Grillowane śliwki z gorgonzolą, chilli i syropem klonowym
Dla 1-2 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Grillowane śliwki z gorgonzolą, chilli i syropem klonowym - składniki
5 śliwek węgierek, wydrylowanych, pokrojonych na połówki
1-2 łyżki oliwy
1/2 łyżki suszonego tymianku
1/4 łyżki pokruszonych płatków chilli + jeszcze trochę do posypania
sól, pieprz
110 g gorgonzoli pokrojonej na małe kawałki
kilka liści jarmużu lub innej zieleniny z sosem winegret
1-2 łyżeczki syropu klonowego
garść posiekanych i uprażonych orzechów włoskich
Grillowane śliwki z gorgonzolą, chilli i syropem klonowym - przygotowanie
Obtaczamy śliwki w oliwie, tymianku i chilli, oprószamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy 3-5 minut na patelni grillowej, rozcięciem do dołu.
Przewracamy na drugą stronę i we wgłębieniach po pestce umieszczamy po kawałku sera. Przykrywamy pokrywką i grillujemy 1-2 minuty, aż ser zacznie się topić.
Na talerzu rozkładamy liście jarmużu lub innej zieleniny skropione sosem winegret. Kładziemy na nich ciepłe śliwki, skrapiamy syropem klonowym, posypujemy orzechami i odrobiną pokruszonych płatków chilli. Podajemy na ciepło.
Ser faszerowany śliwkami
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Ser faszerowany śliwkami - składniki
1 jajko
4 niezbyt dojrzałe serki camembert
1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
500 g śliwek
1 łyżeczka oregano
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Ser faszerowany śliwkami - przygotowanie
Jajko roztrzepujemy. W każdym serku nacinamy kieszonkę. Obtaczamy go w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy ser z obu stron.
Czosnek przeciskamy przez praskę, śliwki rozkrawamy i wyjmujemy pestki. Połówki owoców mieszamy z czosnkiem, oregano, odrobiną soli i pieprzu. Nadziewamy krążki sera.
Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy ser jeszcze 5 minut. Od razu podajemy.
Pieczona dynia z sosem śliwkowym
Przepis Dominika Wójcik
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 35 minut
Pieczona dynia z sosem śliwkowym - składniki
1/2 średniej dyni hokkaido
200 g śliwek
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
60 ml oliwy
sól
Pieczona dynia z sosem śliwkowym − przygotowanie
Dynię kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm (obieramy lub nie, według uznania). Solimy i smarujemy 2 łyżkami oliwy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy dynię, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. na ok. 30 minut – dynia powinna być miękka i lekko przyrumieniona.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki, owoce kroimy na małe kawałki. Do rondelka wlewamy resztę oliwy i dodajemy śliwki. Wsypujemy 1/2 łyżeczki soli i gotujemy, aż śliwki prawie się rozpadną i stworzą gęsty sos. Polewamy sosem upieczoną dynię, posypujemy posiekaną natką.
Wieprzowe tacos z keczupem śliwkowym
Dla 5-8 osób
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Wieprzowe tacos z keczupem śliwkowym - składniki
Keczup śliwkowy:
3,6 kg śliwek węgierek, wydrylowanych, przekrojonych na pół
220 g czerwonych porzeczek (mogą być mrożone)
450 g cebuli, obranej i posiekanej
6-8 suszonych papryczek chili
łyżka startego świeżego korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
łyżka ziarenek czarnego pieprzu
łyżka nasion gorczycy
łyżka ziaren ziela angielskiego
1,2 litra białego octu winnego
50 g soli morskiej
450 g cukru trzcinowego
Tacos:
340 g tłustej wieprzowiny, np. karkówki
3 łyżki oleju rzepakowego plis olej do smażenia
3/4 łyżeczki przyprawy Pięć smaków
2 łyżki pasty sambal oelek
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
biały pieprz
kilkanaście gotowych małych kukurydzianych tortilli
posiekana czerwona cebula
posiekana papryczka jalapeño
listki kolendry
Wieprzowe tacos z keczupem śliwkowym - przygotowanie
Najpierw (można dużo wcześniej) robimy keczup: śliwki, porzeczki i cebulę wrzucamy do garnka z grubym dnem. Chili, imbir, czosnek, ziarenka pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego układamy na kawałku gazy i związujemy, tak aby powstał woreczek. Wrzucamy go do owoców, wlewamy połowę octu, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 30 minut, bez pokrywki, mieszając od czasu do czasu.
