Rozgotowana, pozbawiona koloru brukselka to jeden z koszmarów dzieciństwa, który sprawia, że w dorosłym życiu niechętnie sięgamy po to warzywo. A niesłusznie, bo odpowiednio przygotowana może być wyjątkowym przysmakiem. Wiedzą o tym m.in. Amerykanie i Brytyjczycy, który chętnie podają ją jako dodatek do uroczystych, ale nie tylko, obiadów.
Brukselka z boczkiem i syropem klonowym
Dla 3-4 osób
Czas przygotowania ok. 30 minut
Brukselka z boczkiem i syropem klonowym - składniki
1 kilogram brukselki
1 łyżka oliwy
200 gram boczku wędzonego w plasterkach
3 łyżki syropu klonowego
sól i pieprz
Brukselka z boczkiem i syropem klonowym - przygotowanie
Brukselę wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą i osuszamy.
Osuszoną brukselkę doprawimy solą i pieprzem. Mieszamy z oliwą i syropem klonowym. Wrzucamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i posypujemy pokrojonym w drobną kostkę boczkiem. Pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku ustawionym na 220 stopni, aż syrop klonowy się skarmelizuje, a boczek będzie chrupiący.