Makaron z kremowym sosem z pieczarkami można przygotować zarówno jako szybki obiad albo kolację. Na pewno zasmakuje także niespodziewanym gościom.
Makaron z kremowym sosem z pieczarkami
dla 2 osób
czas przygotowania 20 minut
Makaron z kremowym sosem z pieczarkami - składniki
300 g ulubionego makaronu
2 ząbki czosnku
250 g pieczarek
20 g masła
10 ml oliwy z oliwek
100 ml białego wytrawnego wina
200 ml śmietanki 30 proc.
skórka z jednej cytryny
2 szalotki
40 g parmezanu
natka
sól i pieprz
Makaron z kremowym sosem z pieczarkami - przygotowanie
Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Zeszklić pokrojone w kostkę szalotki. Dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i czosnek i smażyć przez 2 minuty, Ugotować makaron, odlewając ok. 100 ml wody z gotowania przed zlaniem makaronu. Do cebuli, pieczarek i czosnku dodać wino i dusić, dopóki alkohol nie wyparuje, a płyn nie zredukuje swojej objętości o połowę. Dodać śmietankę i dusić chwilę, dopóki sos odrobinę nie zgęstnieje. Następnie dodać startą skórkę cytrynową i parmezan doprawiając solą i dużą ilością pieprzu. Ugotowany makaron dodać do sosu i wymieszać. Dolać wodę zachowaną z gotowania makaronu lub jej część w zależności od konsystencji sosu. Posypać posiekaną natką pietruszki. Wedle uznania podawać dodatkowe posypane parmezanem.