Rozgrzewająca zupa-krem z kalafiora o aksamitnej konsystencji to idealne danie na jesienny wieczór. A do tego jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu.
Przepis na rozgrzewającą zupę-krem z kalafiora
dla 3-4 osób
czas przygotowania: 30 minut
Rozgrzewająca zupa-krem z kalafiora - składniki
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kalafior
½ kilo ziemniaków
1 litr bulionu
100 g śmietany 12 proc
½ łyżeczki płatków chilli
sól i pieprz
Rozgrzewająca zupa-krem z kalafiora - przygotowanie
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i smażyć cebulę z czosnkiem przez ok. 3 minuty, aż cebula zmięknie. Dodać drobno pokrojonego kalafiora i ziemniaki. Smażyć jeszcze przez trzy minuty.
Dodać bulion i przyprawić całość solą, płatkami chilli i pieprzem. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 15-20 minut do momentu aż ziemniaki zmiękną. Odstawić na 5 minut do lekkiego ostygnięcia.
Zblendować na jednolitą masę. Łyżkę zupy wymieszać ze śmietaną i dodać do zupy.Gotować jeszcze przez dwie minuty.
Podawać z grzankami