Korzeń imbiru jest bogaty w witaminę C, E, B1, B2, A i K, kwas foliowy oraz wapń, fosfor, żelazo i potas. Ma także działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i bakteriobójcze. Może go wykorzystać do przygotowania napoju imbirowe, Złotego Mleka czy właśnie shotów na odporność. Poniżej podajemy trzy przepisy na shoty na odporność z wykorzystaniem imbiru oraz marchewki, jabłka i cytryny.

Przepis na shoty na odporność z imbirem

na ok. 5-6 porcji

czas przygotowania ok. 5 minut

Shoty na odporność z imbirem - składniki

Shot marchewkowy

3 marchewki

1 cytryna

5 cm obranego korzenia imbiru

łyżeczka kurkumy

Shot jabłkowy

1 jabłko

2 limonka

5 cm korzenia imbiru

¼ szczypta pieprzu cayenne

opcjonalnie kilka łyżeczek wody

Shot cytrynowy

3 cytryna

5 cm korzenia imbiru

½ łyżeczki miodu

Shoty na odporność - przygotowanie

Cytrynę lub limonkę i imbir obrać ze skórki. Owoce i/lub warzywa oraz imbir pokroić na duże kawałki. Składniki wrzucić do blendera i zmiksować do czasu połączenia się w jednolitą masę. Jeśli składniki będą zbyt suche można dodać kilka łyżeczek wody. Zawartość blendera przełożyć do woreczka do mleka roślinnego lub szmatki i odsączyć. Zamiast blendera można też wykorzystać wyciskarkę do soków. Do odsączonego płynu dodać pieprz cayenne, kurkumę lub miód.

Owocową lub marchewkową pulpę można wykorzystać do przygotowania ciasteczek lub ciast.