadziać tym samym farszem, co pierwsze, albo tym, co znajdziemy w lodówce: pesto z pietruszki, karmelizowaną cebulą, ajvarem, a nawet porządnie przyprawioną ćwikłą.
Omlet biszkoptowy ze szpinakiem i pieczarkami
Omlet biszkoptowy - tzw. grzybek - jest bardzo sycący i przyjemnie puchaty shutterstock.com
Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut
Omlet biszkoptowy ze szpinakiem i pieczarkami - składniki
masło klarowane
12 małych pieczarek
pieprz
1/2 czerwonej cebuli
100-200 g świeżego szpinaku
4 jajka
sól
2 łyżki mąki
2 łyżki tartego sera np. dziugasa (opcjonalnie)
Omlet biszkoptowy ze szpinakiem i pieczarkami - składniki
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wrzucamy oczyszczone i pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem i smażymy, aż odparują i przysmażą się (3-5 minut). Zdejmujemy je z patelni i odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, przesmażamy ją i dodajemy szpinak. Mieszamy, aż listki zmięknie i odparują. Odkładamy na talerz z pieczarkami. Żółtka oddzielamy od białek. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy mąkę i łączymy ją z masą jajeczną.
Wkładamy na patelnię kolejną łyżeczkę masła, a gdy się roztopi, wlewamy na nią ciasto i równo rozprowadzamy. Na wierzchu rozkładamy pieczarki, szpinak i smażymy omlet ok. 3 minut. Po tym czasie odwracamy delikatnie na druga stronę i dopiekamy go przez 3 minuty. Zdejmujemy na talerz, posypujemy tartym serem i dzielimy na porcje.
Sałatka pieczarkowa
Sałatka pieczarkowa shutterstock.com
Dla 5 osób
Przygotowanie: 45 minut
Sałatka pieczarkowa - składniki
600 g pieczarek
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
2 łyżki masła
łyżka posiekanego szczypiorku
łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki curry
duża szczypta kurkumy
2-3 łyżki gęstej śmietany
sól, pieprz
Sałatka pieczarkowa - przygotowanie
Pieczarki czyścimy, kroimy w kawałki. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej z masłem, wrzucamy cebulę, podsmażamy do zeszklenia. Wsypujemy pieczarki, smażymy ok. 5 minut na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. Posypujemy plasterkami czosnku, szczypiorkiem i tymiankiem, oprószamy curry i kurkumą. Mieszamy delikatnie, smażymy, aż odparują. Dodajemy śmietanę, mieszamy i podsmażamy razem minutę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Mielone z indyka i pieczarek
Klopsiki z indyka i pieczarek Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / Agencja Wyborcza.pl
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 45 minut
Mielone z indyka i pieczarek - składniki
200 g pieczarek
oliwa lub olej do smażenia
400 g mielonego mięsa z indyka
30 g bułki tartej
2 łyżki posiekanego szczypioru
drobno posiekana cebula
2 jajka
2 łyżeczki sosu Worcestershire lub 2 łyżeczki sosu sojowego
sól i pieprz
Mielone z indyka i pieczarek - przygotowanie
Pieczarki myjemy, oddzielamy kapelusze od nóżek. Nóżki odkładamy (nie będą potrzebne), a kapelusze obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na oliwie ok. 5 minut, następnie łyżką cedzakową zdejmujemy grzyby z patelni i mieszamy z mielonym indykiem, dodając bułkę tartą, szczypiorek, cebulę, jaja, sos Worcestershire (albo sojowy).
Starannie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzewamy olej na patelni z grubym dnem i smażymy klopsiki (powinny być do połowy przykryte tłuszczem). Co chwilę obracamy, aby się równomiernie zrumieniły. Po około 20 minutach przekładamy klopsiki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi i osączamy z tłuszczu.