Dynie można wykorzystać na milion różnych sposobów. W tym jako składnik ciastek, ciasteczek i właśnie muffinek.

Jesienne dyniowe muffinki 

12 sztuk

czas przygotowania 35 minut

Jesiennie dyniowe muffinki — składniki

250 g mąki pszennej

200 g cukru białego

100 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

2 łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki goździków

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

2 jajka

400 g puree z dyni według naszego przepisu

pół kostki masła

1 laska wanilii

Jesienne dyniowe muffinki - przygotowanie

 Piekarnik rozgrzać do 220 st. Formę do pieczenia babeczek wyłożyć papierem do pieczenia. W misce połączyć mąkę, cukier biały i trzcinowy, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. W drugiej misce połączyć ze sobą jajka, puree z dyni, roztopione masło i ziarna wanilii z laski. Mokre składniki wlać do miski z suchymi i wymieszać. Napełnić formę do muffinek ciastem i piec około 20-25 minut.