Wyciągamy woreczek z przyprawami, a zawartość garnka przekładamy do blendera i miksujemy na gładką konsystencję. W razie potrzeby przecieramy przez sito. Masę wraz z woreczkiem przypraw z powrotem przekładamy do garnka, dodajemy sól, cukier i pozostały ocet. Gotujemy 1,5-2 godziny na małym ogniu, bez przykrywki, od czasu do czasu mieszając.
Keczupem wypełniamy wyparzone gorące słoiki lub butelki (do wysokości 2,5 cm od krawędzi), zakręcamy niezbyt mocno i umieszczamy do góry dnem w dużym garnku. Zalewamy gorącą wodą, tak by słoiki wystawały ponad jej powierzchnię (4 cm). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Wyjmujemy szczypcami i mocno dokręcamy.
Rady: keczup śliwkowy jest idealnym dodatkiem do serów, wędlin i zimnych mięs. Z podanych proporcji uzyskamy 2 litry keczupu – najlepiej przełożyć go do kilku słoików. Możemy je przechowywać ok. roku, po otwarciu – parę tygodni w lodówce.
Przygotowujemy tacos: mięso kroimy na małe kawałki i mieszamy z marynatą przygotowaną z oleju, przyprawy Pięć smaków, pasty sambal oelek, cukru, soli oraz pieprzu. Przykrywamy i marynujemy 2 godziny w lodówce.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kawałki mięsa i dokładnie smażymy ze wszystkich stron, tak aby były chrupiące. W tym czasie podgrzewamy złożone w łódeczkę tortille - na suchej patelni lub w mocno (do 250°C) rozgrzanym piekarniku. Do środka każdej łódeczki wkładamy porcję mięsa (po kilka kawałków), posypujemy posiekaną cebulą oraz jalapeno i kolendrą.
Podajemy od razu, polewając mięso w każdym taco porcją śliwkowego keczupu.
Kurczak smażony w śliwkach
Dla 6 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Kurczak smażony w śliwkach - składniki
1 plaster tłustego boczku
500 g mięsa z udek kurczaka
2 cebule
1 ząbek czosnku
200 g śliwek
2 łyżki powideł śliwkowych
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
1 szklanka rosołu
1 łyżka cukru
Kurczak smażony w śliwkach - przygotowanie
Boczek siekamy i podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz. Wrzucamy mięso z kurczaka, cebule pokrojone w piórka i posiekany czosnek. Smażymy 5 minut.
Dodajemy przekrojone na połówki śliwki, bez pestek, i powidła, zalewamy winem i rosołem. Słodzimy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż mięso i owoce zmiękną.
Jeśli sos jest zbyt wodnisty, można go zagęścić mąką.
Knedle ze śliwkami
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Knedle ze śliwkami - składniki
1 kg ugotowanych ziemniaków
150 g mąki
2 jajka
8 śliwek węgierek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
sól
Do polania:
1/2 kostki masła
6 łyżek bułki tartej
1 łyżka cukru
Knedle ze śliwkami - przygotowanie
Ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę. Najlepiej zrobić to dwukrotnie, aby na pewno nie zostały w nich grudki. Masę ziemniaczaną mieszamy na stolnicy z mąką, jajkami oraz szczyptą soli. Zagniatamy, dopóki masa nie będzie jednolita.
Stolnicę wysypujemy grubą warstwą mąki. Ciasto, również mocno posypane mąką, rozwałkowujemy na kwadrat, a następnie składamy na trzy. Ciasto turlamy po stolnicy, rozciągając je na boki, tak by powstał gruby wałek 5-centymetrowej szerokości.
Kroimy ciasto na 5-centymetrowe plastry. Każdy kawałek chwilę turlamy w dłoni i formujemy w nim gniazdo. Wkładamy w nie 1/2 śliwki ze szczyptą cukru i cynamonu. Knedle zlepiamy i gotujemy w osolonej wodzie 20 minut.
Zupa śliwkowa
Dla 6 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Zupa śliwkowa - składniki
500 g śliwek
1,5 l rosołu drobiowego
3 goździki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 szklanki 18% śmietany
biały chleb na grzanki
Zupa śliwkowa - przygotowanie
Śliwki rozcinamy i wyjmujemy pestki. Owoce zalewamy rosołem, wrzucamy goździki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 20 minut, aż śliwki zmiękną.
Odcedzamy (nie wylewamy wywaru!), przecieramy owoce przez sito i dodajemy z powrotem do wywaru. Doprawiamy cynamonem i gotujemy jeszcze około 5 minut. Łączymy ze śmietaną.
Podajemy z grzankami.