Rozgotowana, pozbawiona koloru brukselka to jeden z koszmarów dzieciństwa, który sprawia, że w dorosłym życiu niechętnie sięgamy po to warzywo. A niesłusznie, bo odpowiednio przygotowana może być wyjątkowym przysmakiem. Wiedzą o tym m.in. Amerykanie i Brytyjczycy, który chętnie podają ją jako dodatek do uroczystych, ale nie tylko, obiadów

Brukselka z boczkiem i syropem klonowym

Dla 3-4 osób

Czas przygotowania ok. 30 minut

Brukselka z boczkiem i syropem klonowym - składniki

1 kilogram brukselki

1 łyżka oliwy

200 gram boczku wędzonego w plasterkach

3 łyżki syropu klonowego

sól i pieprz

Brukselka z boczkiem i syropem klonowym - przygotowanie

Brukselę wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą i osuszamy.

Osuszoną brukselkę doprawimy solą i pieprzem. Mieszamy z oliwą i syropem klonowym. Wrzucamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i posypujemy pokrojonym w drobną kostkę boczkiem. Pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku ustawionym na 220 stopni, aż syrop klonowy się skarmelizuje, a boczek będzie chrupiący.