Złote mleko swój kolor zawdzięcza dodatkowi kurkumy, bardzo popularnej w naturalnej medycynie indyjskiej. Ten korzeń o intensywnym smaku i kolorze ma właściwości grzybobójcze, wirusobójcze i bakteriobójcze. Do napoju dodawany jest także imbir i cynamon, które wspomagają trawienie i działają rozluźniająco. Złote mleko najlepiej jest pić na ciepło, wieczorem przed pójściem spać. Oryginalny przepis stosowany od tysięcy lat w Indiach zakładana przygotowanie napoju na bazie mleka krowiego, ale coraz częściej w przepisach stosuje się także jego roślinne zamienniki.
Przepis na złote mleko
dla 1 osoby
czas przygotowania 5 minut
Przepis na złote mleko - składniki
1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
2 łyżeczki miodu (w wersji wegańskiej można zmienić na syrop klonowy)
1 i 1/2 łyżeczki masła lub oleju kokosowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kurkumy
1/8 łyżeczki imbiru
opcjonalnie odrobina wanilii lub kardamonu do smaku
Złote mleko - przygotowanie
Mleko lekko podgrzać, ale nie zagotować! Połączyć ze wszystkimi składnikami i porządnie wymieszać. Napój można też pić na zimno. Resztki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, np. słoiku w lodówce przez maksymalnie 3 dni.