Papryka pieczona w zalewie czosnkowej

4 małe słoiki
Czas przygotowania: 60 minut

Papryka pieczona w zalewie czosnkowej - składniki

1 kg papryki mix
3 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sól, cukier do smaku

Opcjonalnie: kapary, ulubione zioła, pomidory suszone

Papryka pieczona w zalewie czosnkowej - przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę z piekarnika wykładamy folią aluminiową. Paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona i kładziemy na blachę skórą do góry. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu paprykę przekładamy do miski i szczelnie zakrywamy paprykę folią spożywczą. Zostawiamy do ostygnięcia.

Przestudzoną paprykę obieramy ze skóry i kroimy na plastry. Sos z pieczenia papryki zlewamy do miski,  dodajemy do niego rozgnieciony czosnek, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i cukrem.

Plastry papryki wkładamy do słoików i zalewamy sosem. Do tak przygotowanych słoików możemy dodać: pokrojone suszone pomidory, ulubione zioła lub kapary. Paprykę przechowujemy w lodówce. Możemy też słoiki zawekować, przedłuży to wtedy jej termin przydatności do spożycia.