Makaron z kremowym sosem z pieczarkami można przygotować zarówno jako szybki obiad albo kolację. Na pewno zasmakuje także niespodziewanym gościom.

Makaron z kremowym sosem z pieczarkami

dla 2 osób

czas przygotowania 20 minut

Makaron z kremowym sosem z pieczarkami - składniki

300 g ulubionego makaronu

2 ząbki czosnku

250 g pieczarek

20 g masła

10 ml oliwy z oliwek

100 ml białego wytrawnego wina

200 ml śmietanki 30 proc.

skórka z jednej cytryny

2 szalotki

40 g parmezanu

natka

sól i pieprz

Makaron z kremowym sosem z pieczarkami - przygotowanie

Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Zeszklić pokrojone w kostkę szalotki. Dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i czosnek i smażyć przez 2 minuty, Ugotować makaron, odlewając ok. 100 ml wody z gotowania przed zlaniem makaronu. Do cebuli, pieczarek i czosnku dodać wino i dusić, dopóki alkohol nie wyparuje, a płyn nie zredukuje swojej objętości o połowę. Dodać śmietankę i dusić chwilę, dopóki sos odrobinę nie zgęstnieje. Następnie dodać startą skórkę cytrynową i parmezan doprawiając solą i dużą ilością pieprzu. Ugotowany makaron dodać do sosu i wymieszać. Dolać wodę zachowaną z gotowania makaronu lub jej część w zależności od konsystencji sosu. Posypać posiekaną natką pietruszki. Wedle uznania podawać dodatkowe posypane parmezanem.