Frytki z selera z dipem jogurtowym

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Frytki z selera z dipem jogurtowym - składniki

1 duży seler
łyżeczka świeżego tymianku
łyżka oliwy
sól, pieprz

Składniki na dip:
szklanka jogurtu naturalnego/greckiego
1-2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
sól, pieprz
ew. natka pietruszki

Frytki z selera z dipem jogurtowym - przygotowanie

Seler myjemy i obieramy. Kroimy w słupki szerokości ok. 1 cm. Wkładamy do miski, dodajemy oliwę,  Posypujemy tymiankiem, pieprzem i solą. Całość mieszamy i przekładamy na blachę,  układając słupki selera płasko, tak żeby się nie stykały.

Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez ok. 30 minut, aż frytki uzyskają ładny złoty kolor. W połowie pieczenia dobrze jest je przemieszać.

Na dip przekładamy jogurt do miski. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Całość mieszamy. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy papryką wędzoną. Możemy też dodać posiekaną natką pietruszki lub inne ulubione zioła.

Kiedy frytki będą miały złoty kolor, wyjmujemy je z piekarnika, przekładamy na talerz i podajemy z dipem jogurtowym lub innym, dowolnym sosem pasującym do pieczonych warzyw.