Złote mleko swój kolor zawdzięcza dodatkowi kurkumy, bardzo popularnej w naturalnej medycynie indyjskiej. Ten korzeń o intensywnym smaku i kolorze ma właściwości grzybobójcze, wirusobójcze i bakteriobójcze. Do napoju dodawany jest także imbir i cynamon, które wspomagają trawienie i działają rozluźniająco. Złote mleko najlepiej jest pić na ciepło, wieczorem przed pójściem spać. Oryginalny przepis stosowany od tysięcy lat w Indiach zakładana przygotowanie napoju na bazie mleka krowiego, ale coraz częściej w przepisach stosuje się także jego roślinne zamienniki.

Przepis na złote mleko 

dla 1 osoby

czas przygotowania 5 minut

Przepis na złote mleko - składniki

1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego

2 łyżeczki miodu (w wersji wegańskiej można zmienić na syrop klonowy)

1 i 1/2 łyżeczki masła lub oleju kokosowego 

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki kurkumy

1/8 łyżeczki imbiru

opcjonalnie odrobina wanilii lub kardamonu do smaku

Złote mleko - przygotowanie

Mleko lekko podgrzać, ale nie zagotować! Połączyć ze wszystkimi składnikami i porządnie wymieszać. Napój można też pić na zimno. Resztki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, np. słoiku w lodówce przez maksymalnie 3 dni.