To klasyczne danie w wersji bezmięsnej na pewno przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom. 

Szare kluski z podsmażanymi kurkami i cebulką 

dla 4 osób

czas przygotowania 30 minut

Szare kluski z podsmażanymi kurkami i cebulką - składniki

1 kg ziemniaków

ok 120 g mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 jajko

1 łyżeczka soli

400 g kurek

2 cebule

Szare kluski z podsmażanymi kurkami i cebulką - przygotowanie:

Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i kurki. Ziemniaki zetrzeć na najmniejszych oczkach. Masę ziemniaczaną odcedzić przez sitko. Wylać zebraną wodę, a skrobię, która zebrała się na dnie dorzucić do ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i sól. Całość wymieszać. Masa powinna mieć zwartą konsystencję.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Na łyżeczkę nabierać masę ziemniaczaną i włożyć ją do gotującej się wody. Gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Uwaga: jeśli kluska rozpadła się po włożeniu do wody, to znaczy, że ciasto jest zbyt wodniste i należy dodać mąki.

Kluski podawać z podsmażonymi kurkami i cebulką.