Rozgrzewająca zupa-krem z kalafiora o aksamitnej konsystencji to idealne danie na jesienny wieczór. A do tego jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu.

Przepis na rozgrzewającą zupę-krem z kalafiora

dla 3-4 osób

czas przygotowania: 30 minut

Rozgrzewająca zupa-krem z kalafiora - składniki

1 łyżka oliwy

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 kalafior

½ kilo ziemniaków

1 litr bulionu

100 g śmietany 12 proc

½ łyżeczki płatków chilli

sól i pieprz

Rozgrzewająca zupa-krem z kalafiora - przygotowanie

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i smażyć cebulę z czosnkiem przez ok. 3 minuty, aż cebula zmięknie. Dodać drobno pokrojonego kalafiora i ziemniaki. Smażyć jeszcze przez trzy minuty. 

Dodać bulion i przyprawić całość solą, płatkami chilli i pieprzem. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 15-20 minut do momentu aż ziemniaki zmiękną. Odstawić na 5 minut do lekkiego ostygnięcia.

Zblendować na jednolitą masę. Łyżkę zupy wymieszać ze śmietaną i dodać do zupy.Gotować jeszcze przez dwie minuty.

Podawać z grzankami